Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merhum Ziya Güney’in Celal Bayar yazısı

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2021 00:00

Çanakkale, Asos, Kadırgaburnu sevdiğimiz sakin bir yerdir mekan olarak ta Hafızın yeri tercih sebebimizdir, Hafız Süleyman Sami Tetik hoş sohbet sahibi ve derin bilgili bir dosttur. Deyim yerindeyse görmüş geçirmiş biridir. Covit-19 ve olması gereken sağlık tedbirleri kapsamında alınan önlem ve yasaklardan dolayı monotanlaşan hayatımız da Hüsnü Sungur,  Süleyman Güzey ile Cuma sabahı yola çıkarak Hafızın yerine doğru yola çıkarak geldik, önceden sözleştiğimiz Ayvacık DP eski ilca başkanı ve TÜRK-İŞ eski Genel başkanı merhum Seyfi Demirsoy’un oğlu Bülent Demirsoy ile buluştuk. Yaz aylarının kalabalığının aksine Kadırgaburnu gayet sessiz ve sakin, yani tam istediğimiz gibi. Cumartesi sabahı kahvaltı sonrası arşivimize bakınca Nilüfer kurucu belediye başkanı Ziya Güney’in güzel bir yazını yeniden gördük ve bu yazıyı okurlarımızla paylaşmak istedik 2018 yılın da kaybettiğimiz Ziya Güney ve ilk sivil Cumhurbaşkanınız istiklal savaşı kahramanımız Celal Bayar’ı rahmet ve minnet ile anıyorum. Rahmetli Celal Bayar da 1959 yılında Cumhurbaşkanlığının son yıllarında Papa’yı ziyaret etmiş ve 1960 yılında 27 Mayıs’ta  askeri darbe olmuştur. Bu darbe neticesinde askerlerin kurduğu düzmece yassıada mahkemesinde yargılanmışlar rahmetli  Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Dış İşleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı  Hasan Polatkan dahil 15 DP mensubu idama mahküm edilmişlerdir. Daha sonra millet vicdanında derin yara açan ve hala kapanmayan Menderes’in, F.Rüştü Zorlu’nun ve H.Polatkan’ın infazları gerçekleşmiştir. , Bayar dahil  diğer  12 kişinin idamları müebbet hapse çevrilmiştir..

Rahmetli Bayar’ın  idamdan kurtulmasının  sebebi olarak 1959 da ziyaret ettiği ve İstanbul’da kardinallik yaptığı dönemden dostu olan Papanin  bu yöndeki çaba ve gayretleri gösterilmektedir.

Ancak bu doğru değildir..

Rahmetli Bayar Milli Kurtuluş savaşında işgalci İngilizlerin idam hükmüne rağmen  Ege bölgesinde vatanın kurtuluşu için Galip Hoca olarak o bölgedeki efelerle birlikte mücadele etmiş, yassıda mahkemelerinde Askerlerin sizi buraya tıkan kuvvet böyle istiyor diyen  hakimlerine karşı “ benim için milletimin  bana olan teveccühü önemlidir “ diyerek dik durmuş ve  1962 anayasasında eski Cumhurbaşkanı olarak Senato üyeliğini kabul etmeyerek “ ben seçimle gelmediğim yeri kabul etmem “ diyerek elinin tersiyle itme yürekliliğini göstermiş   milli Kurtuluş savaşımızın  sivil bir kahramanı ve Atatürkün en yakın ( bakan ve başbakan olarak ) çalışma arkadaşıdır.. 1950-1960 arası da Ülkemizin ilk sivil Cumhurbaşkanıdır. 103 yıllık ömrünün 80 yılı bu ülkeye hizmetle geçmiş bu tarihi şahsiyetin  papa veya başka bir ülkenin Milli Birlik Komitesi nezdinde yaptıkları  teşebbüsleri kabul edebileceğini düşünmek rahmetli Bayarı hiç tanımamaktır.. Rahmetli Bayarın idamının müebbete çevrilmesinin tek bir gerekçesi vardır o da o tarihte 65 yaşını doldurmuş olmasıdır.. Bunu aşabilmek için Milli Birlik Komitesi ve yandaş hukuk profları büyük  gayret göstermişler ancak  bulamamışlardır.. Başta rahmetli Bayar olmak üzere hayatlarını kaybeden bütün DP, AP ve DYP misyonunun  bu ülkeye ve  millete değerli hizmetlerde bulunan kadrolarını  minnet ve şükranla anıyorum.  Allah rahmet eylesin.Mekanları cennet olsun. Tarihe not düşmek adına bu hatırlatmayı  yapmakta fayda görüyoruz.

Ziya Güney

Nilüfer eski Belediye Başkanı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.