Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Memurun sakalı ve kıyafet yönetmeliği

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2022 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2022 00:08

Gündemimize bozuk ekonominin yanısıra birde Memurun sakal bırakabilme özgürlüğü eklendi. Ülke kurtuldu, millet refaha kavuştu, gençlerin gelecek kaygısı bitti, cümle alem mutluluk içinde bayram yapıyor.! Çocukluğumuzda bizlere kıyafet, tavır ve duruşlarıyla örnek olan Öğretmenler artık yok. O dönem öğretmenler ütülü takım elbise, kravat, saçlar taralı, yüzler traşlı, ayakkabılar boyalı, dişler her zaman temiz ve beyaz, bayan öğretmenler de bakımlı ve şık olarak her zaman ülkenin geleceği olan çocuklar için örnektiler. Şu an kıyafet serbesliğinden dolayı görev yapan yeni jenerasyon öğretmenlere, öğretmen demek için bin şahit gerekli maalesef. Kıyafet gitti bir decsakal çıktı.

Silvan Devlet Hastanesi'nde psikiyatri uzmanı olarak görev yapan E.O.Ö. sakal uzattığı için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/A-(g) maddesi uyarınca uyarma cezası ile cezalandırıldı. E.O.Ö. bunun üzerine Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nin iptali istemiyle dava açtı.
Danıştay 12. Dairesi ve Danıştay 2. Dairesi müşterek kurulu, yönetmelikte hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek talebi reddetti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nde yer alan "sakal kesme" zorunluluğunun üst hukuk normlarına uygun olmadığına karar vermişti.

Sakal uzattığı için uyarma cezası alan memurun kendisine göre verdiği hukuk mücadelesi birkaç gün önce karara bağlandı.! İlk etapta mahkeme başvurduğunda kararın iptali için açtığı dava reddedilmişti. Bunun üzerine davacı, kararı temyize götürdü.

Danıştay temyiz talebini kabul ederek ilgili yönetmelikteki "Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılamaz" ibaresinin kaldırılmasına karar verdi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nde yer alan "sakal kesme" zorunluluğunun üst hukuk normlarına uygun olmadığına karar vermişti.

Karar düzeltme talebinin reddedilmesiyle birlikte, sakal resmen serbest hale gelmiş oldu.

Memurlar sakal bırakabilir mi sorusu son dönemin en çok araştırılan soruların arasında yer alırken, milyonlarca memur bu sorunun yanıtını aramaya başladı. Sakal bırakmak isteyip kılık kıyafet yönetmeliği nedeniyle sakal bırakamayan memurlar "Memurun sakal uzatması serbest mi oldu?"

“Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nde yer alan ‘sakal kesme’ zorunluluğunun üst hukuk normlarına uygun olmadığına karar verince. Bu karara yapılan karar düzeltme talebi de reddedildi” Böylece kamuda sakal kesmeyene artık ceza verilemeyecek.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik son olarak 3 Ocak 2002 tarihinde değiştirilmiştir. Değişiklikten önce bayan memurların pantolan giymesi yasaktı. Ancak bu yasak 3 Ocak 2002 tarihinde kaldırılmıştır.

Son düzenlemeye göre kılık ve kıyafetler şu şekilde olmalıdır:

Kadınlar;

Elbise, pantolon, etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık,,saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur.

Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır. Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.

Erkekler;

Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir.

Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez.

Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur.

Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.

Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez.

Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir. Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

12 Eylül 1980 Darbesi

Darbe sonrasında çıkarılan (1982) ve yaklaşık 31 yıl yürürlükte kalan 'kamuda kılık kıyafet yönetmeliği' nedeniyle kadınlar kamu kurumlarında başörtüleriyle çalışamadı. Milli Güvenlik Konseyi'nin oluşturduğu Bakanlar Kurulu tarafından 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Kıyafetine Dair Yönetmelik'in 5. maddesine göre, kamuda kadınların başlarının daima açık olması gerekiyordu. Aynı yıl, hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Yüksek Öğretim Kurulu da benzer bir genelge yayımladı

Kamu personeli için başörtüsü yasağının kalkması ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Ekim 2013'te açıkladığı demokratikleşme paketi ile oldu. Kılık kıyafet yönetmeliğinin 5. maddesinde yapılan değişiklikle kısıtlayıcı hükümler kaldırıldı.

Askerler, emniyet mensupları, hakimler ve savcılar bu düzenlemenin dışında tutuldu. Avukatların, barolar tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde başörtüsü takamayacaklarına ilişkin uygulamalar ise, mahkeme kararları ile aşılmış oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.