Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Memnun etmeyen anketler

Yazının Giriş Tarihi: 07.03.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2019 00:01

Siyasetin etkili ve yetkili olmasına yönelik araştırmalara anket deniliyor. Ülkemizde ise anket yöntemi 1983 seçimleri öncesinde gündeme geldi. Şimdi ise “bu anketler gerçeği yansıtmıyor” değerlendirmesiyle karşı karşıya kaldık.

İnsanların siyasi eğilimleri ve seçimlerde hangi partiye oy verecekleri ile ilgili siyasi anketler, liderleri oldukça kızdırmaya devam ediyor. En son İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, daha önceden kendilerini ve içinde bulundukları ittifakı seçimleri favorisi olarak gösteren, son çalışmasında ise oy kaybına uğradıkları izlenimi veren Gezici Anket firmasına karşı cephe aldı.

Daha önceki seçimlerde yaptıkları anketlerde AK Parti'nin karşısındaki partilerin yüksek çıkması ile dikkat çeken Gezici Araştırma Şirketi, 31 Mart anketlerinde ise çok farklı sonuçlara ulaştı. Gezici tarafından yayınlanan son 2 ankette; Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde AK Parti adaylarının önde olduğunun ortaya çıkması muhalefeti kızdırdı.  Şirkete parti adına ve il başkanlıkları adına dava açılacağı açıklandı.

Gelelim, siyasetteki diğer gelişmelere. Bu kez, yine eskiden muhalefet partilerini yüksek oranlı göstermesiyle tanınan bir başka şirket anket çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı.

24 Haziran seçimlerini en az hata payı ile bilen ORC Araştırma Şirketi, 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala İstanbulAdanaİzmirEskişehir ve Antalya illerini kapsayan araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Seçimde sonucu en çok merak edilen kentlerin başında hiç kuşkusuz ki İstanbul geliyor. Yapılan araştırmaya göre; Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu'nun yarıştığı İstanbul'da, aradaki fark 4 puan. Ankete katılanların yüzde 50,9'u tercihini Binali Yıldırım'dan yana kullanırken, Ekrem İmamoğlu'nu tercih edenlerin sayısı yüzde 46,6 olarak belirlendi.

İzmir’de aday belirleme sürecinde en çok tartışılan illerin başında geldi. Bu ilde sürekli sol seçmenler ve partiler seçimleri kazanıyor. Ankete göre de durum değişmiyor.  İzmir'de CHP'nin Adayı Tunç SoyerAK Parti'nin Adayı Nihat Zeybekçi'nin 13 puan önünde yer alıyor.

Eskişehir’de ise yaptığı çalışmalarda Türkiye'de birçok kesim tarafından takdir edilen Yılmaz Büyükerşen'in işi bu seçimlerde biraz daha zor gibi... Eskişehir'de yapılan araştırmaya katılanların yüzde 49,6'lık kesimi "Kime oy vereceksiniz?" sorusuna Yılmaz Büyükerşen yanıtını verirken, AK Parti'nin Adayı Burhan Sakallı'yı tercih edeceklerin oranı yüzde 48,5 oldu.

Bir dönem CHP'nin kalesi olarak gösterilen, ancak 2014 yerel seçimlerinde AK Parti'nin kazandığı Antalya'da da yarış kıran kırana devam ediyor. Menderes Türe yüzde 48.9 ile önde görünürken CHP adayı Muhittin Böcek 46.7 ile ikinci sırada gözüküyor.

2014 yerel seçimlerinde MHP'nin yüzde 33'lük oy oranıyla ipi göğüslediği Adana'da MHP Adayı Hüseyin Sözlü, yüzde 53.9’lük oranla ipi göğüsleyecek gibi...

Anketlerle ilgili en önemli değerlendirme ise Millet İttifakına açıkça destek vermesine rağmen, bazı bölgelerde kendi adaylarıyla seçimlere katılan Saadet Partisinden geldi. Her seçim öncesi iddialı çıkışları ile gündeme gelen, ancak seçimde aldığı yüzde 1-2'lik oy oranı ile kendi seçmeni üzerinde hayal kırıklığı yaşatan Temel Karamollaoğlu, " Türkiye'deki son gelişmeler bizi çok üzdü. İktidarda bulunan partinin ismi 'adalet ve kalkınma' ama adalet ve kalkınmadan bahsedememek bizi üzüyor. İktidardaki güç kaybettiğini görünce saf dışı bırakmak için yalan ve iftiraya başvuruyor. Bizim anketlerde öne çıktığımızın görülmesi iktidarı ve ortağını da telaşlandırıyor" dedi.

Evet, Bursa ile ilgili de bazı şirketler anket çalışmalarını açıkladılar. Anketler birbirlerini tutmuyorlar. Şimdiye kadar bizim elimize ulaştırılan 5 ayrı anket sonuçları var. Bu anketlerden 4 tanesinde Cumhur İttifakı önde görülüyor. Anketin bir tanesinde ise Millet İttifakı önde görülüyor. Anketlerle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde görüştüğüm Bursa Milletvekili Refik Özen’in şu açıklaması gerçekten dikkat çekici;

“AK Parti vatandaşlarımız dertleriyle dertlenen ve çözüm yolları bulup hizmet eden bir parti. Bizler, sürekli halkın içinde yer alıyoruz. Seçimden seçime değil, sürekli halkımızın içinde ve yanındayız. Seçimler yaklaştığında, çarşı pazara çıkıp siyaset yapma adına bir takım asılsız söylemlerle AK Parti’yi kötülemeye çalışanlara seçmenlerimiz sandıklarda tokat gibi cevaplar veriyorlar. 31 Mart akşamı da Bursa’da seçimlerin galibi 18-0 AK Parti olacak. Kazanan Bursa olacak. Türkiye olacak. Herkes konuşur, AK Parti çözüm odaklı projeler açıklar ve hizmet yapar.”

Bu esnada, siyasette e özellikle Mille İttifakında da parti tabanları arasındaki maya tutmayışı devam ediyor. Dikili ilçesinde ki b u ilçedeki MHP adayı Yüksek Seçim Kurulu kararıyla değiştirilmişti, İYİ Parti İzmir Dikili İlçe Başkanı Altan Aktup, ilçe yönetim kurulu üyelerinden 8 kişi ve gençlik kolları başkanı düzenledikleri basın toplantısı ile parti üyeliğinden istifa ederek Cumhur İttifakı'na destek verdiklerini açıkladı.

Seçim öncesindeki geri sayım devam ediyor. Muhalefetin algı operasyonları ile iktidar kanadının hizmete devam söylemleri arasındaki seçmen tercihinin sandığa yansıtılmasına az kaldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.