Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Furkan Barış Kara ile A’dan Z’ye Kripto Para...

‘Kripto Para’ ile piyasaya merhaba diyen Furkan Barış Kara, Bursa’da yaşıyor. Mesleki yaşamına baktığımızda Radyo, Televizyon ve Sinema alanlarında çalışan ve aynı zamanda oyunculuk kariyeri de bulunan Kara ile piyasaya sürdüğü kitabı üzerine konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2020 22:32
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2020 23:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Furkan Barış Kara ile A’dan Z’ye Kripto Para...

ÖZEL ROPÖRTAJ: BURHAN KAYA

Kripto para ile ilgili bilinmeyenler bu kitapta

Biz de Bursa Haber olarak Furkan Barış Kara ile kripto para üzerine A’dan Z’ye bir söyleşi yaptık. Çıkarttığı kitabı ile ilgili önemli bilgiler elde ettik.

Furkan Bey sizi tanıyabilir miyiz?

1984 Trabzon doğumluyum. 9 yıldır Bursa’da yaşıyorum. Bir Bursa aşığıyım. Uzun yıllar radyo televizyon sinema alanlarında hizmet verdim. 1 yıl oyunculuk, 3 yıl radyo programcılığı yaptım. 2014-2018 yılları arasında 4 yıl kadar serbest yönetmenlik yaptım. Müzik klipleri kısa filmler ve belgeseller çektim. Bursa’da çeşitli medya kuruluşlarında gazeteci olarak çalıştım. 2018’de hayatıma ansızın giren kripto paralarla her şeye ara verip tamamen kripto para sektörüne yöneldim ve iki buçuk yıldır finans sektöründe kripto para alanında profesyonel çalışmalar yapmaktayım. A’dan Z’ye Kripto Para adında yayımlanmış bir kripto para eğitim kitabım var.

Kripto Para nedir? En basit haliyle nasıl anlatırsınız?

Bilgisayarlarınızda ya da telefonlarınızda ki cüzdanlarınızda saklayabildiğiniz dijital bir varlıktır. Kripto Para, Blockchain alt yapısı ile üretilen kriptografi yani şifreleme algoritmasıyla oluşturulmuş dijital bir paradır. Fiziki olarak elle tutulan bir şey değildir. Ancak dünyanın birçok yerinde insanlar tarafından kabul görmüş bir olgudur.

Kripto Paralar güvenli mi? Vatandaşlarımıza ne söylemek istersiniz?

Kripto Paralar güvenli mi sorusu çok kapsamlı aslında. Kripto paralar özü itibariyle bir Blockchain altyapısı kullandıkları için son derece sistemli bir çalışmaya sahiptir. Yazılım olarak baktığımızda kesinlikle güvenli bir dijital paradır. Ancak insanlar özellikle son 3 yılda kripto paralar konusunda maalesef büyük suistimaller ve mağduriyetler yaşadılar. Bu da kripto para konusunda bilinçsiz kitlelerin çok olmasından kaynaklanıyor. Bilmeden yapacağınız her şey büyük risk teşkil eder. Buradan bunu söyleyebilirim. Dikkatli olmaları konusunda kesinlikle uyarıyorum.

Dünya da Kripto Para nasıl ilerliyor?

Dünyanın birçok ülkesinde geçerliliği olan bir sektör kripto para sektörü. Bitcoin doğası gereği merkezsiz olduğu için kaçınılmaz bir devrimdir, bu nedenle yetkililerin yasaklaması imkansız hale gelir. Buna rağmen dünyada yasak olan ülkeler var. Örneğin, Mısır kendi İslam hukukuna göre haram olarak adlandırdı. Mısır’ın başlıca İslami yasama meclisi olan Dar al-Ifta Bitcoin İslami kurallar aykırıdır yasasını onayladı. Bunun yanı sıra Bolivya, Nepal, Cezayir, Ürdün, Kolombiya, Endonezya gibi ülkelerde halen kripto para yasadışı faaliyet olarak nitelendirilmektedir. Ancak kripto paralar yıllık ortalama 400 milyar dolar gibi devasa hacimlerle dönüyor. Bunu da göz ardı etmemek gerek.

Furkan Bey,  peki Türkiye Cumhuriyeti bu konuya nasıl bakıyor?

Türkiye Cumhuriyeti’nde de kripto para konusunda bir düzenleme yok. Yasadışı değil ancak yasal da demiyorlar. Burada gözümüze çarpan önemli bir detay var. 11. Kalkınma Planı kapsamında T.C. Resmi Gazete'de 4 Kasım tarihinde yayımlanan bildiriye göre, Türkiye'nin 2020 yılı planları arasında Blockchain tabanlı dijital merkez bankası parasını uygulamaya koymak da yer alıyor. Plana göre bu süreç Türkiye Cumhuriyeti Merkezi Bankası ve TÜBİTAK iş birliğiyle yürütülecek. Dijital liranın kullanılacağı anlık ödeme sisteminin tasarım ve yazılım geliştirmelerinin 2020 yılı içinde tamamlanması ve test çalışmalarının önümüzdeki yılsonuna kadar sonuçlandırılması planlanıyor.

Peki, size bu konuda (Kripto Para) en çok sorulan sorular neler?

Tabi ki en çok sorulan soruların başında, biz bu kripto paradan nasıl kazanç sağlarız oluyor. Öncelikle ben bu konuda özellikle hiçbir şekilde danışmanlık yapmadığımı belirtmek isterim. Ancak kripto para sektöründe elbette birkaç çeşit para kazanma yöntemi var. Sadece meraklılara bu yöntemlerin neler olduğunu anlatıyorum. Gerçekten ciddi kazançlar sağlayan insanlar olduğunu da söylemek mümkün. Meraklıları uyarmam gereken çok önemli bir husus da şu olacak, insanlar size çok para kazanacağınızı vaad ederek aldatıcı işlere sokabilirler. Özellikle son 3 yıldır bu konuda çok mağdur insanlar var. Lütfen eğitimini almadıkları bir işe kalkışmasınlar diyorum.

Sizce artık mevcut kullandığımız paralar bitiyor mu? Artık tüm dünya kripto para mı kullanacak?

Buna kitabımda da yer verdim. Dünya kripto paraya mutlaka bir gün geçecek diyorum. Ancak bunun için henüz erken. Tüm dünya da büyük çalışmalar yapılan yapay zeka teknolojisi ve uzay turizmi hatta salgın hastalıkların da buna bağlı güçlü senaryolar olduğunu düşünüyorum. Ancak çok önemli bir detayı da burada belirteyim. Bütün kripto paraların deneysel olduğunu düşünüyorum. Bütün dünya bir kripto para kullanacak diyorum evet, ama hangi kripto parayı kullanacak? Dünya da ortalama 6000’ne yakın kripto para var. İşte ben tam bu noktada, bütün kripto parların deneysel olduğunu savunuyorum. Yani bugün var olan kripto parların hiçbiri gelecek yüzyılda olmayabilir.

Kripto para eğitimleri düzenlediğinizi söylemiştiniz. Nasıl bir eğitim, biraz bahseder misiniz?

Şöyle ifade edeyim, ben A’dan Z’ye kripto para kitabını yazarken Denizli’de bulunan bir eğitim akademisi (Özel Öğretim Kursu) ile birtakım görüşmeler yaptık. Akademi’de kripto para ve Blockchain eğitim programı açılmaya karar verildi. Ben de eğitimci sertifikasına sahip olduğum için burada eğitim verme konusunda anlaşma sağladım. Dolayısıyla biz bu firma ile pandemi sebebiyle sadece online  kripto para temel eğitimleri konusunda sertifikasyon programları düzenliyoruz. Bu eğitimler uluslararası geçerliliği olan üniversite onaylı resmi eğitimlerdir. Çokta faydalı oluğunu düşünüyorum. En azından kursiyerlerimiz bilinçli ve memnun ayrılıyorlar.

Blockchain ile üretiliyor dediniz. Nedir bu Blockchain?

Blockchain bütün kripto paraların temelini oluşturan üretim ve işlem akışı alt yapısıdır. Aslında dünyayı değiştirecek olan muazzam bir projedir Blockchain. Blockchain için özellikle ayrı bir gün konuşmalıyız, çünkü bu fevkalade bir projedir. Blockahin sadece dijital paralar ile ilgili bir konu değildir. Daha kapsamlı bir durum. Blockchain konusunda dünyanın önde gelen üniversiteleri eğitim programları açmıştır. Türkiye’de de Bahçeşehir Üniversitesi bu konuda bir atılım gösterdi. Blockchain bir devrimdir. Kripto para meraklılarının mutlaka temel olarak blockchaini bilmelerini çok isterim

Kripto para meraklılarına bir mesajınız var mı? Neler söylemek istersiniz?

Kripto para son derece heyecanlı bir sektördür. Kesinlikle eğitim ile içerisinde olmalarını isterim. Çünkü dünya da kripto para sektöründe maalesef art niyetli insanlar yüzünden çok mağdur insan oluştu. Bilgi sahibi olmaları ve bu yönde adım adım ilerlemelerini tavsiye ederim. Özellikle  ‘Sana çok para kazandıracağım’ diyen insanlara sorular sorabilecek kadar bilgilerinin olmasını çok arzuluyorum. Ben A’dan Z’ye Kripto Para Kitabını kripto para sektöründe bilgili insanlar daha fazla olsun, mağdur insanlar olmasın diye yazdım. Eğitimli birer kripto para uğraşanı olmalarını diliyorum. Sizlere de bu nazik röportajınız için teşekkür ediyorum. Bursa Haber Gazetesi okurlarına saygılarımı sunuyorum.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.