Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuyruk acısı…

Yazının Giriş Tarihi: 12.09.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.09.2019 00:00

Siyaset yeniden şekillenmeye devam ediyor. Ankara'nın yaklaşan kış aylarına rağmen artan sıcaklığı 2020 yılında ki fırtınanın habercisi. Her ne kadar Ak Parti’nin içerisinde birliktelik rüzgarları estirilmek isteniyor olsa bile, piyasa koşulları ötesinde Milletvekili ve Belediye Başkanlarının negatif tutumları partide ve halkta kopuşu devam ettiriyor.

Her ne kadar Recep Tayyip Erdoğan eksenli siyaset Ak Parti’yi ayakta tutuyor olsa bile, son dönemde ortaya çıkan yeni parti çıkışları önemli. Erdoğan’ın güç kaybetmesine yol açan en görünür gerçeklik kabine içerisinde yaşanan sıkıntılar. Diyarbakır annelerine sahip çıkamayan Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yolun sonuna geldi diyebiliriz. Yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik politikalarında ciddi sorunlar yaşanıyor. Sosyal güvenlik prim borcu nedeniyle çoğu esnaf sağlık hizmetinden faydalanamazken, prim ücretlerinin yüksekliği de bir diğer olumsuz husus. Ortaya çıkan bu tabloya Başkanlık sisteminde çözüm üretilememesi de bambaşka bir sorun. Yine Bursa Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden gelen şikayetlerin haddi hesabı yok.

***

Elbette kabineye dair sorunları sıralamaya sayfalar yetmeyecektir. Ak Parti’nin merkezinde siyaseti şekillendirmek içinde fazla çaba harcanmaması gerekliliğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Külliye'deki Büyükşehir Belediye Başkanları toplantısından okumak mümkün. Yeni dönemde iktidar koşusunu hızlandıran bir Cumhuriyet Halk Partisi ile Ak Parti karşı karşıya. Son atanan kayyum belediyeler Van, Mardin ve Diyarbakır'da HDP'nin yerini hızla CHP alıyor. Halkın yeni dönemde HDP yerine CHP ile yola devam etmesi olasılığı yükselişte olan bir tutum. Burada en belirgin gerçeklik ise, halk ile aynı dili konuşmayan İl ve İlçe Başkanları ile yönetimlerinin varlığı diyebiliriz.

Siyasette tozlu yol bırakmayan Ak Parti’nin duble yolları yeniden kendine bağlaması şart. Mahalle başkanlarından başlayan kopuş, kamu görevlileri ile devam ediyor. Son düşük zamlarla kamu çalışanlarının Ak Parti’ye olan güveni zedelendi. Yine sarı sendikacılar kırmızı renkte.

***

Ak Parti yeniden yola devam etmeye niyetli ise, kabine revizyonunu hızlandırmalı. Yine son olarak Bursa'da gerçekleşen yerel yönetimler zirvesinde istenilen performansı göremediğimiz Ak Parti’nin değişimden başka çıkış yolu yok. Görmekteyiz ki, Bursa dahil birçok kentte yeniden bütünleştiren saygınlığı ve finans gücü yerinde isimlere ihtiyaç var. Ak Parti’nin yeniden diriliş seremonisi için Bursa önemli bir çıta. Büyükşehir anlamında tek yetkin kent olan Bursa'nın sanayici ve esnaf buluşmalarını bütünleyen kent ile Ankara arasında çözüm köprüleri kurabilen icraat makamında bir Bakan ihtiyacı var. Öyle ki, Bursa verdiği destek ile bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve en az bir Bakan hak etmiş durumda.

Yine kentin vizyonel dönüşümünü sağlayacak yönetimlerin kurulması için İl ve İlçe kadrolarının değiştirilmesi şart. Yeni kurulacak kadrolara Belediye Başkanı ve Milletvekili aday adayı olanlardan seçilme isimler Ak Parti’den kopuşları durduracaktır. Ve elbette başarılı İlçe başkanları ya göreve devam ettirilerek ya da İl Başkanlığı koltuğu tevdi edilerek onurlandırılmalıdır.

Bu şekli ile değerlendirdiğimiz Ak Parti’de oluşan kuyruk acısını önlemeye Erdoğan mecbur. Ekonomik darboğazlar iş dünyasında, FETÖ ile etkin yapılamayan mücadele halkta, verilen düşük zamlar ve verilmeyen sosyal haklar kamu çalışanlarında kuyruk acısına dönüştü. Bu nedenle Ak Parti’nin kendi kuyruğunu kurtarmak için ciddi yatırımlar ve tavizler vermesi şart.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.