Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurnazlık !

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2021 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2021 00:05

Toplumda bazı kişiler vardır, onlar yapılan her olayda bir kusur arayıp, kendilerine yönelik olarak geliştirilen kanuni dayanaklara karşı yeni bir durum ortaya koymakta üstlerine yoktur.

İşte bu konularla ilgili olarak günümüz modasıyla, kısıtlama ve kapatılma uygulamalarına karşı geliştirilen bir uygulamayı sizlere anlatacağım. Bende olayları yeni öğrendim.

Geçen hafta bir polis müdürü arkadaşım, kahve içme bahanesiyle beni davet etti. Malum, pandemi, Covid-19 salgını, koronavirüs yayılması gibi olayları yaşadığımız için “her işin başı sağlık” düşüncesiyle epeydir eş, dost ziyaretlerinde bulunmuyordum. Neyse ki iki doz aşımızı olduk. Davet eden kişinin de iki doz aşısını olması nedeniyle bu ziyarette bir sıkıntı görmedim.

Salgının ülke ve dünyada yol açtığı hasarlar, güncel olaylarla ilgili konular, polislerin özlük hakları gibi bazı mevzulara ilişkin hoş sohbetlerle beraber kahvelerimizi içtik. Polis müdürü arkadaşımın söylediği bir örnek epey ilgimi çekti.

Sizlerin de ilgisini çekeceğini ümit ettiğim için okurlarımla paylaşmaya karar verdim.

Malum, pandemi nedeniyle Hükümetimiz bazı kararları alıyor ve İçişleri Bakanlığı genelgesiyle bu kararlar uygulamaya konuluyor.

Özellikle, bar, pavyon, gazino türü yerlerle ilgili bazı anlatımlara dikkat edelim.

Salgının yayılmasına karşı önlemlerde, halkın, vatandaşların kalabalık yerlerde bulunmasına karşı önlem olarak bar, pavyon, gazinolar kapatılıyor. Ama, halkın, vatandaşların sokaklarda, kısıtlama harici saatlerde yemek yiyebilmesi adına lokantalar ve restaurantlar açık tutuluyor.

Kanuna karşı açık arayıp bulunlar, pandemi kısıtlamalarında da rol sahibi olup, pavyon, bar, gazino gibi yerlerin nasıl açık kalacağına dair formül geliştirmişler.

Önce, işin ilk adresi belediyeler.

Pavyonlar, barlar, gazinolar soluğu belediyelerde alıp, pandemi yasağına karşı işletme ruhsatlarını, lokanta veya içkili restaurant şeklinde değişiklik talebinde bulunuyorlar. Aslında, resmen, bar, pavyon ve gazino işletiyorlar. Ama, yasağa karşı kalkan olması amacıyla böyle bir talep geliştirmişler.

Belediyelerde bazılarına onay vermiş. (Tabi bu onayın nasıl ve neden verildiğine dair dedikodular, iddialar çok ama, burada yazmam için bilgi, belge ve doküman gerekli. )

Hayırlı olsun.

Adam, pavyon tabelasını indirip, yerine restaurant yazmış. İçeride aynı ekip, aynı kadro ile başlamışlar çalışmaya.

Tabi, mekanın pavyon, bar ve gazino olduğunu bilen polisler, gelip kontrol ediyorlar. İçeride müşteriler dolu. Masalarda oturan ve tıpkı pavyon alemi gibi cos kadınlar var. Masaların üzerinde meze ve içecekler dolu.

“Bunlar nedir?” diye soruyorlar.

Hemen, içkili restaurant olduğuna dair işyeri işletme belgesi ibraz ediliyor.

Kısıtlama harici bir işletme. Tamam, birinci aşamayı geçtiler.

İkinci aşama, masalardaki Cos diye anılan kadınlar neyin nesi?

Masalardaki bazı müşteriler kadınlar için, “benim arkadaşım, nişanlım. sevgilim” gibi sıfatları kullanıp, kadınların masalarda bulunma amaçlarını izah ediyorlarmış.

Bu esnada, masalarda olmayıp, başka bir masada müşteri bekleyen ve üzerinde normal nişanlı, kız arkadaşı, sevgili olan kadınların değil de pavyon, bar ve gazinolarda çalışan Cos kadınların giydikleri kıyafetler bulunan kadınlar göze çarpıyor.

İşletme sahibi önce bu kadınlar için mekana gelen müşteri olduklarını ifade ediyorlar. Sonra, kadınların durumları inceleniyor. Bakıldığında, daha önceleri bu pavyon, bar ve gazinoda kayıtlı Cos olarak çalıştıkları anlaşılıyor. İşletme sahibi bunun da cevabını hazırlamış, “pandemi sonrasında işyerini restaurant yaptık. Bu kişileri de garson, aşçı, komi olarak çalıştırıyoruz…”

Buyurun buradan yakın.

Her şeyin kılıfı hazır. Mekan olayları kılıfına uydurmuş. Kitabına ise harfien uydurmuş.

Peki, bu durum ve kurnazlık nasıl halledilecek?

Olaylar, ilgili makamlara, özellikle de belediyelere bildirilmiş. Bazı belediyeler, birkaç tane pavyonun işyeri değişiklik beyanı verip, işletme ruhsatının değiştirilmesi taleplerini kabul etmeyip, ret etmeye başlamışlar. Bazıları ise gelen her başvuruyu istek doğrultusunda neticelendiriyormuş.

Hani, tekel bayisi olup, hafta sonu kısıtlamalarında işyerlerini açabilme adına tabela değiştirip, bakkal market yazan insanlar gibi, bar, pavyon ve gazino işletmecileri de işin kılıfını bulmuşlar.

Polis, karşılaşılan bu olayları ilgili makamlara iletmiş. Yapılması gereken önerilerini sıralamışlar. İş, kaynağında, belediyede çözümlenmeli. Bazı belediyeler bu işe sıcak bakmıyorlar. Nedeni, oy hesabı, koltuğu koruma hesabı. Malum, siyaset, zamanı geldiğinde bar, payvon ve gazino sahipleri ile onların müşterileri, hatta Cos olarak çalışan kadınlar bile oy kullanıyorlar.

Şöyle söylüyorlar belediye yönetimleri; “madem yasada, kanunda boşluk var, kanun koyucular bu işi çözsünler. Kanunu değiştirip, işletme değişikliğine gidilmesine yasak getirsinler….” Diyorlar.

Özetle, topu taca atıp, sorumluluktan kurtulmaya çabalıyorlar. Toplum sağlığı, genel ahlak kuralları vs, galiba pek önemli değil.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.