Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KURBAN BAYRAMI VE ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

Yazının Giriş Tarihi: 09.07.2022 00:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.07.2022 00:26

Kurban Bayramı çocuklara daha çok bayramın kutlanmasını içeren, insanlarla nasıl etkileşimde bulunacağını anlatan, ihtiyacı olanlara yardım edildiğini öğreten şekilde anlatılmalıdır.  Yaşları dolayısıyla bazı konuları anlamlandırmayan ve bakış açısı bizlerden  çokça farklı olan çocuklara bir canlının kesileceğini sonra etinin yeneceğini anlatmak onlar için sarsıcı olacaktır. Çünkü onların dünyasında bir köpeğin kesilerek can vermeye çalışması ile bir kurbanın kesilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Henüz psikolojik ve mantık olarak bunu anlamlandıramayacak çocukların önünde kurban kesiminin yapılması psikolojilerini olumsuz yönde etkileyecektir.

Kurban kesimini çocuklarına izletmek isteyen aileler, bu konuda çocuklarını görecekleri görüntüler hakkında önceden hazırlamaları gerekir. Çocuk istiyorsa kurban kesimini uzaktan ve ilk işlemlerin bittiği noktada izlemesi uygun olacaktır. Bazen aileler kurban kesme durumunu  bir dayanıklılık testi olarak, kendini ispat için yapılabilir. Büyüklerinden görsün, gerçekleri bilsin, ileride o da yapacak diye çocuğu zorlamak tüm hayatında etki bırakan durumlara yol açabilir. Kanlı görüntülere ve kesici aletlerin kullanımlarına alışkın olmayan bir çocuğa, kesim anında hayvanı yakından izletmek; kanı, çıkan hırıltıyı, kokuyu, ölürken ayaktaki seğirmeyi göstermek onların gözünün önünden gitmeyen ve duygusal bozukluklara sebep olan bir gözlem olabilir. Çocuğun duygusal bağ kurduğu ve belli bir süre zaman geçirip alıştığı kurbanı gözünün önünde onun bakış açısıyla can çekişerek kesildiğini görmesi, hiç unutamayacağı bir travmaya yol açabilir. Bunun üzerine ‘’Bak ! senin baktığın kurbanı yiyoruz.’’ gibi duygularını olumsuz etkileyecek ve idrak edemeyeceği cümleler kurmayın.

Çevremizde kasapta satılan et yemesine rağmen kurban eti yiyemeyen, çiğ et kokusundan rahatsız olan, ete dokunamayıp, kesemeyen, hatta hiç et yiyemeyen insanlar vardır..İstemeden de olsa bu yaşantılara şahitlik edenlerde, et yememe, yemek yememe, aileye yapışma, çeşitli korkular, nefes alamama, ağlamalar, uykuda sıçrama-sayıklamalar olabilir.

Kültürel gelenekleri çocuklara anlatırken ailelerin ön hazırlık yapmaları gerekecektir. Günümüzde, eskiye oranla çocukların kesici aletleri görmelerinin ve kurban kesimini izlemelerinin çok daha azaldığını ve farklı anlamlar kazandığını görüyoruz. Kültürel gelenekler uygulanırken çocuğun psikolojisi de göz önüne alınarak hareket edilmelidir.

Çocuklar henüz sevap kavramının ne olduğunu tam anlamıyla kavrayamamışken, ‘’kurbanı sevap olsun diye kesiyoruz.’’ gibi bir cümleyi kendilerine açıklayamazlar. Kurban Bayramında alışkın olmayan çocuğunuzun psikolojisini korumak için bunlara dikkat edin.

Kurban kesme geleneğinin nereden geldiği, çocuğa bir hikaye  gibi abartmadan anlatılmalıdır. Kestiğiniz kurbanın kanlı kısımlarının bahçenizde ve kurban kesiminin yapıldığı alanlarda çocuklarınız tarafından görülmesini engelleyin. Hayvanın ölüm anını gören çocuk bundan psikolojik olarak etkilenecektir. İlk aşama atlatıldıktan sonra yavaş yavaş ve uzaktan izletilebilir. Çocuklara yaşlarına uygun olarak ölüm konusunda bilgi verilmelidir. Bu bilgiyi verirken çocuğa yalan söylememeli, korkutmamalı ve dalga geçilmemelidir. Çocukların, kurbanlıkla uzun süreli ve sevecen bir yakınlık kurmalarına izin verilmemelidir. Çocuk eğer kurban kesme günü veya ertesi günlerde et yemek istemezse zorlamayın. Kısa süreli ağlama, iştahsızlık ve uyku problemleri yaşayabilirler. Böyle durumlarda bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.