Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kültür Başkenti Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2021 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2021 00:05

Yaşadığımız kentin kıymetini iyi bilmek gerekiyor. Bu şehir, tarihin en derin sayfalarına inildiğinde dünya insanlık yaşantısına ışık tutan eserlerle ve bilgilerle dolu. Her karış toprağı, tarih, kültür ve medeniyet kokuyor.

Bursa, geçmişten günümüze kadar uzanan tarihi kimliğiyle yeni bir ilke daha imza attı. 2022 Türk Dünyası Bulaşmasının Bursa’da yapılması kararlaştırıldı. Bu karar Bursa adına sevindirici. Çünkü, Bursa bu konuda en önemli ve kadim kentlerden birisi olarak Türk Dünyası Kültür başkenti sıfatını çoktan hak etti. Ama, bu sıfat Osmanlı’nın başkenti olan Bursa’dan önce başka illere kaptırıldı. Neyse ki zamanı, vakti şimdi imiş Türk Dünyası Kültür başkentlik ünvanını 2022 yılında, önümüzdeki yıl kazanacağız.

Bursa adına ve ülkemiz adına çok sevindirici bir kazanım. Çünkü, dünyanın dört bir köşesinden Türk dünyasının temsilcileri, ülkeler, kentler, burada buluşup, kültür ve medeniyet alanlarındaki kazanımlarını anlatıp, halka gösteriyorlar.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuyla ilgili olarak açıklama yapar yapmaz Bursa’da büyük bir sevinç ve gurur hakim oldu.

Milliyetçi Hareket Partisi Yıldırım ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi İhsan Bilgili hocamız, konuyu yakından takip eden birisi olarak, bizleri bilgilendirdi.

Bilgili, “MHP  Grubu olarak bir önerimizin daha gerçekleşmesinden mutluyuz, gururluyuz, kıvançlıyız. Hayırlı olsun. Sağolun, varolun, tebrik eder, başarılar dilerim Alinur Aktaş Başkan” sözleriyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı bu çalışma nedeniyle kutladı.

İhsan Hocamız, konuyla ilgili olarak bazı ayrıntıları da paylaştı;

“Bilindiği üzere 16 Eylül 2021 Perşembe günü Özbekistan Hive'de yapılan Kültür Bakanları ve TÜRKSOY toplantısında 2022 Yılı için Bursa, Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi Büyükşehir Meclis Grubu olarak, Bursa'nın Türk Dünyası Kültür Başkenti adaylığına başvurmasıyla ilgili 2019 yılında verdiğimiz önergenin kabul edilmesi ve emanet ettiğimiz önerimizin sahip çıkılarak yerine getirilmesinden memnunuz.

Kırk yılı aşan bir manevi bağ ile bağlı olduğumuz Türk Dünyasının aşığı bir ülkücü olarak, mutluyuz, gururluyuz, kıvançlıyız. Önerimizin Büyükşehir Meclisinde 17 Aralık 2020 tarihinde kabulünden sonra da arayarak teşekkür ettiğim Büyükşehir Belediye Başkanımız sn Alinur Aktaş’a ve Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'a gayretli çalışmaları için teşekkür ediyorum.

Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Milli konularda şahıslarımızın emeklerinin önemi yoktur. Önemli olan sonuç almaktır. Sonuç alınmıştır. Bütün Bursa, Türk Dünyasıyla tanışma, hoş karşılama ve kenetlenme zenginliğini fazlasıyla gösterecektir. İnşaallah seneye çok güzel faaliyetler yapılacaktır ve bütün Türk Dünyası Bursa'ya gelecektir. Bursa'nın tanıtımı sağlanmış olacaktır. Alinur Aktaş Başkanı ve ekibini tekraren tebrik ediyor, başarılar diliyorum.”

Evet, Türk Dünyası buluşmasının Bursa’da yapılacak olması gerçekten bizleri de son derece mutlu etti. Gururlandırdı.

Bursa, dünya tarihinin pek çok sayfasında yer alan bir şehir. Sadece Osmanlı için değil Bizans, Roma, Selçuklu imparatorlukları içinde çok önemli bir şehir. Pek çok mahallesinde, eskiden kalan yapılar, eserler mevcut. Kimisinde ezanlar okunuyor, kimisinde ticaret ve ekonominin kalbi atıyor. Kimi yapılarında ise yüzlerce yıl önce başlatılan imaret, yemek dağıtımı ve yardımlaşma kültürü hala sürüyor. Hangi sokağına girerseniz girin, geçmişten, tarihten bir iz bulabilmek mümkün.

Bizlere bu mirası emanet eden atalarımıza teşekkür ediyoruz. Bizlerde, bugünün bekçileri olarak mirası, gelecek nesillere bırakmanın huzuru ve gururu içindeyiz. Miras, bu kez tarih kitaplarının sayfalarında yazmayacak. Bizzat kentin içinde, tarih yazılacak. Bursa’ya gelen Türk dünyasının temsilcileri, Osmanlı’nın kadim başşehrinin dünü ile bugünü arasındaki bağları bizzat görecekler.

Bu kentin insanlarını tanıyacaklar.

Geçmişten günümüze kadar dimdik ayakta kalan Çarşıları, hanları gezip, dünyanın dört bir kıtasında hüküm süren Osmanlı’nın tohumlarının atıldığı Yaylaları gezecekler.

Bize düşen görev ise elimizdeki mirasımızı en iyi şekilde Türk dünyasına göstermek ve onları birlik, beraberlik adına hep bir arada tutabilmek. Ne demiş atalarımız, bir elin nesi var, iki elin sesi.

Güç birlikten doğar.

Türk dünyası ve Türki Cumhuriyetler, dünyanın dört bir köşesinde Türk olduğunu söyleyenler, Türk soyundan gelenlerin buluşması Bursa adına hayırlı olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.