Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kredili hayat

Yazının Giriş Tarihi: 22.06.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.06.2020 00:01

Birkaç günlük moladan sonra yeniden sizlerle beraberiz.

Ülkemizde, salgın etkileri devam ediyor. Terörü karşı Pençe- Kalkan harekatı başlatıldı. Harekatla birlikte, terör yuvalarına giren Mehmetçiklerimiz tarih ve destan yazmaya devam ediyorlar. Ülkemizin huzuru ve güveni, birlik ve beraberliği için bu harekatı canı gönülden destekliyorum.

Vatanımız korunsun, askerimiz, polisimiz var olsun.

Tabi, aylar süren karantina dönemlerinde pek çok sektörün zorunlu kapatılmasıyla birlikte, insanların ekonomik yönden zayıflaması sadece ülkemizde değil bütün dünyada etki yaratıyor. Bu etkilerin kurtulmasında en önemli etken ise sıcak para oluyor. Halkın, vatandaşın cebinde sıcak para olmalı ki üretim ve tüketim dengesi kurulabilsin.

Devlet Bankaları hükümetin aldığı karara göre, kredi faizlerini indirdi. İnşaat sektöründe ve otomotiv sektöründe canlanma gözleniyor. Kredi faiz oranlarının düşmesiyle beraber, konut fiyatlarında artış gözlemlenmeye başlandı. Bu duruma, devlet kanalıyla el atılırken, satıcıların, inşaat sektöründeki firmaların eski ve yeni konut fiyatları incelemeye alındı. Sanıyorum, fahiş fiyat veya satışa hile karıştırma gibi suçlardan önümüzdeki günlerde pek çok kişi hakkında işlem yapılabilir.

Otomotiv sektöründe de durum aynı. Faizler düşmeden evvelki fiyatlarda şimdiyi satış rakamları arasında gerçekten farklar var. Bir yandan ekonominin canlanmasını istiyoruz, bekliyoruz, uğraş veriyoruz. Diğer yandan ise fiyatları yükselterek ekonomiye darbe vuruyoruz.

Ortada ciddi anlamda anlaşılması güç bir durum söz konusu. Ekonomide bunun adına fırsatçılık deniliyor. Hani, büyüklerimiz hep söylerler ya, “çeşme açıkken suyunu doldur” diye. Şimdi, kredi faizlerinin düşmesi ve bazı kredi ödemelerin 24 ay sonrasına ertelenmesiyle “ben şu malı alayım, ben bu evi alayım, ben bu arabayı alayım” düşüncesinde olanları gören satıcıların, fiyat yükseltmesi sanırım bu sözü uyuyor.

Hükümet ve kamu yöneticileri kredi musluklarının daha da açılması adına yeni önlemleri ve kararları alıp uygulamaya koydular.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliği'nde değişiklik ile kredi talebini karşılamada bankalara esneklik sağlamak amacıyla, yıllık reel kredi büyüme oranı yüzde 15'in üzerinde olan bankaların zorunlu karşılık teşviklerinden faydalanabilmeleri için sağlamaları gereken uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15'ten küçük olma koşulunun, yıl sonuna kadar geçici bir süre için uygulanmamasına karar verildi. Bankaların uygulama yöntemleriyle ilgili yeni bir tebliğ çıkarıldı.

Bu Tebliğ, 12 Haziran 2020 tarihinden geçerli olmak üzere bugünden uygulamaya başlanılacak..

TCMB ilgilileri, zorunlu karşılık oranları ve nema ödemelerini kredi büyümesi oranlarıyla ilişkilendiren zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik yapıldığı anımsatıldı. Merkez Bankası'nın, zorunlu karşılıkları, temel para politikası aracı olan kısa vadeli faiz oranlarını destekleyici makro ihtiyati bir araç olarak esnek ve etkin bir şekilde kullandığı bilgisini verdiler.

Açıklama ise; “Korona salgını süresince, etkilenen nakit akışları nedeniyle firma ve bireylerin kredi talebi artmış, alınan tedbirler kredi mekanizmasının etkin bir şekilde işlemesini sağlamış ve artan kredi talebi önemli ölçüde karşılanmıştır. Normalleşme sürecinde mevcut eğilimin bir süre daha devam etmesi beklenmektedir. Bu çerçevede, döneme özgü kredi talebini karşılamada bankalara esneklik sağlamak amacıyla, yıllık reel kredi büyüme oranı yüzde 15'in üzerinde olan bankaların zorunlu karşılık teşviklerinden faydalanabilmeleri için sağlamaları gereken uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15'ten küçük olma koşulunun, yıl sonuna kadar geçici bir süre için uygulanmamasına karar verilmiştir. Söz konusu değişiklik, tesisi 26 Haziran 2020 tarihinde başlayacak olan 12 Haziran 2020 tarihli yükümlülük döneminden 25 Aralık 2020 tarihli yükümlülük dönemine kadar geçerli olacaktır."

Süreye dikkat, altı aylık zaman var.

Pek çok bankanın kredi verirken ayak diretmesine yol açan bu zorunlu karşılık neyi ifade ediyor?

İşte cevabı; zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır. Önceleri iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan bu kural, günümüzde daha çok bir piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmaktadır.

Sözün özü, bu salgın hastalık pek çok ülkeye ekonomide nasıl canlandırma yapılması gerektiğini öğretti. Pek çok kişiye, dar boğazlardan nasıl çıkılacağını öğretti. Şimdi de eskiden var olan ama genele pek yayılmayan, kredili hayatı öğretmeye başladı.

Bakalım, daha neleri öğreneceğiz?  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.