Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kredi almak zorlaşacak

Yazının Giriş Tarihi: 05.10.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.10.2020 00:02

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bankaların 2020'nin üçüncü çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ve dördüncü çeyreğine dair beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi’nin sonuç ve değerlendirmesi yayınlandı.

TCMB’nın anket sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede, “Yılın dördüncü çeyreği için beklentiler, tüm işletme kredilerinde standartların sıkılaşacağı, tüm bireysel kredilerde ise temelde aynı kalacağı yönündedir” ifadelerine yer verildi.

Bu da demek oluyor ki, önümüzdeki dönem kredi almak zorlaşacak.

Çünkü anketten çıkan sonuç her ne kadar Yılın dördüncü çeyreğine ilişkin beklentilerin, yabancı para cinsinden açılan işletme kredileri hariç diğer işletme kredilerinde talebin artmaya devam edeceği yönünde olsa da, tüm işletme kredilerinde standartların sıkılaşacağı beklentisi hakim.

Bu arada şunu da eklemeliyiz…

TCMB fonlamayı kıstı, mevduat-kredi faizleri yükseliyor.

Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı geçen hafta bir önceki haftaya göre 33 baz puan yükselişle yüzde 10,68 oldu. Böylece TL Mevduat ve Kredi Faizleri Yükselişe geçti.

TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı da 57 baz puan yükselerek yüzde 14,89 oldu. TL bazlı konut kredi faizleri 64 baz puan yükselişle yüzde 14,78; taşıt kredi faizleri 5 baz puan artışla yüzde 17,06 ve ihtiyaç kredi faizleri 28 baz puan artışla yüzde 18,92 oldu.

Bu veriler ışığında sonuç olarak belirtmek gerekirse, hem kredi faiz oranlarındaki artış hem de kredi temininde olası zorluklar nedeniyle önümüzdeki dönem paraya ulaşmak çok da kolay olmayacak gibi gözüküyor…

* * *

TÜİK tarafından bugün eylül ayı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ile Tüketici Fiyat Endeksi açıklanacak. Enflasyon Ağustos’ta yıllık yüzde 11.77 olarak açıklanmış, bir önceki aya göre yüzde 0,86, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,77 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,27 artış gerçekleşmişti. Artık çift hanelere oturan enflasyonun eylülde biraz daha artması bekleniyor.

Perşembe günü de 4. Çeyrek Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçları açıklanacak. Malum, pandemi nedeniyle turizm gelirlerinden sonra ihracatta da kayıplar söz konusu olmaya başladı. Onun 4. Çeyrek Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçları da önemli bir gösterge olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.