Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kosova’nın bağımsızlığı

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2019 09:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.02.2019 09:37

Bundan tam 11 yıl önce bugün Kosova Meclisi, 17 Şubat 2008 Pazar günü yaptığı oturumda Türkiye saati ile 16:39´da eyaletin Sırbistan’dan ayrıldığını ve bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ilan etti.“Kosova kurumlarının liderleri olarak bizler, Kosova’yı özgür ve bağımsız bir ülke ilan ediyoruz” ifadesinin yer aldığı bildiride, ayrıca BM özel elçisi Martti Ahtisaari’nin daha önce önerdiği plana uyma sözü veriliyor. Bağımsız Kosova’nın yeni bayrağı Priştine’de parlamentoda tanıtıldı. Milli marşınında kabul edildiği Kosova Cumhuriyeti’nin bayrağı, 6 yıldızla birlikte mavi fon üzerine sarı renklerde Kosova’nın sınırlarını gösteren bir bayrak olarak belirlendi. Kosova, bağımsızlığından önce kırmızı fon üzerine siyah renkli iki kafalı kartal tasviri bulunan Arnavutluk bayrağını kullanıyorlardı.

17 Şubat 2008 yılında bağımsızlığın ilan edilmesinden sonra Kosova'nın bağımsızlığını şu anda 115 ülke tanımış durumda.. Türkiye, Kosova bağımsızlığını ilan ettikten bir gün sonra(18.02.2008) tanımıştır.ülkemizde ve  tanıyan ülkelerin birçoğunda büyükelçilikler açılmıştır.

Türkçe resmi dil

09.07.2015 tarihinden itibaren Kosova’daki 40’a yakın belediyede, doğum belgesi, vatandaşlık, ikamet, nikah belgeleri, Arnavutça, Sırpça ve İngilizcenin yanında Türk dilinde de verilmeye başlandı. Böylece Türkçe Kosova’da 4. resmi dil oldu.

Kosova, Avrupa’nın güneydoğusunda yer alan bir Balkan ülkesidir. 

Kosova’da Birleşmiş Milletler güçleri görev yapmaktadır. Bu güçleri oluşturan askerlerin birçoğu Türk’tür. Orta Balkanlarda yer alan Kosova’nın, Arnavutluğa sınırı vardır. Ayrıca ayrıldığı Sırbistan’a da sınırı bulunan Kosova, Avrupa ülkelerinin birçoğu tarafındanda tanınmıştır. Kosova’yı 2008’deki bağımsızlık ilanı sonucunda ilk tanıyan ülkelerden biri de Türkiye olmuştur. Ülkenin, Sırbistan ve Arnavutluk’a olan sınırının yanı sıra aynı zamanda Makedonya ve Karadağ’a da sınırı bulunmaktadır. Bu anlamda 4 ülkeyle sınırı bulunan Kosova’nın zaman içersinde Avrupa Birliği’ne üye olabilmesi dahi söz konusudur. AB’nin potansiyel adayları arasında gösterilen Kosova, Avrupa Birliği’nde olmadığı halde, euro para birimini kullanan sayılı ülkelerden birisidir.

Refah düzeyinin ya da başka bir ifadeyle alım gücünün oldukça düşük olduğu ülkede birçok insan Avrupa’nın diğer ülkelerine göç etmek zorunda kalmıştır. Özellikle İsviçre ve Almanya en çok Kosovalı göçmenin yaşadığı ülkeler arasında yer almaktadır. Başkenti, Priştine olan Kosova’nın en büyük şehirlerinden bir diğeri de Prizren’dir. Turistik ziyaret açısından Prizren daha fazla ilgi çeken şehir konumundadır. Priştine’de birçok Türk müteahhit çalışmaktadır. Havalimanından köprülere yollara kadar birçok yapı Türkler tarafından üstlenilmiştir. Türkler son olarak şehrin havalimanı olan Adem Yaşari’yi inşa etmişlerdir.Yaklaşık olarak 500 yıl boyunca Osmanlı bünyesinde kalan Kosova’da halen Osmanlı izlerini görmek mümkündür. Osmanlı tarafından yapılmış birçok cami ve tarihi eser bulunan Kosova’da bunların restorasyonun çoğu da Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanmaktadır.

Osmanlı’dan ayrılıp Yugoslavya’nın bir parçası haline gelen Kosova, Sırbistan tarafından adeta sömürülmüştür. Yugoslavya’nın da dağılmasıyla Sırbistan’ın bir bölgesi haline gelen Kosova’da halk isyan çıkarmış ve 2008’de tek taraflı bağımsızlık ilan edilmiştir.

21’inci yüzyılda başka bir devletten kopan ve bu ayrılma sonrası bağımsızlığı uluslararası arenada kabul gören ender ülkelerden biri olan Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nin bağımsızlığının Türkiye Cumhuriyeti dışındaki ülkeler tarafından tanınmasından, Suriye’de yaşanan iç savaşın sona erdirilme şekli ve sonrasında kurulabilecek siyasi yapıya kadar birçok hususta bir rol model olarak gösterilmeye başlanmıştır

Kardeş ülke Kosova’nın bağımsızlığının 11. yıldönümü kutlamaları  balkan şehri olan Bursa’mızda  ve  ülkemizin çeşitli şehir’lerindede her yıl farklı etkinlikler ile kutlanmaktadır.

Bizde Bursa Haber ailesi olarak Kardeş ülke Kosova’nın bağımsızlığının 11. Yıldönümünü kutlayarak  “Huzur, barış ve refah dolu nice Bağımsızlık Günleri dilekleriz’’

                                                                                          

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.