Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Korona ve yeni dolandırıcılık

Yazının Giriş Tarihi: 09.10.2020 00:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.10.2020 00:15

Çalışmadan, avantadan para kazanıp, insanların mali kaynaklarını kendi hesaplarına geçirerek dolandırıcılık yapan bazı kötü niyetli kişilerin bu iş için yeni buldukları formül korona dolandırıcılığı oldu.

Daha önceleri, terör örgütlerini kullanıp, ağına düşürdükleri vatandaşların bankadaki, evlerindeki, ellerindeki bütün paralarını alan dolandırıcılar, FETÖ olaylarının ve terör örgütünün ortaya çıkması üzerine, rotalarını bu şekilde kullanmaya başlamışlardı. Şimdi ise bütün dünyada korkuyla bakılan ve yaşanılan, tedavi için de belli bir ilacı olmayan koronavirüs, covid-19 kullanılarak, vatandaşların dolandırıldığına dair haberler almaya başladık.

Allah belalarını versin. İnsanları, kandırıp, ağına düşürüp, onları hastalık, terör belasıyla korkutarak paralarını alan bu vicdansızların yaptıklarına karşı güvenlik güçlerimizin yaptığı başarılı mücadelesi var. Yine de pek çok vatandaşlarımız, bu kişilere inanıyor. Söylediklerine kanıyorlar.

En son kulağıma gelen bilgilere göre, Sağlık Müdürlüğü görevlileri vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları için uyarıyor.

Ne deyip vatandaşa ulaşıyormuş bu kişiler?

“Efendim, biz Sağlık Müdürlüğü Koronavirüs özel ekibindeyiz. Sizde Covid-19 hastalığı olduğundan şüphe ediliyor. Bu esnada, bizler size bakacağız. Evinizden çıkmayın. Acil ihtiyaçlarınızın karşılanması içinde bize biraz para göndermeniz gerekiyor. Bankada ne kadar paranız var? İnternet bankacılık hesabınızı kullanıyor musunuz? Bize, acil olarak 10 bin Tl göndermeniz gerekli. Yoksa tedaviniz yarım kalır, Allah korusun sonuçları kötü bitebilir…..” gibi sözlerle insanları kandırıyorlarmış.

Tabi, geçmişte yaşadığımız olaylara bakıyoruz.

Bu dolandırıcılar, kendilerini hakim, savcı olarak tanıtıp, yüzlerce insanı per perişan ettiler.

Bu dolandırıcılar kendilerini terörle mücadele polisi gibi tanıtıp, yüzlerce insanımızı per perişan ettiler.

Bu dolandırıcılar kendilerini SGK müfettişi gibi tanıtıp, yüzlerce işvereni per perişan ettiler.

Her dönem, güncel olaylara göre kendilerine yeni bir kılıf bulup insanların paralarını kendi hesaplarına aktardılar. Bazılarından ise nakit para alıp, yok oldular.

Sonra, meydana gelen bir deprem olayını, bir sel baskını olayını bile istismar ederek, “mağdurlara yardım yapıyoruz. Bize şu kadar para göndermeniz gerekiyor. Bu parayı, sizden valimiz, kaymakamımız, belediye başkanımız istiyor…” gibi sözlerle yine yüzlerce insanın duygularıyla alay eder gibi dolandırıcılık yaptılar.

Bu tür kötü örnekler çok. Vatandaşlarımızın bilinçlenmesine yönelik uyarıları da sık yapılıyor. Bizlerde elimizden geldiği kadar, yazılarımızda bu konuları gündeme getirip, halkımızın uyarılmasına katkı sağlamak istiyoruz. Fakat, mağdur ve sıkıntına olan vatandaşlara devlet eliyle yapılan yardımları gören bazı vatandaşlarımız, dolandırıcılık konusundan her ne kadar haberdar olsa da “belki verdiğim parayla bir hayat kurtulur. Bir kişinin karnı doyar” düşüncesiyle hala bu dolandırıcılık tuzaklarına kapılabiliyor.

Buradan tekrar uyarıyorum. Devlet, para toplarken, kendi hesabını ve ne için para toplanacağını her türlü yayın organları, televizyon, radyo, gazeteler, internet haber portalları gibi yerlerde duyurur. Resmi binaların, valilik, kaymakamlık, belediye girişlerine bu kampanya ile ilgili afişler asılır.

Her türlü iletişim ağlarıyla, yapılan yardımlar duyurulur. Yapılan yardımlar, telefonlarla aranıp “para yatırın” diye talimat vermekle değil, tamamen gönüllülük esasına göre, vatandaşların kendi istek ve arzusuyla, kendi istedikleri miktarların hesaplara gönderilmesiyle toplanır.

Öyle, her isteyen “ben falan olaydaki mağdurlar için yardım topluyorum…” diye ortaya çıkıp para toplama hak ve yetkisine sahip değildir.

Bu tür kişilerin sizden herhangi bir para istemesi halinde hemen 155 polis telefonunu veya yeni uygulamaya konulan 112 Haber Merkezi iletişim hattını arayabilirsiniz.

Dolandırıcılar akıl almaz buluş ve icatlarıyla yine sahnede olacaklar ve vatandaşların, sizlerin elinizde, cebinizde, bankada olan paralarınız için “bize para gönderin…” gibisinden yaklaşımlarla sizleri ağlarına düşürmeye devam edecekler.

Bu konuda çok dikkatli ve uyanık olmamız gerekiyor. Her isteyene para verilmez. Her isteyene yardım yapılmaz. Ellerinde sahte doktor raporları, sahte yardım toplama belgeleriyle kapıları dolaşıp para toplayan istismarcılarda var. Bunlara da dikkat edelim.

Bu kişiler, sizlerden yardım adı altında aldıkları paraları hiçbir zaman yardım amaçlı kullanmıyorlar. Kendilerine zenginleşme ve geçim aracı olarak kullanıyorlar. Siz, siz olun, bu tür gelen tekliflere kulak asmayın. Hemen, olayı ilgili güvenlik güçlerine bildirin.

Merak etmeyin, gereken yapılıyor. Hem de vakit geçirilmeden. Kan emici, vatandaşın dişinden tırnağından artırdığı paralara göz dikenlerin hep beraber foyalarını meydana çıkaralım. El birliği içinde bu sorunun çözümü şart.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.