Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kıbrıs 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı

Yazının Giriş Tarihi: 20.07.2021 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.07.2021 00:05

47 yıl önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta başlattığı Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974 harekâtıdır.

Kıbrıs Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Garanti Anlaşması’nın III. maddesine dayanarak gerçekleştirildi.

Rum ve Türk halkının arasını bozmak isteyen bazı etnik grupların silahlı saldırılarına maruz kalması sonrasında Kıbrıs Harekatı’na karar verildi.

Barış Harekatı’nın 47. yılıdır. Şimdi aslında 1974 öncesinde Kıbrıslı Türkler adada var olma savaşı daha doğrusu canlı kalabilme savaşı veriyorlardı, küçük küçük gettolara sıkıştırılmışlardı. Kıbrıs Adası Rumların idaresinde, bütün ada, limanlar, polis, asker, maaşlar, su dağıtımı, elektrik, gaz dağıtımı Makarios’un yönetimindeydi. Türkler küçük küçük köylerin içindeydi ve Türk köylerinin yolu, elektriği, suyu yoktu. Buna karşın bütün Rum yerleşim merkezlerinde su, elektrik vardı, yolları asfalttı. Yani Türkleri bezdirmek için1974 öncesi hayattan koparmak için Rum hükümeti her şeyi yapıyordu, özellikle 1964-1974 arasında… Köy sınırları dışına çıkan Türkler hemen yoldan alınıyor, kafasına bir kurşun sıkılıp kuyulardan birine atılıyordu. Bu şekilde dolaşım özgürlüğü yoktu. Türklerin herhangi bir gelir edebileceği işlerde çalışamadıkları, Rumlara karşı bölgelerini savunmak için birçoğunun mücahit olduğu, işsizliğin kol gezdiği, hiç kimsenin geleceğini göremediği, Rum Hükümeti’nin Türklere 38 eşyanın satışının Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandığı bir dönemdir 1974 dönemi… Basında bu dönemin başlangıcı da 1 Nisan 1955’te EOKA kurulduktan sonra Türklere yavaş yavaş saldırılar başladı, ayrımcılık başladı, belediyeler hizmet vermemeye, Türk köyleri ihbar edilmeye, Türkler yollarda vurulmaya başlandı. Bunlar 1955’te başladı fakat rakamsal olarak 1963-1974 arasına kıyasla daha azdı. Yaşadığımız dönem, yaşadığımız olaylar aynen bu şekildeydi. Kıbrıslı Türkler bildiğiniz bir açık hava hapishanesinde yaşıyordu. İşsiz, güçsüz, parasız, geleceksiz, geleceğine bakamayan, göremeyen, ev, inşaat yapması yasak olan insanlardı. 1974’te aslında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adaya ayak basması işte bundan tam 47 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin kararlı hareketi, adaya asker göndermesi böyle bir ortamda gerçekleşti.

Barış Harekatı Uluslararası Kurallara Uygun Olarak Yapıldı

Bir darbe yapıldı 15 Temmuz’da… Bu darbeyi de Rum Milli Muhafız Ordusu içindeki Yunanlı subaylar, astsubaylar organize ettiler. Yanlarına EOKA beycileri aldılar ki EOKA Beyi 1970 yılında Yeorgos Grivas kurmuştu tekrar ve bu darbe yapıldıktan sonra 15 Temmuz’da Makarios’un önce radyolardan öldüğünü duyduk arkasından birkaç saat geçti, Makarios Çiko Manastırı Radyosu’ndan ben hayattayım, ölmedim demeye başladı. Ondan sonra Nikos Sampson Yunanistan’daki Albaylar Cuntası devirdikleri Makarios’un yerine birini bulmak için çok uğraştılar. Clerides kabul etmedi, başsavcı kabul etmedi, anayasa mahkemesi başkanına teklif yaptılar, kabul etmedi ve 16 Temmuz günü EOKA’cı bir katil Nikos Sampson cumhurbaşkanı olmayı kabul etti; fakat bu defa 10 kişilik kabineye ancak 5 kişi bulabildi. Nicos Sampson Kıbrıs Helen Cumhuriyeti’ni ilan etti. 18 Temmuz 1974’tede Kıbrıs Helen Cumhuriyeti’nin Yunanistan’a bağlandığını açıkladı. Zaten Türkiye’nin yasal yollardan adaya çıkmasının asıl nedeni şudur; Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ek 1 madde 4’ünde adada Kıbrıs Cumhuriyeti düzeni bozulduğu vakit garantörler, Türkiye, İngiltere, Yunanistan hep birlikte veya tek tek müdahale ederek bu yönetimi tekrar yerine koymuşlardır. Barış Harekatı uluslararası kurallara uygun olarak yapılmıştır. 45 yıldır da adada askerin bulunması hala uluslararası kurallara göre uygun bir durumdur çünkü güneyde 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’nin garantörü olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti halen kurulmuş değil o nedenle de Türkiye Cumhuriyeti’nin askerlerini adada bulundurmaya uluslararası yasalara göre hakkı bulunmaktadır. Kaynak : http://turksam.org

Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan,Meclis Başkanı Mustafa Şentop, MHP lideri Devlet Bahçeli ve TBMM’den bir heyetle  2 günlük Kıbrıs ziyaretine başlıyor. Erdoğan, biri KKTC Meclisi’nde, diğeri 20 Temmuz törenlerinde tüm dünyaya Kıbrıs’la ilgili açıklamalar yapacak.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın KKTC’ye yapacağı ziyarette açıklaması beklenen müjdeleri Kıbrıs Türk halkı merakla, Rum-Yunan ikilisi ve AB endişeyle takip ediyor.

Kıbrıs Türk halkı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 47’nci yıldönümü törenlerinde Lefkoşa’da vereceği müjdelere kilitlendi.

Bursan Haber gazetesi olarak bizde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramını kutluyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.