Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kent ekonomisi fuar ve kongrelerle güçleniyor...

Yazının Giriş Tarihi: 29.04.2019 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.04.2019 00:06

Türkiye genelinde siyasi tartışmalar devam ederken, Bursa'da ekonomi adına önemli adımlar atılmaya devam ediliyor. Ekonomi anlamında başarılı bir hafta ile buluşacağımız için öncelikle çok şanslıyız. Bir yanda 'Beton Kongresi' diğer yanda 'Gıda Fuarı' ile Bursa adından fazlasıyla söz ettirecek. Türkiye'nin önemli kentlerinden olan Bursa, son dönemde yükselişini Gaziantep'e kaptırmıştı. Öyle ki, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay'ın 2 yıl öncesinden yaptığı uyarılar bugün kendisini fazlasıyla hissettiriyor. Bir yanda Bursa'nın ekonomisinin aldığı ağır yaralar, diğer yanda Gaziantep'e uçuşları başlatan Ak Parti Milletvekilleri ile kent ekonomisi yeniden tartışma konusu oldu. Bursa'nın tarihsel dokusunun Ankara tarafından ekonomiye dönüştürülememesinin en büyük sorumlusu Ankara'da ki yetersiz Bursalı protokolü diyebiliriz. Ankara'da daha fazla Bursa'lı bürokrat ile güçlü bir lobi oluşturulması yönünde maalesef son 30 yıldır kimse elini taşın altına yeterince koymuyor!

Türkiye'nin geleceğinin tartışıldığı bu dönemde harekete geçen İstanbul ve Bursa İnşaat Mühendisleri Şube Başkanlıkları kentin en önemli ekonomi gücü olan İnşaat sektörünün yapı taşı 'Beton' ile gündem oluşturuyor. İMO Bursa ve İstanbul Şube Başkanlıkları ile gerçekleştirilecek zirve de geleceğe ve inşaat sektörüne dair müthiş paylaşımlarla buluşacağınızdan emin olabilirsiniz. Kongrenin tanıtımında konuşan İMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak “Beton; 115 milyon metreküplük üretim ve yaklaşık 21 milyar TL’nin üzerinde bir ciro hacmi ile inşaat sektörünün en önemli parçasıdır” diyerek aslında gündeme dair en büyük fitili ateşledi. İMO'nun basın toplantısına giderken aklımdan geçen başlık, 'Beton Bursa'da Beton Kongresi' olduğu halde Albayrak ve ekibinin başarılı sunumu sayesinde ön yargılarımdan kurtulduğumu ifade edebilirim. İnşaat sektörünün sadece Bursa için değil, Türkiye için de olmazsa olmaz bir sektör olduğunu vurgulayan Albayrak, Türkiye’nin beton üretiminde 2009’dan bu yana Çin ve ABD’nin ardından üçüncü büyük üretici konumunda ve Avrupa’da birinci konumda olduğunu vurguladı. İnşaat sektörü ile ilişkili yaklaşık 500 sektör ve yan sektör olduğunu ifade eden Mehmet Albayrak'ın tecrübelerinden Ankara'da ki temsilcilerimiz olan Bursa Milletvekillerimizin de faydalanmasını ümit ediyorum.

Ve elbette her ne kadar beton merkezli konuşsak bile taş yiyecek halimiz yok diyerek yazıyı 'Bursa Gıda Fuarı'na bağlamak en iyisi. Bursa'da turizm denildiğinde ilk akıllara gelen isimlerden olan Hasan Eker, Network Fuarcılık ile yine bambaşka bir başarı zincirini kente kazandırıyor. Açıkçası son olarak hayata geçirmek üzere olduğu Bursa Gıda Fuarı sürecinde Hasan bey için, 'Hasan Eker, Bursalı yer' demek en doğrusu. Geçen dönemlerde gerçekleştirdiği Ayakkabı Fuarı ve yine Bursa Otelleri ile hayata geçirdiği farklı projeler, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında ürettiği katma değerlerin ötesinde sempatik ve dinamik kimliğini kenti için ekonomiye dönüştüren Eker'i takdir etmemek imkansız. Bursa Aşçıları başta olmak üzere Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Arif Tak ile Gastronomi Turizmi Derneği Bursa Temsilcisi Ramazan Başan ve BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez’in katıldığı basın toplantısında Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Lale Yıldız'ın pozitif açıklamaları değer kattı. Kentin ekonomisinde gıdanın yerinin önemli olduğunu ve kent adına gıda sektörünün önünü açan Bursa Gıda Fuarını desteklediklerini ifade eden Yıldız, 'Akademik Odalar ile daha güçlü fuarlara imza atılacağına inancımız sonsuz. İstiyoruz ki, bilim ve ekonomi işverenle aynı denklemde buluşsun. Kazanan hem Bursa hem Türkiye olsun' diyerek Akademik Odaların desteklediği veyahut içerisinde olduğu fuar ve benzeri çalışmalarda daha verimli atımlar atılacağını vurguladı.

Bursa'da özlenen günlere kavuşmak keyifli oldu elbette. Fuarlarla buluşan Bursa'nın gücünün artacağını vurgularken bazı hassas notları da paylaşmak gerekiyor. 2-4 Mayıs tarihlerinde 3 gün devam edecek ve BAOB’da gerçekleştirilecek Uluslararası 10'ncu Beton Kongresi’nde toplam 75 bildiri sunulacak. Kongreye yurt içi ve yurt dışından 90 akademisyen ve araştırmacı katılacak. 18 oturumdan oluşacak kongreyi, akademisyenler ve mühendislerden oluşan 28 oturum başkanı yönetecek. İkisi çağrılı konuşmacı olmak üzere İsviçre, Hindistan, Azerbaycan, Malezya, İran, Polonya, Hollanda, Pakistan ve Cezayir’den 14 yabancı katılımcı kongrede bildirilerini sunacak.

Yine 2 Mayıs'ta Merinos AKKM'de saat 11'de kapılarını açacak Bursa Gıda Fuarı'na 50 firma katılım gösteriyor. Fuar 2-4 Mayıs tarihlerini kapsayan ve güçlü etkinliklerle konu başlıklarını içeren seminerlerin olduğu bir takvim ile kentin ekonomisine ve sektöre güç katacak.

Bursa'nın başarılı çalışmalarında her daim emeğini gördüğümüz Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 4'ncü Geleneksel El Sanatları Fuarına ilişkin izlenimlerimde başarılı sonuçlar elde etmiş olsam bile, sektörün beklentilerine de ayrıca ilerleyen yazılarımda yer vereceğim...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.