Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kendi ülkende turist olmak!

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2015 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2015 00:02


 

Bir zamanlar Kuşadası’nda bir sokağın başında bir tabela vardı. Tabelada bıyıklı, fesli, şalvarlı bir figürün üzeri kırmızı çapraz işaretle mühürlenmişti… Figür Türk erkeğini çağrıştırıyordu ve “Türkler giremez” demekti! Sokağa giren olursa ona dik dik bakıyorlardı, tedirgin oluyordunuz… Vatansever Türk gençleri o tabelayı indirdi. Orada yaşayan yabancılar da seslerini kesti…

Geçenlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Çeşme, Bodrum, Didim, Marmaris ile Antalya’nın batısında, zengin turistleri çekmek için içinde oteller, eğlence mekanları ve alışveriş merkezlerinin olacağı, sıfır vergili turizm serbest bölgeleri kurulacağını açıkladı. Yeni bir yapılanma gibi duruyor.

Ancak yukarıda da sözünü ettiğim bir acayiplik var… Bölgeye Türklerin girişinde pasaport uygulaması yapılacakmış!

Verilen bilgiye göre verginin sıfır olacağı serbest turizm bölgelerine tekneler ve gemiler yanaşacak. Yabancılar tamamen serbest şekilde girecek. Bu serbest bölgeye giren Türkiye’ye girmiş gibi de işlem görmeyecek.

Ne ala ne güzel… İnsanın yabancı olası geliyor!

Bu vergisiz turizm anlamına geliyor. Ayrıcalıklı, gözlerden uzak, ne yaptıkları denetlenemeyecek bir yapılanma sanki.

Alışverişte, konaklamada tüm vergiler sıfır olacak. Çalışanlar da o avantaja sahip olacak. Bu bölgeler ile yeni yatırım ve istihdam fırsatları yaratılacak. Türkler, tur şirketleri gidip her türlü ticareti yapacak…

Ama dedik ya “Türkler, yabancı bir ülkeye girer gibi girecek. Pasaport ya da benzer bir uygulama ile bölgeye adım atabileceğiz.

Müstemleke olsak ancak bu kadar olurdu!

Neyse devam edelim… Yat limanlarının da olacağı turizm serbest bölgeleri zengin yabancı turisti çekmeyi hedefliyor. Zengin turist gümrüksüz alışveriş yapabilecek bu bölgelerde. Turizm sektörünün de görüşü alınarak turiste golf ve av turizmi olanakları da sunulacak!

Dünkü yazımda neden golf turizmine dikkat çektiğimi sanırım anladınız. Bursa’da da “turizm serbest bölgesi” adı altında golf turizm alanları olabilir. Sadece ve sadece zengin turist derken Türklerden arındırılmış alanlar gündeme gelebilir.

Sağlık Turizm Bölgesi de böyle alanlardan biri olarak yürürlüğe girecektir. İpekiş Sağlık Bölgesi ilan edildiğine göre dikkatli olmak da yarar var. Yarın öbür gün hepimizin Kültürpark olarak andığımız “Reşat Oyal Parkı”, Arap kardeşlerimizin yaşam alanına dönüşebilir. Malumunuz onlar için ağaç ve yeşillik değeri parayla ölçülemeyecek kadar önemli. Milyar dolarlar konuşulmaya başlandığında kırmızı halıların döşendiğini unutmamalıyız.

Xxx

Durmaz Ailesi’ne fahri konsolosluk

Geçtiğimiz perşembe akşamı Hilton Otel’de düzenlenen törenle kentimizin tanınmış sanayicilerinden Hüseyin Durmaz, İngiltere’nin Bursa Fahri Konsolosluğu görevini üstlendi. Durmaz Ailesi’ndeki fahri konsolos sayısı da ikiye çıkmış oldu. Daha önce de Fatma Durmaz Yılbirlik Polonya’nın Bursa Fahri Konsolosu olmuştu. Hem Yılbirlik’i hem de Hüseyin Durmaz’ı gönülden kutluyor, başarılar diliyorum.

Yolları açık olsun…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.