Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaçağa balyoz !

Yazının Giriş Tarihi: 25.07.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.07.2019 00:01

Bursa’nın belki de ülkemizin en büyük sıkıntılarından bir tanesi kaçak yapılaşma. Gecekondulaşma ve yeşil alanların kaçak yapılarla işgal edilip ticarethaneye dönüştürülmesi. Kısaca rantiye!..

Peki, bu kaçak yapılaşma ile ilgili kanunlarımız yok mudur?

Kanun var ama uygulayıcısı yok. Mesela, kaçak yapılarla ilgili olarak ülkemizde ortalama her 10 yılda bir imar affı çıkarılmış. Buna rağmen dertler bitmiyor. Sıkıntılar bitmiyor. Bursa’da, kaçak yapılaşma ile kurulan pek çok mahalle var. Sanayi bölgeleri var. Fabrikalar var. Tarım alanında yapılan işyerleri var.

Bunlar, biliniyor, görülüyor, fakat ne hikmetse önlem alınmasına yönelik hiç kimse adım atmıyor. İlçe Belediyeleri Büyükşehir’e, Büyükşehir belediyesi küçükşehre topu atıp, günü kurtarıyorlar. Yani, imar konularıyla ilgili olarak sadece Bursa genelinde değil, ülke genelinde bir vurdumduymazlık sıkıntısı var. Hatta, belediyeler eliyle yapılan ve yeşil alanların yok olmasına, mahalle parklarının yok olmasına yol açan kaçak inşaatlar var. Yasal işlem yapılmayışı ise ayrı bir sıkıntı.

Bütün bunların temeline baktığımızda ise ortaya çıkan gerçek şu; siyasetle ticaret bir birine karışmış. Kaçak inşaatı yapanların siyasi güçleri, belediye görevlilerinin belki de görevlerini yapmasına engel oluyor. Bir başka bakış açısı ise “Belediye yeşil alana kaçak inşaat yapıyorsa, halkın tepkisine rağmen bu inşaat yıkılmıyorsa, bende yaparım. Gelsinler yıksınlar bakalım!” düşüncesi hakim.

Siyasi açıdan baktığımızda ise bu işten oy devşiren yapılar var. Mesela, bir köyün tarım alanına yapılan kaçak fabrika, işlemeye başlayınca o köy ve etrafından işçi alıp çalıştırıyor. Ekonomik gelir elde etmeye başlayanlar ise o fabrikanın kaçak yapıldığını unutup, ekmek kapısı olarak görmeleri, toplumsal baskıları oluşturuyor.

Benim düşünceme göre işin özü bu.

Yapılması gereken ise doğru ne ise kanun neyi emrediyorsa onu yapmak. Yapabilmek. Maalesef, şimdiye kadar bu konularla ilgili olarak ne idari ne de adli yönden cezalandırılma yapıldığını pek göremedik.

Neyse, Bursa’da bazı yapılarla ilgili olarak İmar Affından faydalanma adına başvurular yapıldığının gündeme gelmesi üzerine, olaya el koyan vali Yakup Canbolat, konunun yakın takipçisi olacaklarını açıklamıştı. Evet, bu konularla ilgili olarak halkımızda gerçekten büyük bir tedirginlik var. Mesela, tapusuz ve Düzenleme ortaklık yapından elde edilen alanlara bazı Belediyeler eliyle yapılan kaçak restoran, iş merkezleri, lokantalar, düğün salonları, yüzme havuzları, dernek binaları vs binaların İmar Affından faydalanıp faydalandırılmayacağı meselesi.

İşte dananın kuyruğunun kopacağı nokta burası.

Kaçak yapılaşma ile ilgili olarak vali Yakup Canbolat’ın ardından ikinci adım Büyükşehir Belediyesinden geldi. Alınan karar ve yapılan açıklama şöyle;

Büyükşehir sınırları içerisinde bundan böyle, yasal izni olmayan inşaatlara göz açtırılmayacak. Şehri görsel açıdan anlamsız kılan, sosyal hayatı ve kişi psikolojisini olumsuz etkileyen kaçak yapılar, ‘belediye meclisinde kabul edilen karara göre’ ilgili ekipler tarafından en geç 3 iş günü içerisinde yıkılacak. Kaçak yapılara beton veren firmalar ile işin yüklenicisi olan kişiler de yine aynı karara göre, çeşitli yaptırımlara maruz kalacak. Cezalandırma, işyeri kapatma ve çalışma ruhsatlarının iptal edilmesine kadar gidebilecek.

 Beklenen karar bu. Hala, uygulamada olan kanunlarımıza göre de bu yetki zaten belediyelere verilmiş durumda. Büyükşehir Belediyesi, bu yetkilere ve kanunlara dayalı olarak yeni bir yaptırım kararı alması, alkışlanacak bir durum.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, toplantı kapsamında meclis üyelerine sunum yaparak, Bursa’da kaçak yapıların önlenmesine yönelik uygulanacak stratejiler hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Konuya ilişkin hazırlanan 18 maddelik raporu mecliste yer alanlara tek tek okuyan Aktaş, planlı, deprem dayanıklılığına sahip ve alt yapı hizmetlerinden etkin yararlanan yapılaşmanın elde edilmesine yönelik kararların uygulanması ile Bursa’da kaçak yapıyla mücadelenin kesin olarak sağlanacağını söyledi. Bundan böyle ‘planlı ya da plansız alanda inşa edilmesine bakılmaksızın’ ruhsat düzenlenmesi mümkün olmayan alanlarda oluşturulacak yapıların en geç 3 iş günü içerisinde yıkılacağını söyleyen Aktaş, mücadelenin saha tespitleri, iş makinesi temini ve kolluk kuvvetleri desteği ile gerçekleştirileceğini ifade etti.

Kurulacak telefon hattı ile ruhsatsız yapılar hakkında ihbarlar alınacağını vurgulayan Aktaş, “Tüm şikayetler bu hatta iletilebilecek. İşlemlerin daha hızlı yürüyebilmesi adına tüm belediye, kurum ve kuruluşlarda ‘ruhsatsız-kaçak yapı veri tabanı’ oluşturulacak. Hızlı tespit, müdahale ve etkin sonuç alabilme adına ise drone ile hava denetimleri gerçekleştirilecek. Bu kapsamda zabıtaların da emir ve yasaklarını düzenleyen yönetmeliklerde değişikliğe gidilecek, yapılacak tespitler ile ilgili olarak yetkili birimler bilgilendirilecek. Kaçak inşa edildiği tespit edilen yapılarda su, doğalgaz, elektrik ve TELEKOM gibi hizmetler en geç 3 iş günü içerisinde sonlandırılacak. Altyapı hizmeti sağlayan kuruluşlar hakkında ise idari ve adli işlemler başlatılacak” dedi.

Bursa adına çok olumlu ve beklenen bir karar alındı Büyükşehir Meclisinde. Şimdi, bu karara oy veren, imza atanların, belediye başkanları veya meclis üyelerinin yeşil alanlara yapılmasına yol açtıkları kaçak inşaat veya işletmelerle ilgili, dernek binalarıyla ilgili ne gibi işlem yapacaklarını bekliyoruz. Bakalım, alınan karar kağıt üzerinde mi kalacak, yoksa uygulama imkanı bulabilecek mi?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.