Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstikrar, İstikbal, İktidar...

Yazının Giriş Tarihi: 18.07.2022 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.07.2022 00:03

Bursa; Türkiye'de iktidarı belirleyecek şehirlerin başında geliyor diyebiliriz. Türkiye'nin en büyük ihracat şehirlerinden olan Bursa'da; siyasi hareketlilik kadar ekonomik hareketlilikte gözlerden kaçmıyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine aylar kala, yaklaşan genel seçim süreci İş dünyasında "Milletvekili Adayı" hareketliliği yaşanmasına neden oluyor. Çok sayıda iş adamının 2022 baskın seçimlerinde veyahut 2023 seçimlerinde Bursa'da Milletvekili Adayı olarak aktif siyasete girmesi bekleniyor. Siyasete girmeyi planlayan iş insanlarının yoğunluklu bir parti seçimi var dersek, yanıltmış oluruz. Bilindiği üzere her vatandaşın olduğu gibi iş insanları ile iş dünyasında bulunan herkesin bir siyasi görüşü var. Bursa'da iş dünyasının özellikle İYİ Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi'ne kanalize olacağını düşünenler yanılıyor olabilir! İYİ Parti her ne kadar yeni kurulmuş bir siyasi yapı olsa bile, kendi iç dinamiklerinden adaylarla seçime girmeyi tercih edecektir. Cumhuriyet Halk Partisi'nde ise; ciddi bir öze dönüş süreci yaşanıyor. CHP'ye yakın hatta yıllardır aile olarak CHP kökenli olan iş insanlarını Milletvekili olarak görebileceğimiz bir seçim sürecine koşuyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi'ni tercih edecek iş insanlarının Karacabey, Yenişehir, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım'ın köylerinden olması beklenirken; Gürsu ve Kestel'den süpriz fabrikatör adayların sahaya inmesine şaşırmamalıyız.

Bursa'da siyasete girmeyi hedefleyen iş insanlarının ortak sloganı; "İstikrar, İstikbal ve İktidar" diyebiliriz. Uzun zamandır iş dünyasında ve siyasette var olmayan istikrarın Türkiye'nin istikbalini olumsuz etkilediğini her platformda ifade eden iş insanlarının; bu iki hedefi gerçekleştirebilmek için ilk seçimde iktidar olacak partiden adaylıklarını koymaları gündemde. Bursa'da, her ne kadar İYİ Parti ve CHP'nin oy oranlarında yükseliş gözlemleniyor olsa bile; DEVA Partisi ile Yeniden Refah Partisi'ne iş dünyasının gizli hayranlığını unutmamak gerekiyor. Gelecek Partisi'nde ise; tek sorun İl Başkanlığı diyebiliriz.

AK Parti'nin köklü bir Milletvekili değişimi yaşayacağına pek inanmıyorum. Sonuç itibariyle vatandaş Milletvekillerine değil! Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a oy veriyor. Milliyetçi Hareket Partisi'nde ise; ikinci sıra kadın adaylar süprizi yaşanabilir. Hem genç hemde kadın adaylar ile sahaya daha güçlü inmesi beklenen Milliyetçi Hareket Partisi'nde olası bir Cumhur İttifakı ortak kabinesi söz konusu olması halinde İsmet Büyükataman'ın adı kritik bakanlıklardan birinde geçiyor. MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman yıllardır Bursa'da Ülkücü camiayı dinamik tutarken, Milliyetçi Hareket Partisi'ni gençleştirme başarısını elde eden güçlü bir lider.

Bursa'da dağ ilçelerinde MHP ile İYİ Parti arasında bir yarış bekleniyor. MHP'nin güçlü isimlerinden Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu; seçim bölgesinde muhalefete alan bırakmazken, MHP'nin ikinci bölgede süpriz bir liste ile Vahapoğlu'nun elini güçlendirmesi bekleniyor. Hepimiz çok iyi bilmeliyiz ki; önümüzdeki seçim bu yarışın kazananını AK Parti'nin dağ yöresinin en güçlü ilçesi Orhaneli kökenli adayı belirleyecek diyebiliriz. Hasılı İYİ Parti'nin en güçlü ismi Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Orhaneli'den Bursa Milletvekili. AK Parti'nin dağ yöresinde bu dönem seçimini bu sebeple Keles yerine Orhaneli'den kullanması bekleniyor. Yine AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten'in adı önümüzdeki süreçte Adalet Bakan Yardımcılığı'na geçiyor. Ve beraberinde AK Parti Bursa Milletvekillerinden Müfit Aydın'ın adı da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcılığı'na geçiyor. Milletvekili Aydın'ın bu iki görevden birisine getirilmesine kesin gözü ile bakıldığını hem Ankara'dan hemde Doğu ve Güneydoğu kulislerimizden okuyabiliyoruz.

AK Parti Bursa Milletvekilleri arasında Bakan olmasına kesin gözü ile bakılan en kritik isim; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala diyebiliriz. Erzurum nüfusunun yoğun olduğu Bursa, Çanakkale, Eskişehir ve İstanbul illerinde önemli katma değerler üreten önceki dönemler İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın ismi de kabine de geçiyor. AK Parti'de kendi içerisinden öze dönüş beklenirken; 1972 doğumlu, 24 ve 25'nci dönem Bursa Milletvekili Sanayici İş Adamı Önder Matlı'nın adı da Ankara kulislerinde yer alıyor. Bursa'da en kritik kabine bekleyişi Sayın Faruk Çelik cephesinde yaşanırken, önceki dönemler Bakan olarak görev yapan Faruk Çelik; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na adaylık bahsi geçen en güçlü isim diyebiliriz.

Bursa'da uzun dönemdir bürokrat kadrolardan Milletvekili Adaylığı söz konusu değil. Bursa'da adı geçen 3 İl Müdüründen birisinin Bursa'da, birisinin kendi seçim bölgesinde bir diğerinin ise; İstanbul'da Milletvekili Adayı olacağı söyleniyor. Milletvekili Adayı olacak Bursalı bürokratlardan ikisinin Doğu ve Güneydoğu kökenli birinin ise; Karadeniz kökenli olduğu ifade ediliyor. Yine AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç'ın adının yeniden Bakan Yardımcılığına geçtiğini ifade etsek bile; Ankara, Milletvekili Kılıç'ı yeniden Bursa Milletvekili olarak değerlendirebilir. AK Parti'de büyük bir Milletvekili değişimi beklenmezken, Gürsu ve Kestel'de alternatifi olmayan bir isim olarak AK Parti Bursa Milletvekili İnşaat Yüksek Mühendisi Atilla Ödünç'ü iyi okumak gerekiyor. Milletvekili Ödünç'ün AK Parti Genel Merkez ötesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un dosyasında da adının pozitif yönde geçtiği ifade ediliyor.

Kadın ve genç adaylar iktidarı belirleyecek!

AK Parti'de adını pek magazinleştirmiyor olsa bile, İnegöllü Vildan Yılmaz Gürel'in ismi ön planda yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Külliye'ye yakınlığı bilinen Milletvekili Gürel, özellikle İnegöl'de çok güçlü. Cumhuriyet Halk Partisi'nde son dönemde sessizliğe bürünen Nurhayat Altaca Kayışoğlu'nun koltuğunu koruyacağı ifade edilirken, Prof. Dr. Lale Karabıyık'ında koltuğunu koruyacağı ifade ediliyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Milletvekili listelerinde Bursa'da 2 sanayici iş kadını ile süpriz yapması beklenirken, İYİ Parti'de en fazla 2 kadın ve 2 genç adayın Milletvekili adayı olacağı konuşuluyor.

Kadın ve genç adayların iktidarı belirleyeceği seçimlerde; özellikle İYİ Parti köylü ve çiftçi kadınlar ile sahaya inebilir. Yeniden Refah Partisi'nin ise; kanaat önderi bazı isimlere ilk sıralarda yer vermesi beklenirken, DEVA Partisi'nde Doğu ve Güneydoğulu isimler ile Bulgaristan kökenli isimler liste başı olacak diyebiliriz. Yine Türkiye genelinde bazı Vali ve Vali Yardımcılarının adı Milletvekili olarak AK Parti kulislerinde geçiyor.

İş dünyasının beklediği ve slogan olarak belirlediği; "İstikrar, İstikbal ve İktidar" kavramları seçim sürecinde Milletvekili Adaylarının tespitinde öncü bir gerekçe olabilir. Bu dönem Milletvekili Adayı olacak isimlerin; ekonomik, sosyal ve nitelik açısından güçlü olmaları şart. Bu şekli ile Türkiye'nin 2023 hedeflerini benimseyen ve özümseyen bir seçim süreci yaşayacağımızı ifade edebilirim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.