Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşte Bursa’nın İhracat Şampiyonları…

Yazının Giriş Tarihi: 19.06.2017 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.06.2017 00:08

Ekonomik faaliyetler için üretim elbette ilk şart ama inanın satmak daha da, satabilmek de üretim kadar önemli…

Hele bu satış rekabetin kıyasıya yaşandığı uluslararası pazarlarda iki kat daha zor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) birkaç gün önce ülkemizin ilk 1000 ihracatçı firmasını açıkladı.

İhracatçı firmaların kanuni merkezleri itibariyle ilk 1000 ihracatçı listesinde Bursa’dan 61 firma yer alıyor.

Oyak-Renault, Bosch, Componenta Dokumculuk, Borçelik, Yeşim Satış Mağazaları, Bosch Rexroth, Durmazlar Makina, Ermaksan, Beyçelik Gestamp, Contitech Lastik, Beltan Vibracoustic, Grammer Koltuk, Ges Tekstil, Teknik Malzeme, Çemtaş, Küçükçalık Tekstil, Edt Hazır Giyim, Coşkunöz Isı Sistemleri, Kırpart Otomotiv, Starwood, Yazaki Wiring Technologies, Öz Tekstil, Maysan Mando, Chassis Brakes, Gemlik Gübre, İlay Dış Ticaret, Eskapet Pet Ürünlerı, Coats (Türkiye) İplik, Erbak-Uludağ, Özdilek İthalat İhracat, Dina Vanelli, Alara Tarım Ürünleri, Bursalı Dış Ticaret, Kap-So Dış Ticaret, Doğu Pres Otomotiv, Rollmech Automotive, Hastavuk, Ficosa İnternational Otomotiv, Fistaş Dış Ticaret, Mass Konfeksiyon, Miya Konfeksiyon Dokuma, Pe-Ga Otomotiv Süspansiyon, Yılmar Dış Ticaret, Karsan, Marmarabirlik, Berteks Pazarlama, Fkt Koltuk Sistemleri, Mar-Eks Marmara Tekstil, Alanar Meyve ve Gıda olarak sıralanıyor. 12 firma da adının açıklanmasını istememiş.

2016 yılı verileriyle ülkemizin ilk 1000 ihracatçı firması içinde Bursa’dan 61 firma yer alırken, İstanbul’dan 434, İzmir’den 81, Gaziantep’ten 73, Kocaeli’nden 63, Ankara’dan 42, Denizli’den 27, Manisa’dan 22, Adana’dan 21, Trabzon’dan 8 ve Sakarya’dan 7 firma bulunuyor.

İlk 1000 içindeki 61 firması ile 5. sırada bulunan Bursa, 1000 firma içinde yer alan Bursalı firmaların 6 milyar 339 milyon 537 bin dolarlık ihracat toplamları ile İstanbul ve Kocaeli’nin ardından 3. durumda. Bu arada, söz konusu 61 firmanın Bursa’nın 2016 yılı toplam ihracatının yarısını gerçekleştirdiklerini de belirtelim.

2016 yılı verileriyle ilk 1000 ihracatçı listesine 16 Bursa firması ilk kez girmiş. Ülkemizin ilk 1000 ihracatçı firması içinde yer alan Bursalı 61 firmanın 2016 yılı itibariyle vergi öncesi dönem karları 1 milyar 437 milyon 533 bin TL ve bu firmalarda ve bu firmalarda 8 bin 720’si beyaz yakalı olmak üzere 46 bin 669 kişi çalışıyor.

* * *

Oyak-Renault, Bosch ve Marmarabirlik’e ödül…

Ve kanuni merkezleri Bursa’da bulunan Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları ile Bosch, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ve Cumartesi günü yapılan TİM’in 24. Genel Kurul toplantısında ödüllendirildiler.  Oyak-Renault’un ödülünü Genel Müdür Tunç Başeğmez,  Bosch’un ödülünü de Hükümet ve Dış İlişkiler Direktörü Yasin Akdere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldı.

Törende, dünyanın en büyük sofralık siyah zeytin üreticisi olan ve 5. kez ihracat şampiyonluğunu elde eden Marmarabirlik de Sektör Lideri olarak ödüllendirildi. Marmarabirlik’in ödülünü Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin elinden aldı.

Kıyasıya rekabetin yaşandığı global pazarda başarılı olan bu firmalarımızı kutlarken sayılarının daha da artmasını dileriz.

Bir cümle de TİM Genel Kurul toplantısından bahsedeyim…

Genel Kurul toplantısında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatımızın yarısını, ülkemizdeki yabancı yatırımların yüzde 70’ini temsil eden Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin güçlendirilmesini ve yeni fasıllar açılmasını arzu ediyoruz" dedi.

Ortaklıklar ve Pazar önemli elbette…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.