Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşte bunu bilmiyordum…

Yazının Giriş Tarihi: 19.07.2018 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.07.2018 00:03

Kadına şiddeti duymayan kalmadı hatta duyanların yarısından fazlası bu konuda ihtisas sahibi. Yani fiilen işin içinde.

Çocuğa şiddette de durum aynı. Hayvanlara şiddet deseniz sanki folklorik bir olgu. Doğaya şiddet doğa pes edene kadar sürecek o da belli.

Mobing denilen dayaksız şiddete maruz kalanlar kalmayanların kim bilir kaç katı.

Şiddetin manevisi maddisi gırla…

Da;

Flörte şiddeti hiç duymamıştım. Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nin duyurusunu görene kadar yani.

Önce flört sözcüğünün içine bir bakalım sonra da duyuruyu konuşalım. Sözlük anlamı, kadınla erkek arasındaki çok yakın duygusal arkadaşlık, aşk ilişkisi ve bu ilişkiyi kuran kimseler. Yani birbirlerine sevdalanan, birlikte yaşamak, yaşlanmak için yola çıkan aşıklar. Genç ya da yaşlı hiç fark etmez. Doğanın en büyük armağanlarından aşkı yaşayanlar.

Hadi gelin bu cümlelerin içinde şiddeti bulun.

Varmış yahu…

İnsanlar aşk yaşarken de heder oluyorlarmış. Tabii heder olma önceliği yine dişilerde.

Tanışıp arkadaş olabilmek için Ferhatlaşan, elini tutmak için gecelerce uykusuz kalıp planlar yapan, bir pastaneye gidip birlikte kazandibi yiyebilmek için pastanenin tüm bulaşıklarını yıkamayı göze alan, en hödüğüne bile yarimle başlayıp, gülümle biten şiirler yazdıran aşk erkeklerin hayatlarının bu güzide bölümünde bile sevgililerinin(!)kafasını gözünü yarmalarının önüne geçemiyormuş.

Bir an dernek başkanı Dilek Balkaç Üzümcüleri arayayım da konu hakkında ayrıntılı bilgi edineyim diye geçirdim içimden sonra söyleyeceklerinin vahametinden korkup vazgeçtim.

Ankete dönersek;

Şöyle başlıyor;’’

FLÖRT ŞİDDETİ FARKINDALIK ANKETİ

‘’Herkese Merhaba,
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği olarak bireylerin flört şiddeti hakkındaki bilgilerini ve farkındalıklarını ölçmek için bir araştırma yapıyoruz.
Anketimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm kişisel bilgilerin içerildiği; ikinci bölüm ilişkinizle alakalı soruların yer aldığı ve üçüncüsü ise ilişkilerle ilgili verilen maddelere karşı belirtmiş olduğunuz katılma veya katılmama bölümüdür.
Bilindiği üzere soruları içtenlikle cevaplamanız sonuçların doğruluğuyla ilgili büyük önem taşımaktadır. Anket en fazla 3 dk. sürmektedir. İlgi ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.’’

Birde bu üç dakikalık anketin sorularına bakalım mı?

Birinci bölüm: Yaşınız? /Eğitim durumunuz /Cinsiyetiniz /Daha önce flört şiddetini duymuş muydunuz?

İkinci bölüm: İlişkinizde partneriniz tarafından hiç şiddete maruz kaldınız mı? / Cevabınız evet ise aşağıdaki flört şiddeti türlerinden hangisi ya da hangileri olarak tanımlarsınız?(Şiddetin her hali alt alta sıralanmış) Bu konuda destek aldınız mı?/ Bir önceki soruya cevabınız evet ise aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri? (burada da aileden kolluk kuvvetlerine kadar destek alınabilecek nereler varsa belirtilmiş)

Üçüncü bölüm: Bu bölümdeki soruları verilen maddeye katılma durumunuza göre işaretleyiniz. Denilerek çoktan seçmeli bir küçücük bir test verilmiş.

En çarpıcı soru ise en sonda sorulmuş;’’ Flört şiddeti, bir kişinin duygusal/romantik/ cinsel bir ilişkide bulunduğu partnerinden gördüğü fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal ve dijital şiddet içeren ve tarafların birbirlerine baskı kurduğu davranışlardır. Buna göre en son ilişkinizde şiddete maruz kaldığınızı düşünüyor musunuz? ‘’

Konu ilginizi çekti ise anketin tamamına Mor Salkım’ın www.morsalkim.org adlı sitesinden ve @morsalkimdernegi adlı fecebook sayfasından ulaşabilirsiniz.

Alında sorular olayın boyutunu ve flörte şiddetin neleri içerdiğini açık açık ortaya koyuyor.

Yazıyı gazeteye göndermeden önce ki son okuyuşumda iki paragraf yukarı da kadına şiddetin bir de dijital olduğu fark ettim. Bakar mısınız dijital aletler bile işkence unsurları olmuşlar. Çağa uymak buysa ben yokum.

İnat etsem yirmi sayfa yazı yazarım bu konuda.Ama etmeyeceğim.

Üsküdar da ki yağmurdan buralara geldik ya ona yanarım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.