Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İş ve işçi arayanlar buluşuyor

Yazının Giriş Tarihi: 19.11.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.11.2019 00:01

İlki 2014 yılında gerçekleştirilen Bursa İnsan Kaynakları ve İstihdam Buluşmalarının altıncısına 21 Kasım Perşembe günü Merinos AKKM de start veriliyor.

Önceki günler bu buluşmanın kamuoyuna tanıtılması amacıyla Teyyare Kültür Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya,

İşverenler adına BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, aslında bu buluşmada işçi arayan kitlenin temsilcisi diyebiliriz kendilerine,

Yine Bursa’da kamunun en çok istihdamını sağlayan belediyeler adına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş,

İş arayanları ve İşçi arayanları buluşturan İşkur adına, Bursa Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Feyzullah Eren Türkmen,

Bu buluşmaya ev sahipliği yapacak olan mekanın patronu sıfatıyla, Bursa siyasetinin duayen ismi Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan katılmışlardı.

 

Bu tarz buluşmalar şüphesiz iyi niyetle ortaya çıkmış sosyal sorumluluk bilinci taşıyan önemli girişimler. Bu yıl altıncı kez düzenleniyor olması da işin sahiplenilmesi ve istikrarı açısından çok kıymetli. Geçen yılın rakamlarına baktığımızda bu etkinliği 50 bin kişinin ziyaret ettiğini, 200 stantta 191 firmanın katılım sağladığı görüyoruz. Ayrıca düzenlenen seminerlere 4 binden fazla ziyaretçinin katıldığını, 7800 kişiye danışmanlık hizmeti verildiğini, 70 binden fazla iş başvurusu formu alınıp cv bırakıldığını da göz önüne alırsak hem iş arayan -  işçi arayan buluşması için bir platform, hem de bu amaç için orada bulunanların kişisel gelişimleri adına önemli kazanımlar sağladığı bir etkinlik olarak  değerlendirebiliriz bu buluşmayı.

Bu yıl daha fazla katılımcı, daha fazla stand, ve daha fazla seminer programı var İstihdam buluşmasında. Son açıklanan Türkiye’deki işsizlik rakamlarının %14’lere dayandığını da düşünerek, AKKM’ye daha çok ziyaretçi geleceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Haliyle iş arayanlar açısından rekabetin önceki yıllara nazaran daha sıkı olacağı bir buluşma olacağı muhakkak.

İSTİHDAM BULUŞMALARINDA YEREL VE ULUSAL MARKALAR

İstihdam buluşmalarına katılan firmalara şöyle bir göz gezdirdiğimizde, Bursa İş dünyasının önemli firmalarından Çemtaş, Durmazlar Holding, Çoşkunöz, Harput Holding, Oyak Renault, Orhan Holding,Üçge AŞ gibi önemli sanayi kuruluşları,

A101, BİM, Carefoursa, Domino’s Pizza, Flo, Furpa, McDonald’s, Milli Pazar, Metro Grosmarket, Şok Market gibi perakende sektörünün devleri, ayrıca hizmet ve kamu sektöründen önemli firmaların katıldığı, son derece güçlü yerel ve ulusal markaların bulunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Türkiye’de işsizlikle mücadele son derece önemli bir konu. Ve bunun üstesinden gelmek için gayret eden siyasi bir irade var. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devletin tüm kurumları, iş dünyasının her kademesi,  karalı bir şekilde işsizlikle topyekün mücadele ediyor. Öncelikli olarak üretime dayalı ekonomik bir büyüme modeli geliştirilerek bu mücadelenin başarıya ulaşacağını buradan tekrar yinelemekte fayda var. Bu tarz girişimlerle, buluşmalarla gerçekleştirilen çabalar elbette hem çok kıymetli hem de önemli bir sosyal sorumluluk projeleri.

BURSA İSTİHDAMDA 4.SIRADA

Önemli bir sanayi kenti olması hasebiyle Bursa, bu mücadelenin lokomotif kentlerinden birisi. Yılın ilk 10 aylık verilerine baktığımızda bunu rahatlıkla görebiliyoruz.

1 Ocak – 30 Ekim arasında yayımlanan İşkur’un verilere baktığımızda, Türkiye genelinde 1.273.132 kişinin işe yerleştirildiğini görüyoruz. Bu istihdama en çok katkıyı veren kentlerden birisi de Bursa.

İlk 3 sırada bulunan İstanbul, İzmir ve Ankara’dan sonra 48.615 istihdamla 4.sırada yer alıyor Bursa.

Bu istihdamın açılımını merak edip detay sütunlarına baktığımızda, Bursa’da istihdam edilenlerin detayları ise şu şekilde oluşmuş;

Bursa’da işe yerleştirilen 48.615 kişinin 48.565 kişisini özel sektör istihdam ederken 50 kişiyi de kamu işe almış.

Özel sektörün istihdam ettiği kişilerin 19,093 si kadın, 29.472 si erkek, kamunun istihdam ettiği kişilerin ise 6 sı kadın 44’ü erkek.

Yine, özel sektörün işe aldığı kişilerin 15.912 si 15-24 yaş aralığındayken, kamuda ise bu sayı 11 kişi.

Ayrıca, özel sektörde 1403, kamuda 18 engelli vatandaşımız işe yerleştirilmiş.

Son olarak, işe yerleştirilenlerin eğitim durumlarına baktığımızda özel sektörde 8.071, kamuda ise  8 kişinin üniversite muzunu olduğu görülüyor.

Yılın ilk aylarında Türkiye genelinde istihdam seferberliği başlatıldığında BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’da Bursa için bir hedef belirlemiş, Cumhurbaşkanımıza 2019 yılı için 120 bin istihdam sözü vermişti hatırlarsak. Gelinen noktada her ne kadar bu hedefin gerisinde kalındığını görsek dahi, sıralamada 4. sırayı kaybetmeyişimiz, ve hedefi yakalama gayreti adına Bursa İstihdam Buluşmaları platformunun bir paydaşı olan BTSO’yu kararlı ve arzulu görmek son derece önemli.

 Özellikle, iş arayan gençlerimizin mutlaka ziyaret etmeleri gereken bu önemli etkinliğin gerçekleşeceği  “Bursa İstihdam Buluşmaları” na emeği geçenlerin ellerine ve emeklerine sağlık.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.