Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İş dünyasının gözü kulağı Ankara'da

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2022 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2022 00:04

Değişen küresel dengeler, ülke olarak üstlendiğimiz dış politika riskleri ve artan mülteci yükü gündemleri ile kısa bir aradan sonra sizlerle yeniden Bursa Haber Gazetesi ve devamında Bursa Haber TV ekranlarında buluşuyoruz. Yeni yayın döneminde bir yanda sokak röportajları, diğer yanda stüdyo konuklarımız ile beraber hem Bursa'nın çeşitli noktalarından hemde Ankara'dan misafirlerimiz ile gündemi değerlendirmeye devam edeceğiz.

Hem ülkeleri hemde insanları zorlayan pandemi süreci neredeyse bitti diyebiliriz. 2022 yılının ilk çeyreğini Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş gündemi ile geçirdik. 2022 yılının ikinci çeyreğinde bahar mevsiminin bereketini ve huzurunu duymak umudu ile son bir yıl üzerinden yakın gündemi değerlendirmek istiyorum. Türkiye'nin geldiği noktada muhalefetin elinin güçlendiği ve iktidarın kalbi Bursa'ya yoğun bir lider ziyareti ile Bakan ziyareti yaşandığına şahit oluyoruz, olmaya devam edeceğiz. Anlaşılan o ki, iş dünyasının ve esnafın gözü kulağı Ankara'da...

Bursa; sadece kültür ve sanat şehri değil, aynı zamanda ticaret ve sanayi şehri olması nedeniyle Türkiye için fazlası ile değerli bir büyükşehir. Nisan ayı başında Bursa'yı ziyaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iş dünyasının sorunlarını dinledi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmada kapalı kapılar arasında onlarca soru ve konu Bakan Nureddin Nebati ve ekibine iletildi. Ticaret ve sanayi erbabının son dönemde artan ağır maliyetler, uygulanan cezalar ve ödenemeyen vergiler nedeniyle büyük bir çıkmazda olduğu biliniyor. Bursa'da basının sorularını yanıtlamayan ve görüşmelerinin tamamı basına kapalı geçen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den geriye kalanlar ise, esnaf ve iş dünyası ile üreticinin haklı talepleri diyebiliriz.

Sorun ve talepler Bakan Nebati'ye iletildi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleşen toplantıda gündeme gelen konulardan ilki; Bursa'ya yeni bir ihtisas vergi dairesi kurulması oldu. Üreten şehir Bursa, ürettiğinin ve sattığının karşılığında vergisini Türkiye Cumhuriyeti Devleti hazinesine aktarmaktan gocunmadığını ihtisas vergi dairesi talebi ile yinelemiş oldu. Ve yine kuyumcu sektörünün yazarkasa limitleri de gündemdeki diğer öne çıkan maddelerden oldu. Bursa iş dünyası özellikle; kredi limitlerinin artırılmasını, olumsuz banka kredi notlarının affını, kredi limitlerinde döviz ve döviz endeksli destekleme, her türlü ceza ve vergi ödemelerin muhakkak affını, mümkün değilse faizsiz ve 12 ay ertelemeli 48 ay yapılandırılmasını, özel bankaların kredilerinde faiz indirimine gidilmesini, tüm sektörleri kapsayacak şekilde yeni destekler ve istihdam teşvikleri, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm yatırımlarının teşvik edilmesi hususlarını gündeme taşıdı.

Bursa'ya kapsamlı bir ziyaret gerçekleştiren ancak vatandaştan uzak ve iş dünyası ile de sınırlı sayıda isimle buluşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den talep edilenler sayfalar ile izah edilecek türden. İş dünyasının son yıllarda yaşadığı büyük sorunları ve yine beraberinde artan maliyetleri değerlendirdiğimizde, inşaat sektörü açısından sevindirici müjdelerde verdi Sayın Bakan. Öyle ki; yeni dönemde kamuya iş yapan müteahhitler için fiyat farkı kararnamesi çıkarılacağı ve inşaat firmalarına fesih hakkı verileceği hususu ilk defa en üst düzeyde Bursa'da ifade edildi diyebiliriz.

Elbette Bursa iş dünyasının isteklerinin ve haklı taleplerinin çözümü için en doğru adres Ankara. Türkiye'nin önemli üretim kentlerinden olan Bursa'da öne çıkan diğer hususlar ise; makine, teçhizat, ekipman ve yazılım yatırımlarında yüzde 100 yatırım indirimi uygulanması, yatırım tutarının tamamının gelir/kurumlar vergisinden indirilmesi, Eximbank yatırım tutarının yarısına kadar ihracat garantili yatırım kredisi kullandırılması, kredilerin en az 5 yıl vadeli olması, kredilerde teminat olarak makine ve teçhizatlar kullanılması, yatırım kredilerinin faizlerine yüzde 50 destek sağlanması ve beraberinde doğrudan nakliyat ile serbest ticaret anlaşmalarında yaşanan sorunları çözümünün ivedilikle gerçekleştirilmesi diyebiliriz.

Sanayicinin zor koşullara rağmen Türkiye'yi ayakta tutmak için verdiği mücadeleye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Bakanlar Kurulu'nun kayıtsız kalmayacağını ve destekleri ile iş dünyasını rahatlatacaklarını umut ederek, hepimize esenlikler diliyorum. Yeni yazılarımızda buluşmak üzere Allah'a emanet olun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.