Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İş dünyasına korona dersi

Yazının Giriş Tarihi: 02.07.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.07.2021 00:02

Çin’de ortaya çıktı. Dünyaya yayıldı. İnsanları yerinden yurdundan ettiği kalmadığı gibi ekonominin de alt üst olmasına yol açan Covid-19 hastalığı, Koronavirüs salgını ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi ilan edilen hastalıkla ilgili mücadelede insanlarımız kendilerinde çok büyük dersler gördü, öğrendi.

En önemli dersleri ise ekonominin çarkları ve şartellerini elinde tutan iş dünyası aldı. Yaşadı. İnsanlarımız salgına karşı önlem olarak evlerinde kapalı kalırken, fabrikaların çalışması adına her türlü önlemler alındı. Üretim devam etti. Evlerine kapalı tutulan insanlarımız, iş dünyasında ve işyerlerinde çalışırken bin bir zahmet altında kalsalar bile gelirlerinin devamı, ekonominin devamı adına çok büyük başarılara imza attılar.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası pandemi sürecinde pek çok ekonomik etkinliğe imza attı. İş insanlarının ürettiklerini satabilme, yeni pazarlar elde edebilmesi için eski dönemlerde fuarlar hem tanıtım hem de satış pazarlama açısından büyük önem taşıyordu. 16 aylık pandemi süresince fuarlar yapılamadığı için BTSO bu konuda, akılcı yöntemlerle yeni pazarlar bulunması ve üretimin devamı, hatta ürünlerin satış ve pazarlanmasında online fuarlarıyla iş dünyasına büyük destek sağladı.

İnsanlar bir araya gelemeseler bile ürünlerin gönderilmesi, incelenmesi, online görüşme yapılabilmesi işlerin devamı yolunda büyük bir katkı sağladı. Şöyle bir düşünelim. İnternet ve bilgisayar teknolojinin gelişmesi sayesinde insanlar artık birbirleriyle canlı olarak görüşebilme ve konuşabilme imkanına kavuştular. Pandemi ortamında kısıtlama ortamı sırasında böyle bir imkan olmasa idi acaba durum nasıl olurdu? Diye düşünmek bile istemiyorum.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Haziran ayı meclis toplantısı yine salon toplantısı olarak değil, dijital ortamda video konferans olarak yapıldı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 1 Temmuz sonrasında başlayacak yeni süreci güçlü bir atılım dönemine dönüştürmeyi hedeflediklerini belirterek, “bu noktada özellikle istihdamın sigortası olan kısa çalışma ödeneği desteğinin yıl sonuna kadar uzatılmasını bekliyoruz” dedi.

Burkay, odanın meclis üyelerine hitaben yaptığı açıklamalarında pandemi süreci ve yaşanılan olayların bir daha tekrar etmemesi için dua ettiklerini hatırlatarak, ekonominin canlanması için herkes üzerine düşen görevi yaparken, BTSO olarak canla başla görev yaptıklarını anlattı.

Burkay, salgının Türkiye’de ortaya çıktığı 2020 yılının Mart ayından bu yana milletçe olağanüstü bir mücadele sergilediklerini söyledi. BTSO olarak bu dönemde Bursa Valiliği öncülüğünde hayata geçirilen Kriz Masası ve oluşturdukları güçlü iletişim platformlarıyla 47 bin üyelerinin yanında olduklarını belirten Başkan Burkay, “üretim süreçlerinin devamlılığından sektörlerimizin sorunlarına çözüm üretilmesine, istihdamın korunmasından sosyal dayanışmaya kadar neredeyse her alanda hızla aksiyon aldık. 1 Temmuz Perşembe gününden itibaren kademeli normalleşmenin üçüncü etabına geçerek, koronavirüsle mücadelede inşallah yeni bir eşiğe ulaşmış olacağız. Bizler yeni normalde de üyelerimizin sorunlarına çözüm üretmeye; üretimi, ticareti ve istihdamı destekleyen projelerimizle tüm firmalarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kulandı.

BTSO’nun hizmet sloganı belli. “Bursa büyürse Türkiye büyür.”

Bu söyleme göre, BTSO pandemi sürecinde üyelerine halkımız arasında nefes kredisi olarak bilinen uygulamalarla dikkat çekti.
İş dünyasının finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde başlatılan Nefes Kredisi’ne en fazla kaynak aktaran Odalardan biri olduklarını belirten Başkan Burkay, “Üyelerimizin talepleri doğrultusunda kredi başvurularında yüzde 25 ciro kaybı şartı kaldırıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın atmış olduğu bu adım destek paketinden daha fazla işletmenin faydalanmasının önünü açacaktır. Sektörlerde yaşanan sorunları çözüme kavuşturmak amacıyla girişimlerimizi de sürdürüyoruz. Bu kapsamda giyim tekstil ihracatçılarımızın dahilde işleme izin belgelerinde karşılaştığı önemli bir sorunu Ticaret Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmelerle çözüme kavuşturduk. Karışık hurda plastik ithalatı ve polietilen atık ithalatı yasakları sonrası zor durumda kalan geri dönüşüm sektörümüzün mağduriyetini gidermek amacıyla da gerek Çevre ve Şehircilik gerekse de Ticaret Bakanlığımız nezdinde gerekli girişimlerimizi yaptık” diye konuştu.

BTSO olarak makro düzeydeki projeleri salgın döneminde de aralıksız sürdürdüklerini kaydeden İbrahim Burkay, BTSO olarak sadece iş insanlarına ve ekonomik alanlarda hizmet değil, kentin sosyal, kültürel ve turizm alanında da yatırım yaptıklarının altını çizdi

“Ülkemizin ilk interaktif uzay ve havacılık temalı eğitim merkezi olan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) BTSO öncülüğünde yapılmıştır. Normalleşme ile de ziyaretçilerimizi kabul etmeye başladık. “

Evet, GÜHEM ülkemizin uzay ve havacılık konusundaki araştırmaları, gelişmeleri takip edebilmesi adına büyük bir yatırım. Bursa’da olması ise ayrı bir avantaj sağlıyor. Emeği geçenlere bir Bursalı olarak kendi adıma teşekkür ederim.

BTSO’ nun pandemi sürecinde aldığı dersler bunlarla sınırlı kalmamış.

Başkan Burkay’ın anlattıklarına göre yapılan çalışmalar bunlarla sınırlı değil.

İş dünyasına hizmet konusunda Bursa’da görülen bazı eksiklikleri ve aksaklıkları da onarma imkanı bulmuşlar. Ayrıca, ihracat ve ithalatın kolaylaştırılması adına hedef ülkelerdeki yatırım ve ticaret fırsatlarını firmalarımıza tanıtmak hedefiyle Büyükelçilerimizin ve ticaret müşavirlerimizin katılımıyla 50 webinar düzenlendi. Yeni pazarlar ve yeni müşteriler bulunmasına katkı sağlandı.

KOBİ düzeyindeki firmalarımızı ihracata teşvik etmek amacıyla kurguladığımız ‘Bursa Dış Ticaret Merkezi’ projemiz BEBKA’nın 2020 Yılı Mali Destek Programı kapsamına alındı. Odamızın iştiraki Küresel Fuar Acentesi Ticaret Bakanlığı’ndan yurt dışındaki fuarlara ‘milli katılım organizasyonu’ düzenleme yetkisi aldı.

Bu konu çok önemli. Fuarlara sadece iş insanlarının ürünlerini alıp gitmesi, kendileri açısından önem taşısa bile, bu fuarların bir nevi fırsata dönüştürülmesi için kentin tanıtını, turizm ve kültür etkinliklerinin anlatılması, turizm ve ülke ekonominin canlanması açısından da önem arz ediyor. Milli Katılım Organizasyonu yetkisi alınması bu nedenle çok önemli. İş insanlarımız artık sadece kendi ürünlerini satmayı düşünmeden, “ülkemize ve kentimize bacasız sanayi olarak bilinen turizm konusunda ne gibi katkılarımız olabilir?” diye düşünmeye başladılar.

İş insanlarının pandemi sırasında aldığı korona dersi ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin bu derslerden kendilerine pay çıkarıp, Bursa adına, Türkiye adına gerçekleştirdikleri hizmetlerde böyle.

Artarak devamını bekliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.