Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İş Bankası 95 yaşında

Yazının Giriş Tarihi: 27.08.2019 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.08.2019 00:04

Türkiye’nin ‘en büyük özel bankası’ konumunu koruyan ve siyasi erkin bir süre önce “üzerine gittiği” İş Bankası, ülkenin sanayileşmesi ve ticaret hayatına katkısıyla öne çıkıyor. 

İş Bankası, kurulduğu ilk yıllardan itibaren sadece bankacılık faaliyetleriyle değil, aynı zamanda tekstilden cama, dokumadan şeker fabrikalarına, kömür işletmelerinden makine sektörüne kadar 300’ün üzerinde iştirakiyle Türkiye ekonomisinin kalkınmasında kritik rol üstlenen çok özel bir banka.

EMİR ATATÜRK’TEN

Milli Mücadelenin mimarı, ulusal lider, büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “siyasi bağımsızlık iktisadi bağımsızlıkla perçinlenmediği sürece payidar olamaz” sözünden hareketle kurulan Türkiye İş Bankası, 95'inci yaşını kutluyor.

26 Ağustos 1924 tarihinde 2 şube, 37 çalışan ve 1 milyon TL sermaye ile yola çıkan İş Bankası, Haziran 2019 itibarıyla 524,5 milyar TL’lik konsolide bazda aktif büyüklüğü ile “Türkiye’nin en büyük özel bankası” konumunu perçinledi.

CUMHURİYETLE YAŞIT

Sadece 5 yıl sonra 100 yaşına basacak olan bankadan kuruluş yıldönümü nedeniyle yapılan açıklamada, "95 yılı geride bırakan ve Türkiye’de ‘iktisadi bağımsızlığın adresi’ olan İş Bankası, ‘toplumdan aldığını toplumla paylaşma’ prensibi çerçevesinde, bundan sonra da ülkenin ekonomik ve toplumsal gelişimine katkı sunmaya devam edecek" vurgusu yapıldı.

BANKANIN KURULUŞU

İngiltere, Fransa, İtalya ve Yunanistan’dan gelen askerlerle savaşan; Ermeni ve Rumlardan oluşan çetelerle de içeride mücadele ederek ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan  Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, ‘ekonomik zaferler kazanmak üzere’ geceli gündüzlü çalıştılar.

O dönemde Ziraat Bankası ve Osmanlı Bankası faaliyetlerine devam etmekteydi. Ziraat Bankası zirai işlemlerde kendini geliştirmiş bir bankaydı. Konuşmalarda Osmanlı Bankası yerine yeni bir banka kurulmasının doğru olacağı dile getiriliyordu.

Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu.

“GİT 250 BİN LİRAYI AL”

İş Bankası'nın kurucusu Celal Bayar Mayıs 1982'de çıkan İş Dergisi'ne verdiği bir mülakatta, “Biz bismillah dedik, işe koyulduk. Atatürk ‘Git Osmanlı Bankası'ndan 250 bin lirayı al, bu işe başla' dedi” diye anlatmıştır. 250 bin liranın Osmanlı Bankası'na nereden geldiği sorusuna Celal Bayar ‘Böyle bir şeyi araştırmaya lüzum görmüyorum' diyerek cevap vermiştir. 

Bu konuyla ilgili Atatürk'ün yakınlarından Hasan Rıza Soyak'ın hatıralarının 2. cildinde bir takım bilgilere rastlanır.

HİNDİSTAN’DAN GELEN YARDIM

Soyak'a göre Hindistan Müslümanları, Mustafa Kemal Paşa'nın şahsına yaklaşık 500-600 bin lira tutarında bir para göndermiştir (yaklaşık 1 Sterlin = 7 TL). Atatürk, bu paranın 500 bin lirasını ‘Büyük Taarruz'dan önce ihtiyaçların karşılanması için Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa'nın emrine vermiştir. Zaferden sonra bu paranın 380 bin lirası İcra Vekilleri Heyeti kararıyla Atatürk'e iade edilmiştir. Atatürk bu paranın “en faydalı bir şekilde nerede ve nasıl kullanılabileceğini” düşünmüş ve sonunda 250 bin lirasını İş Bankası'nın temel sermayesi olarak tahsis etmiştir.

ATATÜRK'ÜN İŞ BANKASI VASİYETİ

Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetinde İş Bankası hisselerinin mülkiyetinin Cumhuriyet Halk Partisi'ne bırakılmasını istemişti. Bu hisselerden oluşan kârlar ise halen Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na aktarılıyor.

BANKANIN ORTAKLIK YAPISI

İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: Yüzde 39,95

Atatürk Hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi)*: Yüzde 28,09

Halka açık pay: Yüzde 31,96

İş Bankası, daha uzun yıllar Türkiye’ye katkı yapacaktır…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.