Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İş adamı ve balıkçı

Yazının Giriş Tarihi: 18.07.2022 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.07.2022 00:02

Ülkemiz de emekli olmak milyonlarca insanın hayaliydi. Çalışma ortamının yoğun temposu ve aşırı stresi insanı hep bu arzuya yöneltmiş ve umut olmuş dayanma gücünü arttırmıştır. Ancak emeklilik sürecine yaklaştığınızda bir veya birkaç yan gelir hazırlamadıysanız hayallerimiz kabusa dönecek demektir.

Geldiğimiz noktada bir emekli maaşı ile geçinmenin asla mümkün olmadığı net olarak görülmekte, üstelik birde eviniz kiraysa vefatınıza kadar cehennem azabı yaşayacaksınız maalesef. Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde en düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olduğu görülmemişti ve son yıllarda bunu da görüp şahit olduk, üstelik arada ki fark giderek açılmaya devam ediyor.

En düşük emekli maaşı günümüz şartlarında 7-8 bin lira civarında olmalı, takriben emekli olup çalışan 5-6 milyon emeklimiz var. Maaşlar iyileştirilip, emeklilerin çalışmaları yasaklanmalıdır, fakat isteyen emekli işyeri açma haklarına sahip olmalı, hatta yanında birkaç eleman çalıştırabilir ve Devlet ekonomisine de katkı vermiş olur. Çalışma hayatından çekilecek 5-6 milyon emekli yerine, bir o kadar işsiz gence de istihdam yaratmış oluruz. İktidar bu tarz projelerle yol alırsa başarılı olur diye düşünüyoruz.

Emekliler hayallerine kavuşup, genç işsizleri de iş sahibi yapacak olan bu hamle her iki kuşağında mutlu edecektir. Emeklilerin aldığı maaşların her kurusu ekonomiye dönüp esnafı rahatlatacak, işsiz gençler iş bulup para kazanacak sosyal güvenceleri olacak ve hayata yeniden umutla bakıp üstlerinde ki kasvet ve umutsuzluğu atacaklardır, günümüz şartlarında gençlerin işi gerçekten çok zor, hatta her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Mandıra Filozofu filmini mutlaka izlemişsinizdir.

Filmde Mandıra Filozofu rolünü canlandıran Müfit Can Saçıntı ile zengin iş adamını oynayan merhum Rasim Öztekin'in diyalogları çok ses getirmiş ve farklı bir bakış açısını ortaya koymuştu. Para kazanma hırsı olan bir holding sahibi ve doğada organik yaşayan, teknolojiden ve stresten uzak duran ikilinin konuşmaları çok ses getirmişti. Biri çıkıp size sorsa bu ikili den ve aşağıda benzer örneğini vereceğimiz balıkçı ile zengin iş adamından hangisi olmayı isterdiniz dese. Cevabınız ne olurdu acaba.?

İŞ ADAMI VE BALIKÇI

Amerikalı bir zengin, iş seyahati sırasında Meksika'nın küçük bir kıyı kasabasına uğramış. Limanda gezerken bakmış ağzına kadar balık dolu bir tekne ve içinde keyifli bir balıkçı...

"Merhaba balıkçı" diye seslenmiş; "Bu balıkları ne kadar zamanda tuttun?"

" Bir iki saatimi aldı" demiş balıkçı...

İştahlanmış bizim iş adamı;

"E, niye biraz daha kalıp daha fazla tutmadın" diye sormuş.

"Bu kadarı bize yetiyor da ondan" diye omuz silkmiş balıkçı umursamadan.

Şaşırmış balıkçının bu kanaatkarlığına iş adamı; "Kalan zamanını nasıl geçiriyorsun peki" diye üstelemiş. Balıkçı, özetlemiş gününü;

"Sabahları açılır, biraz balık tutarım. Sonra çocuklarımla oynarım. Öğleyin karımla biraz siesta yaparım. Akşamları amigolarla beraber gitar çalıp şarap içer, geç vakte kadar eğleniriz. Anlayacağınız

Oldukça meşgul sayılırım sinyor"

Gerinmiş Amerikalı:

"Bak demiş ben sana yardımcı olabilirim. Bu işe daha çok zaman ayırmalısın. Daha büyük bir tekne bulup daha çok balık tutmalısın. Oradan elde edeceğin gelirle daha büyük tekneler alırsın. Kısa sürede bir balıkçı filosuna sahip olursun. Böylece yakaladığın balığı aracılarla değil, doğrudan işleme tesislerine satarsın. Hatta zamanla kendi balık fabrikanı bile kurabilirsin. Kısa zamanda balıkçılık sektöründe bir numara olursun."

Balıkçı merakla "Bunları yapmak kaç sene alıyor sinyor" demiş. "15-20 yılda halledersin" demiş Amerikalı "Ama sonrası daha parlak. Zamanı gelince şirketini halka açarsın, hisselerini iyi paraya satarsın, kısa zamanda zengin olup milyonlar kazanırsın"

 "Milyonlar ha.." diye tekrarlamış balıkçı. "

Eee sonra..." demiş.

"Sonra emekli olursun. Küçük bir balıkçı kasabasına yerleşirsin. İstersen zevk için balık tutarsın. Çocuklarınla oynar, karınla keyfince siesta yaparsın. Akşamları da arkadaşlarınla yemek yer eğlenirsin. Nasıl? Mükemmel değil mi?".

Balıkçı gülmüş ve "senin bu dediklerini ben şimdi 15-20 sene harcamadan yapıyorum."

Esen kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.