Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnsülin hapı

Yazının Giriş Tarihi: 04.08.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.08.2018 00:01

Pankreasta insülin üreten hücrelere karşı vücudun yaptığı bir saldırı, yaşam boyu süren bir hastalık olan tip 1 şeker hastalığının temel nedenidir. Bağışıklık sisteminin bir tür yanılgısı sonucunda saldırıya uğrayan pankreas insülin üretmez hale gelir. Oysa insülinsiz yaşam mümkün değildir.

Tip 1 şeker hastaları yaşam boyu ihtiyaç duydukları insülini enjeksiyon yolu ile almak zorundadırlar. Günde dört kez insülin kullanmaya zamanla alışan bu hastaların en büyük hayallerinden biri iğneden kurtulmaktır.

Ağız yoluyla insülin kullanılmasının önündeki engel, bu hormonun mide asidinden ve sindirim enzimlerinden etkilenip parçalanmasıdır. İnsülin hormonunun sindirim sistemini kazasız belasız aşıp sonra da kana geçebilmesi için uzun yıllardır çalışmalar yapılmakta.

Harvard Üniversitesinden bir grup bilim adamının yapmış oldukları bir çalışma Dr. Samir Mitragotri tarafından the Journal PNAS dergisinde yayınlanmış bulunuyor.

Mide asidine karşı direnç gösteren bir kaplama sayesinde mideyi aşan hap, ince bağırsaklara kadar ulaştığında insülin hormonu bu kaplamadan kurtulmakta, burada da hapın içinde bulunan kuruyucu bir sıvı sayesinde sindirim enzimlerinden korunmakta. İnce bağırsaklara kadar sağ salim ulaşabilen insülin hormonu, hapın içindeki sıvının yardımıyla bağırsak duvarını aşarak kana geçmekte. Üretilen bu insülin hapı oda sıcaklığında 2 ay kadar bozulmadan kalabilmekte.

Araştırmacılar önce hayvan modellerinde sonra da insanlarda klinik çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etmekte.

Bu çalışmalardan sonuç alındığında insülin tedavisinin çok daha kolaylaşacağı, tip 1 şeker hastalarının çok daha mutlu olacağı şüphesizdir.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.