Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnsanlık dersi veren Yeni Zelanda'lı

Yazının Giriş Tarihi: 13.06.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.06.2022 00:06

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019'da cuma namazında otomatik silahlarla terör saldırısında bulunan Avustralyalı terörist Tarrant, 51 kişiyi öldürmüş, 40 kişiyi de yaralamıştı.

Nur Camii

Christchurch'ün Deans Caddesi'ndeki Nur Camii'nde ilk belirlemelere göre, 500 kişi cuma namazı kılıyordu. Saldırgan caminin önünden başlayarak içeri girdi ve ibadet eden kişileri öldürmeye başladı. Bir görgü tanığı gazetecilere, saldırganın camiden kaçtığına ve kaçarken arabada otomatik bir silah gibi görünen şeyleri düşürdüğünü gördüğünü söyledi.

Linwood İslam Merkezi

İkinci bir tetikçi Linwood İslami Merkezi 'ne saldırdı ve polis açıklamasında eş zamanlı birden fazla saldırı olduğunu doğruladı. Müslüman bir ibadethane görevlisi, kişisel silahını kullanarak, saldırıyı durdurmak istedi. Bu sırada saldırganları kovalarken iki el ateş

Hakkındaki 51'i cinayet, 40'ı cinayete teşebbüs ve 1'i de terör saldırısı olan suçlamaların tamamını kabul eden terörist, 27 Ağustos 2020’de çıktığı Christchurch Yüksek Mahkemesindeki karar duruşmasında Hâkim Cameron Mander tarafından, şartlı tahliye olmaksızın müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yeni Zelanda’nın mahkemesine göre, şartlı tahliye imkanı olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 31 yaşındaki terörist, hapishanedeyken "insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye" maruz kaldığı için hakkındaki suçlamaları kabul ettiğini ileri sürdü.

Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019 yılında yapılan terör saldırısında cesaretleriyle isimleri duyulan 10 kişinin ödülü hak ettiğini belirten Başbakan Ardern, "Bu Yeni Zelandalıların, gösterdiği cesaret özverili ve olağanüstüydü. O günkü eylemlerinden dolayı en derin saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
Ardern, ülkesinin üstün cesaret ödülüne layık olanlara verilen, en prestijli ödülü ‘Yeni Zelanda Haçı’nın, Nur Camisi'nde teröristle boğuşarak en az 7 kişinin kurtulmasını sağlayan ancak teröristin kurşunlarıyla hayatını kaybeden Dr. Naeem Rashid'e ve Linwood Camisi'nde teröriste direnerek camiye ikinci kez girmesine engel olan Abdul Aziz'e layık görüldüğünü bildirdi.

Ardern, ödüle layık görülen Abdul Aziz'in de hayatını hiçe sayarak silahlı adama karşı büyük bir cesaret ve yiğitlik sergilediğine dikkati çekerek "Aziz'in eylemleri, saldırganı Linwood İslam Merkezi'ne yeniden girmekten caydırdı ve sonunda onu camiden kaçmaya zorladı"

Ardern, 8 kişinin de Yeni Zelanda Cesaret Nişanı'na değer görüldüğünü bildirdi. Ardern, bu kişilerin teröristi yakalamayı başaran polis memurları Scott Carmody ve Jim Manning, Nur Camisi'nde başkalarını korurken iki kurşun isabet eden Ziyaad Şah, aracını durdurarak yaralılara yardım eden vatandaşlardan Liam Beale, Lance Bradford, Wayne Maley, Mark Miller ve Mike Robinson olduğunu açıkladı.

Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019’da cuma namazı sırasında silahlı terör saldırısında bulunan aşırı sağcı Avustralyalı terörist Brenton Tarrant, camide namaz kılan 1'i Türk 51 kişiyi öldürmüş, 40 kişiyi yaralamıştı.

Teröristin avukatı Tony Ellis, müvekkilinin hapishanede kendisine nasıl davranıldığını anlatan yaklaşık 15 sayfalık yazı gönderdiğini belirterek, "Bununla, tutukluyken adil yargılanmayı engelleyen insanlık dışı veya aşağılayıcı muameleye maruz kaldığını kastediyor. En basit çıkış yolunun suçunu kabul etmek olduğuna karar verdi." ifadelerini kullanmıştıı.

Tarrant’ın artık bir şüpheli değil hüküm giymiş bir suçlu olduğunu ancak insan gibi muamele görme hakkı bulunduğunu savunan Ellis, temyiz hakkının kurbanların aileleri ve toplumun birçok kesimi üzerinde neden olabileceği büyük sıkıntının farkında olduğunu söyledi

ÇITAYI YÜKSELTEN ÇOCUK.

Aynı ülkede doğan bir Yeni Zelanda vatandaşının yaptığı insani tavra bakınca bu olumsuz tablonun aksine mutlu oluyorsunuz.

2019 Mart ayında iki camiye saldıran Hıristiyan terörist çok sayıda Müslüman’ı şehit etmişti. Hadiseden sonra bir senatör Müslümanların aleyhinde bir konuşma yapmış, orada bulunan 17 yaşında Yeni Zelandalı gayr-i müslim bir genç de senatörün kafasına yumurta atmıştı. Senatör genci tokatlamış, konu adliyeye intikal etmişti. Yeni Zelanda’nın insaflı halkı gencin mahkeme masraflarını karşılaması ve yeni yumurtalar alması için 69 bin dolar bağışlamıştı.

Genç, bu 69 bin doların tamamını yakınları şehit edilen mağdur ve mazlum Müslüman ailelere bağışlamış. 17 yaşında bir genç için büyük para... Bir lise çocuğuna bu ahlak ve karakteri verebilen Yeni Zelanda eğitim sistemine dünyanın Teşekkür etmesi gerek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.