Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnönü ve para meselesi

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2018 01:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2018 01:27

Yıllardır konuşulan ve İsmet İnönü nün suçlandığı bir para konusu var acaba işin gerçeği nedir? bu konuda kapsamlı bir araştırma yapıp okurlarımızla paylaşmak istedik, bizleri tanıyanlar Demokrat olduğumuzu bilirler yıllarca CHP ile mücadele etmiş olsak ta doğruları savunmak ve anlatmakta görevimizdir. İsmet İnönü farklı konularda ele alınmalıdır Asker ve siyasetçi olarak farklı düşünülmeli Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapmış olan milli şef günümüzün değil dönemin şartları ile değerlendirilmelidir, bu güne bakıp dünü yargılamak büyük hata olur işte bu sebeple sık sık gündeme gelen para meselesini irdeleyelim.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının ardından Türk Lirası’nın üzerinden resmini kaldırdı. Kendi resmini koydu..."Gerçekten öyle mi?

İSMET İNÖNÜ KAĞIT TÜRK PARALARINA NEDEN KENDİ RESMİNİ BASTIRDI... Türkiye zaman zaman ülkemizi düşman işgalinden kurtaran İsmet İnönü için karalama kampanyaları başlatmıştır. Karalama kampanyalarının en önemlilerinden biri de ismet İnönü' nün Türk paralarına kendi resmini bastırmasıdır. İsmet Paşa 1938' de Atatürk' ün ölümünden sonra TBMM tarafından Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Askeri ve siyasi tecrübelerinden dolayı Atatürk döneminde uzun yıllar başkan vekilliği yapan İsmet İnönü, Cumhurbaşkanlığının yanı sıra CHP Genel Başkanlığını da yürüttü. Atatürk'ün ölümünden sonra yurt içinde ve dışında Cumhuriyet rejiminin devam edip edemeyeceği tartışılmaya başlanmıştı. İnönü askeri başarısını ülke yönetiminde de göstererek cumhuriyeti korumayı başarmıştı. O yıllarda ülkemizde para ve pul basacak matbaamız yoktu. Para ve pullarımızı İngiltere Londra' da büyük tesisleri bulunan Thomas De La Rue basıyordu. 1940 yılında İsmet İnönü hükümeti tarafından aynı kişiye 100 ve 50 kuruşluk olarak 20 milyon liralık banknot bastırıldı. Basılan banknotlar Londra' dan Newyork Shine adlı gemiyle Türkiye'ye gönderildi. Gemi 2 hafta süren yolculuktan sonra yakıt almak için Yunanistan'ın Pire limanına uğradı. Tarih 16 Nisan 1941'di ikinci dünya savaşı tüm şiddetiyle devam ediyordu Alman uçakları Pire limanına saldırarak Türkiye' ye para getiren Newyork Shine gemisini batırdı. Gemideki Türk paraları denize saçıldı ve Yunanlılar tarafından toplandı. O dönem 20 milyon lira çok büyük paraydı, bu parayla Türkiye ekonomisi idare ediliyordu. Bu olay üzerine İnönü paraların Yunanlılar tarafından kullanılmasını önlemek amacıyla Atatürk resimli tüm banknot paraları tedavülden kaldırmak zorunda kaldı. Yıllar sonra bu paralar da tedavülden kaldırılarak yeniden Atatürk resimli paralar bastırıldı. İşte Cumhuriyet Halk partisi, Atatürk ve İsmet İnönü için yıllardır siyasi istismar konusu yapılan olay budur. Bütün bu yapılanlar gerçek devlet adamlığının göstergesidir. Atatürk ve İsmet İnönü, kurtuluş savaşında milyonlarca liraya ulaşan borçlarımızı zaman içerisinde akıllı politikalarla son kuruşuna kadar ödediler ve ülkeye büyük yatırımlar yaptılar.

30 Aralık 1925 tarihli ve 701 sayılı kanun maddesine göre ve 16 Mart 1926 tarihli 3322 numaralı kararnameye göre 50-100-500 ve 1000 liralık banknotların ön yüzüne Reisi cumhurun fotoğraflarının konması kabul edilmiştir. Atatürk resimli paralar da bu kanun çerçevesinde 1927 yılından itibaren bastırılmıştır.1957 yılında Demokrat parti iktidarında Mecliste İnönü ye bu konu sorulduğunda kendisini bu şekilde savunmuştur.

Demokrat parti paramıza mevcut cumhurbaşkanının paraya basılması maddesinde değişikliğe giderek paramızın ön yüzüne yalnızca Atatürk'ün fotoğraflarının basılması kararı almış ve bu gün kullandığımız paranın hazırlayıcısı olmuştur.

Yasa eski hali ile devam etmiş olsaydı 1950 yılında Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın fotoğrafları konacak ve her Cumhurbaşkanlığı değişiminde yeniden para basımına gidilecekti bize göre Demokrat parti doğrusunu yapıp bu karışıklığa son noktayı koymuştur, İsmet İnönü kendine göre yasa çıkarmayıp dönemin mevcut yasasını uygulamış ve paralarımızı getiren geminin Almanlar tarafından batırılması ile Yunanlıların eline geçen paraların kullanılmasını da engellemiştir. Dediğimiz gibi bazı durumları dönemin şartlarına göre değerlendirip objektif bakmalıyız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.