Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İMSİAD'ta başkanlık yarışı kızıştı...

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2020 00:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2020 00:20


Türkiye'nin en önemli üretim kalemlerinden inşaat sektörü, 2020 yılına hızlı bir giriş yaptı. 2018 yılının son aylarından beri ciddi bir durgunluk yaşayan sektör, özellikle Bursa'da yapı stoku tehditi ile karşı karşıya. Sektörün en önemli temsilcilerinden olmaya aday İMSİAD ise, son yılların en sessiz süreçlerini yaşıyor. BTSO bünyesinde 3 bin 600 inşaat üretim firması bulunan sektör, yan sektör temsilcileri ile birlikte 10 binden fazla iş insanına patron olarak ekmek yediriyor. Buna rağmen İMSİAD'ın 26 Ocak'ta oy kullanmaya hak kazanan üye sayısı sadece 111. Türkiye'nin en önemli ihracat ve inşaat kentlerinden olan Bursa'da kurulu bulunan İMSİAD'ın üye sayısının 250 rakamlarından bu kadar gerilere düşmesinde elbette tek başına krizin veya farklı etmenlerin etkisi çok. Mevcut yönetimin bazı iç ve dış etkenler tarafından yönetiliyor olmasıda önemli bir sorun. İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, sektöre dair yaşanan olumsuz süreçlere ilişkin hiçbir zaman açıklamalarda bulunmayan bir isim olarak biliniyor. Yine, yüzbinlere ekmek yediren ve ülkenin en önemli gelir kalemlerinden olan sektörün Bursa'da küçülme hatta tükenme sürecinde İMSİAD neredeyse dilini yutmuşcasına sessiz kaldı. Elbette bu durum hem sektör içerisinde hem de İMSİAD üyeleri içerisinde ciddi bir serzenişe neden oldu. Gelinen noktada İMSİAD ailesi çözümü yine kendi içerisinde üreterek demokrasi ve kardeşlik bağları gereği kendi içerisinden İMSİAD Üyesi Mehmet Çelebi'yi Başkanlığa aday gösterdi. İlerleyen günlerde güçlü bir Başkanlık açıklaması yapması beklenen Mehmet Çelebi, 1974 yılından bugüne hizmet veren Çelebi Group ailesinin ikinci nesil temsilcisi. İnşaat ve yapı sektörünün yaklaşık yarım yüzyıldır içerisinde bulunan Çelebi Group, 10 bin konutluk işçilik ve 3 bin konutluk anahtar teslim uygulamaları ile sektörün öncü temsilcilerinden. Sadece konut üretmeyen aynı zamanda Bursa'nın İnegöl ilçesinden Karacabey'e varan yapı düzleminde birçok fabrika, AVM ve işyeri projesi ile inşaatı bulunan Çelebi Group adını Mehmet Çelebi ile kente daha güçlü duyurdu. İkinci nesilin güçlü isimlerinden olan Mehmet Çelebi'yi bende ilkokul yıllarından bugüne tanırım. Mütevazı ve dürüst kişiliğinin çok ötesinde gönül adamı olan Mehmet Çelebi'nin İMSİAD Başkanlık yarışında İMSİAD'ın üzerinde ki ölü toprağını atacağına herkes gibi fazlasıyla inanlardanım. 
Çelebi, İMSİAD'a neden aday oldu?
Başarının takdir edilmediği günümüzde, elbette binbir ayak oyunu inşaat sektörü içinde geçerli. Türk müteahhitliği ve işçiliğinin engellenmek istendiğini, yükselen döviz kurlarından ve çelik başta olmak üzere fiyatı artan yapı malzeme fiyatlarından bile anlamak mümkün. Bir dönemler Libya'yı inşa eden Türkiye, bugün Mehmetçik ile bölgeye güven ve huzur ortamı sağlıyor. Ülkemiz inşaat gücü ile Dünya çapında haklı bir üne sahip. İnşaat ve müteahhitlik alanında Çin ile yarışan, Amerika başta olmak üzere Dünya üzerinde birçok noktaya hizmet veren Türkiye'nin en güçlü sanayi ve ihracat şehri Bursa'da maalesef müteahhit firmalar batma noktasında. Buna rağmen İMSİAD'ın uzun süren sessizliği ve olaylar karşısında çözüm üretmek yerine sadece üniversite öğrencilerine dönük ufak atölye çalışmaları ile reklam kokan hareketler yapması sektör temsilcilerini ve ekonomiyi fazlasıyla yaraladı. Bir dönem yoğun istifaların yaşandığı İMSİAD'ta yükselişin markası olmak üzere aday olan Mehmet Çelebi, derneği yeniden bir 'aile' bütünlüğüne kavuşturmak istiyor. Konut İhracat Komisyonu ile BTSO'nun ihracaat gücünü değerlendirmek isteyen Çelebi, İMSİAD Akademi ile kentin akıl gücünü de değerlendirmek ve finanse etmek niyetinde. İMSİAD'ın satın alma ve satış yapma gücünü artırmak adına önemli hamleleri planlayan Mehmet Çelebi, sektörde sadece Bursa'da 4 Milyar Türk Lirası nakit gücüne sahip sektör destekçisi ile Mustafa Andıç karşısında önemli bir rakip. Genç ve atletik yapısının ötesinde Mehmet Çelebi, "hiçbir şekilde birbirimizin değerlerini tartışma lüksümüz yok. Ne başkanımız ile ne de yönetimimiz ile şahsi veya ticari problemlerimiz yok. Bu seçim, İMSİAD adına daha iyiye giden bir yarış. Bizim sektör temsilcileri ve üyelerinden aldığımız bir destek ile çıktığımız yolculukta elbette daha iyiyi hedefleyen birçok projemiz var. Siyaset üretmek değil, siyasetin de var olma sebebi olan ekonomi üretmek için göreve talibiz. Bizim tek hedefimiz daha güçlü bir Bursa ve inşaat sektörü" diyor. 
Güçlü yarışın dinamik isimlerinden olan Mehmet Çelebi, seçim yolculuğunu sessizce yürütmesinin nedenini ise; 'biz inşaatın temelinde değil bitiminde konuşmayı severiz' diyerek açıklıyor. Her iki adaya ve kentimize hayırlara vesile olacak bir seçim yarışı dileyerek 'depreme hazır bir Bursa' mesajını da vermeyi doğru buluyorum. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.