Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İmar affı iddiasına Vali Bey el koydu

Yazının Giriş Tarihi: 19.07.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.07.2019 00:03

Ülkemizdeki bazı binalardaki projeye uygun olmayan bölümlerin yasal hale getirilmesi, bazı hazine arsaları veya bazı alanlarda imar dışı yapılanmaların da sorunlarının çözümlenmesi amaçlı çıkarılan İmar Barışı’nın, Bursa’da yeşil alanlara yapılan kaçak yapılar için kullanıldığı iddialarının gündeme düşmesi, olayın geniş tabanlı incelenmesine yol açtı.

Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileriyle, ilçe belediye başkanları ve temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda, Bursa’daki imar uygulamaları, ova korunması, yeşil alanların korunması ve İmar Barışı ile ilgili olarak gelinen noktada yapılan çalışmaları değerlendirdiler.

Vali Yakup Canbolat’ın başkanlığında yapılan toplantının kaçak yapılaşmayla mücadele noktasında Bursa genelinde, mahalli yöneticilerin, ortaya koyulan iradenin bir göstergesi olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bize emanet edilmiş bu sorumluluğu en iyi şekilde temsil etmek zorundayız. Bu işin vebali var. Bu şehrin geleceğine, yarınlarına zarar vermeye, şehrin geleceğini ipotek altına almaya hakkımız yok. Kararlı tutum sergilememiz lazım. Bu şehrin geleceğini karartmaya kimsenin hakkı yok. Bizim geleceği yeşil, daha yaşanabilir Bursa derdimiz ve heyecanımız var” açıklamalarıyla kaçak inşaat ve yeşil alan işgallerine karşı müsamaha göstermeyeceklerini ifade etti.

Vali Yakup Canbolat insan odaklı kentsel dönüşüme dikkat çekerek, “Bursa, modern şehircilik kazanımlarına rağmen kaçak yapı stoklarıyla risk havuzları içinde yer alırken, bununla birlikte kaçak yapılaşma doğal ve kültürel mirasın önemli ölçüde kaybına yol açmış. Değerli tarım alanları, orman alanları, su havzaları, jeolojik sakıncalı alanlar, dolgu kıyı alanları, sel yatakları yapılaşma baskısı altında kalmış. Bu konuda, kamu bilinç düzeyinin yükseltilmesi gerekliliği açık. Kentli, kentlilik bilinci, kent kültürü bağlamında eğitim süreci de önem arz ediyor. Yeşil Bursa'ya can katan Uludağ ve verimli Bursa Ovasını kaçak yapıdan kurtarmak, Bursa'ya ve Bursalılara yapılacak en büyük iyiliktir. İnsan odaklı yaklaşımlarla yapılacak kentsel dönüşüm kaçak yapılaşmanın el freni olacaktır” sözleriyle, hem belediye yönetimlerini hem de ilgili kamu kurum ve yöneticilerinin dikkatlerini kaçak yapılaşmaya çekmesi büyük takdir topladı.  

Bu toplantı esnasında, Bursa’nın beş ilçesindeki denetimlerde belirlenen kaçak yapı sayısıyla ilgili olarak 40 bin dolayında rakam açıklanması ise pek çok kişiyi hayrete düşürdü.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Murat Akdaş Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel ve Gürsu ilçelerini kapsayan son 15 yıldaki kaçak yapılaşma denetimlerinde sadece bu ilçelerde 40 bine yakın kaçak bina tespit edildiğini kaydetti. 19 bin 508 kaçak yapı ile Osmangazi başı çekerken, Yıldırım'da 12 bin 486, Nilüfer'de 4 bin 216, Gürsu'da 3 bin 42 ve Kestel'de ise 737 kaçak yapı tespit edildi. Bursa genelindeki toplam kaçak yapı stokunun yüzde 89'unun ise bu 5 ilçede bulunduğu gözlendi.

Evet, eğri oturup, doğru bir şekilde yapılan çalışmaları izlersek, belirlenen kaçak yapı sayısından belki de belirlenemeyen veya göz ardı edildiği iddia edilen konuşulan bir 40 bin bina daha olduğu düşünülebilir.

Bursa’nın yüksek bir kesimine çıkıp, şehre doğru baktığımızda, eski fotoğrafları elimize alıp yenileriyle karşılaştırdığımızda gerçekten büyük bir hayrete düşüyoruz. Çıkarılan İmar Barışı’nın da bu kaçak yapı stokunun büyük bölümünün faydalanmasına rağmen, yeşil alanlara yapılan, ticaret merkezi veya iş merkezi gibi kullanılan, halkın malı olan, çocukların malı olan parklardaki kaçak yapılaşmanın da İmar Barışı içinde yasal hale getirilmek istenmesi ise toplantıda dile getirilen diğer bir hususlardan oldu.

Bu konularla ilgili olarak İmar Barışı çalışmalarını yürüten Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görevlileri uyarıldı. Vali Yakup Canbolat, her türlü dosyanın titizlikle incelendiğini, İmar Barışı kanunu ve uygulama yönetmeliklerine uygun olmayanların ise başvurularının iptal edildiğini, bu gibi şikayetler halinde de gerekli işlemlerin yapılacağını duyurdu.

Bursa’nın bazı bölgelerinde, özellikle de Nilüfer ilçesinde, çocuk parkları ile semt parklarının yeşil alanların işgal edilip ticarete açılması, özel dernek ve vakıflara verilmesi, üzerine beton yığını halinde binaların yapılması tartışması senelerdir sürüyor. Bu konularla ilgili bireysel şikayetler üzerine Belediye hakkında soruşturma açıldığını biliyoruz. Bazıları ise Adli davalar halinde yargılanması sürüyor. İşte bu davalardan ve soruşturmalardan korunma adına İmar Barışından faydalanılması gibi girişimlerin olduğunu geçen hafta sizlerle paylaşmıştım.

Konunun “es” geçilmeyip incelenmeye alınması gerçekten çok sevindirici. Geçtiğimiz ay içinde de eski Eker Park, yeni ismiyle Ata Park olan Orhaneli Keles yolu ayrımındaki yeşil alanda yapılmak istenilen iş merkezi ve restoran inşaatının da Büyükşehir ekiplerince önce mühürlenip sonra da yerle bir edilmesi gerçekten bu konuda ilerleme kaydedildiğinin işareti.

Bakalım, benzer durumdaki diğer park ve yeşil alan işgalleriyle ilgili neler yapılacak?

Merakla bekliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.