Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlkokul seçerken nelere dikkat edeceğiz?

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2021 00:02

İlköğretim birinci sınıf okul öncesinden farklı bir ortam ve kültürdür. Çocuğun çantası olacaktır. Kitapları, defteri, ders araç ve gereçleri olacaktır. Bu eşyaların taşınması, yerleştirilmesi, kırmadan, kaybetmeden işlevine uygun olarak kullanılması önemlidir. Birinci Sınıf Çocuğunun Yeterlilikleri İlköğretime başlayacak çocuk, kendisini yeni bir ortamda yoğun bir ilişkiler yumağı içerisinde bulacaktır. Bu durum çocuğun gözünü, kulağını, elini ve zekasını birbiriyle uyumlu bir biçimde kullanmasını gerektirmektedir.

İlköğretime başlayan bir çocuğun kolay ve çabuk öğrenebilmesi ve mutlu bir öğrencilik dönemi geçirebilmesi için aşağıda belirtilen alanlarda yeterli olgunluk düzeyine erişmiş olması gerekmektedir.

· Söylenenleri doğru olarak anlayabilmelidir.

· Gördüklerini, duyduklarını, duygu ve düşüncelerini doğru olarak ifade edebilmelidir.

· Dikkatini yeterli bir süre bir konu üzerinde tutabilmelidir.

· Sayfa üzerinde gözünü soldan sağa, yukarıdan aşağıya yorulmadan ve başını çevirmeden gezdire bilmelidir.

· Çevresindeki varlıkların benzerliklerini ve farklılıklarını görebilmelidir.

· Harf ve sembolleri birbirinden ayırt edebilmeli ve tanıyabilmelidir.

· Ses benzerliklerini anlayabilmeli ve sesleri birbirinden ayırt edebilmelidir.

· Eli ile gözü arasında gerekli iş birliğini kurabilmelidir.

· Gördüklerini ve duyduklarını anlamlandırıp belleğine saklayabilmelidir.

· Kendi kendine giyinme becerisini (fermuarını çekme, düğmesini ilikleme, ayakkabı bağlama v.b.)kazanmış olmalıdır.

· Sırada dik ve belli mesafede oturabilme becerisini kazanmış olmalıdır.

· Tuvalet kontrolünü sağlama ve kendi temizliğini yapabilme becerisine sahip olmalıdır.

· Sırasını bekleme ve sabırlı olma davranışlarını kazanmış olmalıdır.

· Kendi sorumluluğunu taşınma becerisine sahip olmalıdır.

· Kendini ifade etme becerisini kazanmış olmalıdır.

· İletişim becerilerini kazanmış olmalıdır. Kısaca özetlenirse; Okula yeni gelen çocuk, ev ve aile hayatından farklı yeni bir çevreye uyum sorunuyla karşılaşır. Çocuk, yaşıtlarından meydana gelmiş bir grup içine katılmak, bu değişik ortamda öğretmen ve arkadaşlarına kendisini beğendirmek ve kabul ettirmek durumundadır. Birinci sınıfa başlayacak çocuk, bedensel yönden henüz gelişme halindedir. Okuldaki başarısı geniş ölçüde beden sağlığına ve enerjisine bağlıdır. 5 Çocuğun küçük kasları, parmak bilek hareketleri, gözün el hareketlerine uyması, konuşmasında rol oynayan boğaz ve dil kasları henüz gelişme halinde olduğu için 1.sınıf çocuğu ince küçük kas hareketlerini iyi yapamaz. Çocukların yazmaya hazırlanması, el kaslarının yazmaya hazır bir duruma gelmesi, gerekli kuvvete sahip olması demektir. Bu yaş çocuğu devamlı bir hareketlilik içindedir. Her an bir şey yapmak ister. Eli, ayağı, dili daima hareket halindedir. Çocukların bu durumu, gelişme halinde olduklarının bir göstergesidir. Uzağı yakından daha iyi görür. Bu özellik okuma yazma eğitimi bakımından önemlidir. Duygu yönünden gelişme halindedir. Korku ve yalnızlık duygularını yaşayabilir. Yaparak ve yaşayarak öğrenir. Somut düşünür. Bir başka deyişle yaşadığını düşünür. Bu yaş çocuğu nesneleri bütünsel, toptan ve kendine göre algılar. Zaman kavramının gelişimi çok sınırlıdır. Çocuk sevilmek, beğenilmek, başarılı olmak ister.

Çocuk için okula başlamak, yeni bilgiler edineceği yeni bir dünyaya girmek anlamını taşır. İlkokula atılan bu ilk adım, öğrenme ve sosyal yönünün yanı sıra duygusal açıdan da bir çağın başlangıcı demektir. İlkokul eğitimi “temel eğitim” olarak tanımlandığına göre, bu dönem birçok alanda temellerin atıldığı çok önemli bir dönem olmaktır. Bu önemli dönemin başlangıcında alınacak bilinçli kararlar, çocuğun öğrenim yaşantısına ait yazgısını belirleyeceği için ayrı bir önemi gerektirir. Bu döneme özgü en önemli karar, çocuğun gideceği ilkokulun seçilmesi aşamasında verilecek kararlardır. Ailelerin ilkokul seçimine yönelik kararlarında etkin iki boyut vardır. Bunlardan ilki çocuk, diğeri ise aile boyutudur. Bu çok genel anlamda ilkokulun özelliklerinin, çocuğun ve ailenin beklentilerine ve özelliklerine uygunluğu prensibi içerir.

İlkokul seçiminde, çocuk boyutuyla ifade edilmek istenen, çocuğun, gideceği okulu kendisinin seçmesi demek değildir. Bu yaştaki çocuk böyle önemli bir kararı alabilecek zihinsel olgunlukta değildir. Çocukların fikirleri alınabilir ancak son karar ailenin olmalıdır. Burada çocuk boyutuyla vurgulanmak istenen, okul seçimi sırasında ilkokulun yapısının, çocuğun özelliklerine ve ihtiyaçlarına cevap verip vermeyeceğinin tespit edilmesidir. İster çocuk açısından ister aile açısından düşünülerek bu seçim yapılma yoluna gidilsin.

İzlenilecek ilk ve temel yol, ailenin mevcut ilkokullar hakkında bilgilenmesidir. İlkokula başlamak ve ilkokul seçimi, tesadüfe bırakılmayacak kadar, özenli araştırmayı gerektirir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.