Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlkokul seçerken dikkat etmeniz gerekenler

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2021 00:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2021 00:26

Erken kayıtların başladığı şu sıra, velilerin aklında olan en önemli sorulardan biri özel okul seçerken neleri göz önünde bulundurması gerektiğidir. Çocuğuna daha kapsamlı eğitim aldırmak isteyen velilerin en stresli dönemlerinden biri okul kayıt dönemleridir. Özel okulların son dönemlerde çok fazla artması alternatiflerin çoğalmasıyla birlikte sürecin daha sıkıntılı geçmesine neden oluyor.

Özel Okul Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu soru her ebeveynin beklentilerine göre değişkenlik gösterebilir ancak bazı maddeler vardır ki genel olarak herkesin dikkat etmesi gerekir. İlk etapta özel okul seçmeden önce bulunduğunuz ilde olan özel okulların güncel listesini hazırlamak olsun. Daha sonra genel bilgilerini alabilmek için kurumların web sitesinden detaylı bir araştırma yapın. Bu ilk analiz size beklentilerinize cevap verebilecek kurum olup olmadığını gösterecek ve ilk elemede yardımcı olacaktır.

Bütçe Hesaplaması

Özel okul seçerken göz önünde bulundurmanız gereken ilk basamak, buna ayırabileceğiniz bütçe hesabınızı yapmaktır. Eğitim, kırtasiye,  kıyafet,  servis, yemek   gibi detayları enine boyuna düşünerek incelemek önemlidir. Tüm özel okulların verdiği hizmete göre istediği fiyatlar var ancak günümüzde bu kurumların ücretlerinin arasında uçuk farklar oluşmaya başladı. Şuan alt sınırın 20.000 lerde olduğunu düşünürsek bu ücretlerin her geçen yıl arttığını göz önünde bulundurursak, bütçenizin ek masraflarında olduğunu düşünerek ne kadarına yeteceğini en başından karşılayabilirliğini hesaplamak gerekir.

2. Lokasyon

Büyük şehirlerde isenin ulaşım en çok dikkat etmeniz gereken seçeneklerden biri olsun. Okulun ihtişamı ya da görünümü bu anlamda sizi büyülemesin çünkü bu durum trafiğin yoğunlaştığı durumlarda tam bir eziyet olabiliyor. Evinden uzakta olan öğrenciler hem yollarda çok fazla zaman kaybediyor hem de tüm gün okulda zihnen ve bedenen yorulmuş bir çocuğun evde yapacağı ödev içinde, aile ile geçireceği kaliteli zamanı içinde enrjisi kalmıyor. Bu durumda aile içi iletişimin aksaması ve baltalanması demektir. Bunları yaşamak istemeyen çoğu aile ya kendi yakınlarındaki okulları tercih ediyor ya da okula yakın bir eve taşınıyor. Sizde bu konuda ikisinden birini seçmek durumunu değerlendirmelisiniz.

3. Okulun Misyonu / Vizyonu

Her kurumun kendine ait misyon ve vizyonu vardır. Eğitim anlayışı, sistemi, felsefesi, ideolojisi farklılaşır. Ai lelerin bu durumda kendi anlayışına ve yaşam tarzına, çocuğunu yetiştirmek istediği bakış açısına uygun misyonu olan okullar tercih etmesi önemlidir. Okulun bakış açısı ve ailenin bakış açısı zıt ise çocuklar bu noktada bir çatışmanın içinde kalabilir.

4. Akademik Kadro

Kurumların eğitim planları, sistemi sizleri karşılaması ne kadar kurumsal olursa olsun, akademik kadrosunun uzmanlığı ve profesyonelliği en dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Profesyonelleşmiş ve kurumsallaşmış okullar web sitesinde akademik kadro bölümünde bilgileri yayınlar, sizler de buralardan inceleyebilirsiniz.  

5. Eğitim Programı

Özel okul tercih etmedeki en önemli nokta şüphesiz verilen eğitimdir. Okulun akademik eğitim anlayışından ödev yaklaşımına, etüt/cumartesi programlarından sanatsal/sportif faaliyetlere, stem/maker eğitimlerinden teknolojinin kullanılmasına, yabancı dil eğitiminden rehberlik hizmetlerine, sınavlara hazırlık çalışmalarından öğrenci takip sistemine kadar birçok özellik sayılabilir. Teorik olarak anlatışan özellikler pratiğe dökülüyor mu ? Bu soru en önemlisidir.

6. Fiziksel Özellik

Verilen eğitim sadece akademik eğitim olmamalıdır. Özel okula göndermenin en önemli kazanımlarında biride sosyal aktivitelerdir. Sanattan spora, maker eğitimden montessori yaklaşımına kadar çok geniş bir alana hitap etmelidir. Okulun bu noktada çocuklara sağladığı fiziksel kkoşullar nedir? Bu soruyuda iyice araştırmak gerekir. Kapalı spor salonundan müzik odasına,  görsel sanatlar atölyesinden, konferas salonuna , dil sınıflarından yüzme havuzuna, teknoloji sınıfından uygulama alanlarına kadar fiziksel anlamda zengin olması önemli bir koşuldur.

7. İlave Hizmet

Özel okul da olsa bazı hususlara ehemmiyet verilmesi gerekir.  Bunlar beslenme, temizlik, güvenlik ve servis hizmetleridir. Bu hizmetler okulun başarısı ve akademik becerisi kadar önemlidir.  Okulda verilen öğünlerin kalitesi, temizlik konusundaki hassasiyet, güvenlik hizmetlerinin ne kadar güvenlikli olduğu ve öğrenci servislerinin konforu/güvenliği gibi konuların deyalı incelenmesi gerekir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.