Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hüsnü Sungur anısına

Yazının Giriş Tarihi: 26.03.2023 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.03.2023 00:01

Köşe yazısı yazma konusunda 12. Yıla girdik, hafta da iki yazı yazıyoruz, ortalama yılda 100 yazı eder. Takriben 1,200 köşe yazısı yazmış bulunmaktayız. Genelde siyaset, eleştiri, azda olsa edebiyat, tarih, spor gibi farklı konuları ele aldık yazdık, yazmaya çalıştık. Bazı yazıları yazarken çok zorlanırsınız içinde hüzün vardır, ölüm vardır, ayrılık vardır, ihanet vardır.

İşte bu yazı benim için en zor yazıların başında gelecektir ömrüm boyunca.

HÜSNÜ SUNGUR (HÜSNÜ BABA)

2012 Yılı Face sayfamda bir paylaşım yapmıştım Füsun Erdoğan (Yaşar) ile ilgili DP (DYP) il başkanlığı yaptığı dönem de 2009 yerel seçimlerde rahatsızlanmasına rağmen iğne ile ayakta kalıp Yüksek performans ile gece yarılarına kadar BŞBB adayı Hikmet Şahin ve Osmangazi adayı Yakup Aktas'ı hiç yalnız bırakmamıştı. Ben de Belediye meclis üyesi adayıydım. Olayların canlı şahidi ve emeğe saygı duyan biriydim.

Paylaştığımız fotoğrafın altına olumlu yorumlar gelirken, bir anda Hüsnü Sungur yorumu ile şaşırdım.! "siz hala bu hanımefendi ile başarılı olacağınızı mı sanıyorsunuz.?"

Sungur soy ismini çok iyi biliyorum Adalet partisi Bursa milletvekilimiz Hüseyin Suat Sungur' u çok iyi tanıyoruz ama Hüsnü Sungur' u tanımıyorum.

Okuyunca kızdım ve hemen cevap yazdım.

"Hanımefendi diye kastettiğiniz kişinin il başkanlığı döneminde, Bursa Büyük şehirler bazında Türkiye genelinde en yüksek oyu almıştır. Önce bunu öğrenin sonra yorum yazın."

Bir müddet cevap gelmedi Hüsnü abinin sonradan kendi anlatımında "oy oranlarını araştırdım ve sen haklı çıktın." ardından özür yorumu yazmış konu tatlıya bağlanmıştı.

Birkaç gün sonra telefonum çaldı, arayan Hüsnü Sungur'du gayet kibar bir şekilde beni yemeğe davet edip tanışmak istediğini söyleyince memnuniyetle kabul ettim Altıparmak caddesinde bir restoranda beş saat süren yemekle dostluğumuz böyle başlamış oldu.

Hüsnü abiyi tanıdıkça daha çok sevdim, çok ince bir zekâya sahipti, ülke yararına birçok proje tasarlardı, dinledikçe hak verirdim ve bazı yönlerinde fikirlerimi söylerdim. Hüsnü Sungur Adalet partisi döneminde siyasette bulunmuş Süleyman Demirel'in, İsmet Sezgin'in ihtiyaç anında araçlarını kullanmış biriydi. Reno'da bayi müfettişliği yapmış doğu ve güneydoğuyu çok iyi bilirdi. Yıllar sonra tekstil işine girip iyi paralar kazanmış fakat birçok kişi de alacakları kalmıştır. Tüm borçlarını vergi, SSK dahil tamamını ödeyip ticari hayatını noktalamıştır. Hüsnü Sungur'un alacaklı olduğu ve hâlâ senetleri elinde olan ülkemizin birçok şöhretli ve gamsız insanı vardır.

Hüsnü Sungur DYP de siyaset yapmadı tanımama sebebim buydu. Yıllar sonra Demokrat Partiye benim ricam ile üye oldu ve 2014 yerel seçimlerde belediye meclis üyesi adayı oldu. Birlikte birçok güzel çalışmaya imza attık. Her zaman yanımda durdu, vefalı bir dost, bir abi oldu. Tavsiyelerde bulundu projeler geliştirdi, müthiş vizyonlu bir kişilikti. Aslında ülkeyi yöneten kişilere danışmanlık yapacak bir kaliteye sahipti, keşke bu imkân ona sağlanabilseydi.

Hüsnü Sungur'a Çanakkale'ye gitmeyi teklif ediyorum. "birkaç gün kalır döneriz" diyorum. "peki gidelim" diyor. Çanakkale'de Yurt partisi il başkanı Numan Mutat ile tanıştırıyorum çok iyi dost oluyorlar, ardından bu gruba Merhum DP il başkanı Melih Fenercigil, Zafer Önder, merhum Bülent Demirsoy, Necdet Meşe, Erol Salcı, muhtar Ahmet Durgut, Eski emniyet müdürü Gürkan Bal, Sabri Sefa Erol, Gelibolu ilçe başkanı Cemil Ilgın, Av Celil Kaya ve daha birçok dost katılıyor. Hamdi Üçpınarlar eski bakanımız ise zaten Bursa'dan aile dostu. Bir de Hafız Süleyman Sami Tetik olmazsa olmaz dostumuz.

Çanakkale ikinci adresimiz oluyor Hüsnü abi ne zaman hazırlanın derse kendisine uyuyoruz, diğer yol arkadaşımız Süleyman Güzey, "Süleymanların en muhteşemi" mali müşavir Süleyman neşeli ve iştahlı kasa odur finalde hesap üçe bölünür, hiçbir problem çıkmaz.

Kimi zaman Çanakkale yolculuğumuzda Mecit Şen, Murteza Yağcı ve Sümerbank eski mağaza müdürü Bilal Polat eşlik ederdi.

Hüsnü abiyle kafamız estiğinde dilediğimizi yapabilen bir yapıya sahiptir, Çanakkale'den çıkıp, Ayvalık molası vermiştik komşusu Mecit Şen'in yeğeni Ahmet Şen'in eşi ile aynı ismi taşıyan Nilüfer otel de kalıp ertesi gün Bodrum'a gittik bir gece de orda kaldık. Özgür bir sekil de abartısız ve plansız müthiş keyif veren bir tur yapmıştık. Başka bir sefer Antalya'da Numan Mutay ve Yusuf Öz ile Son kabadayı Ali Mut dostumuza misafir olduk Feslikan yaylasında kaldık. Mersin Çamlıyayla' da Bayram Yıldız'ın misafiri olduk. Adana'da Genco dayının (Deniz Çelik) misafiri olduk, kaburgacı Yaşar'ın şişlerinden yedik. Başka bir zaman Süleyman Güzey ve Emek eski Belediye başkanı Cafer Güler bu turlara eşlik etti. Ankara'da bizi özel misafir eden Hasan Aysal abimizi de unutmuyoruz.

SENİ SEVENLERİ ÜZDÜN BABA

Hüsnü abi ile ortalama 10 Yılımız dolu, dolu bir arada geçti, yığınla yolculuk, yemek, kongre, seçim çalışmaları, her birinin ayrı bir hatırası var. Son yıllarda benim gibi Müslüm Gürses hayranı olmuştu 14 yaşımdan beri koyu Müslümcü olan ben Hüsnü abinin bu tutumundan çok mutluydum. Benden yeni aracına karışık bir Müslüm Gürses cd si hazirlamami istemişti. Kafamda şarkıları sıralayıp seveceği bir sıralama tasarlıyorum, fakat Ne yazık ki nasip olmadı.

Son yıllarda çok öksürüyordu "Hüsnü abi sigarayı azalt çok iciyorsun" dediğimde.

-Günde bir paket içiyorum

-Nasıl bir paket, ben bir sigara içerken sen üç tane iciyorsun. Ben bir, bir buçuk paket içiyorum.

Deyip kızardım, yine itiraz eder, ince zekâsının ona verdiği öz güven ve hınzırlıkla, bıyık altından gülümseyerek "yok, yok hepsi bir paket" derdi.

Son bir yıl tedavi süreci uzadı hep "iki ay sonra tamamen iyi olacagim" derdi, o iki ay bir türlü gelmedi maalesef. 20 gün önce dostlarla toplanıp balık ziyafeti çekeceğiz diyerek ısrarla davet ettim, geldi sağ olsun meğer sin görüşümüz olacakmış. Geçtiğimiz hafta sonu Ayvacık tan Bülent Demirsoy'un vefat haberi gelince çok üzüldü bana telefon ettiğinde derin hüzün yaşadığını farkedip teselli etmeye çalıştım, ama nafile.

Salı gecesi Murteza Yagci'nın telefonu ile acı haberi aldık, bir müddet sonra Hüsnü Sungur'un telefonunu aradım cevap vermedi, az sonra arandık, kızı Büşra acı haberi onayladı. Büşra hanıma babasının "bana birşey olursa İsmetciğim bizim evden seni arayacaklar gerekeni yaparsın" dediğini anlattım Hüsnü abinin içine doğmuştu demek.

Cenaze için dostlara haber veriyorum ve Üftade camiine Milletvekili Feridun Pehlivan, DP Genel başkan yardımcıları Ahmet Okur, Füsun Erdoğan, DP eski il başkanları Üstün Tunalıgil, Ahmet Yıldırım, İnegöl eski Belediye başkanı Cemal Arik, Süleyman Güzey, Tahir Adıman, Ahmet Sevinç, Ali Erdoğan, Selahattin Çakmak, Fikret Bayram, Mustafa Sarıkaya, Osman Zeki Çağlayan, Fehmi Etiğ, Bilal Polat, Yaşar Yanıklar, Mehmet Şirin, Fevzi Anlar ve bir-çok partili katıldı.

Hüsnü Sungur'un oğlu Kutsi Sungur ile acısını paylaşmaya çalışıyoruz. Son yıllarda babasının mutluluğu için büyük çaba sarf ettiğini biliyoruz, metanetle gelenleri karşılıyor ve taziyeleri kabul ediyor. Bursa'nın köklü ve asil ailesine mensup Milletvekili Hüseyin Suat Sungur'un, İsmail ve Orhan Sungur'un kardeşleri. Dünya sihirbazlar kralı Zati Sungur'un öz yeğeni, Filiz hanımın eşi, Kutsi ve Büşra hanımın babası, gönül dostumuz Hüsnü Sungur Mekanın cennet olsun inşallah. Seni çok özleyeceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.