Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hüsamettin Cindoruk ve tavsiyeleri

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2021 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2021 00:05

Ahmet Hüsamettin Cindoruk (d. 8 Haziran 1933, İzmir) Türk hukukçu ve siyasetçidir. Aynı zamanda 17. Dönem (Ara Seçim) Samsun, 19. Dönem Eskişehir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 17. başkanı olan Hüsamettin Cindoruk, geçmişte Doğru Yol Partisi ve Demokrat Türkiye Partisi Genel Başkanlığı ve bir süre vekâleten Cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Benim de ilk kez seçildiğim Demokrat parti Osmangazi ilçe başkanı olduğum dönem Hüsamettin Cindoruk'un Genel başkan olduğu döneme denk gelmişti.

Hüsamettin Cindoruk'un siyasi hayatı 1951 yılında Demokrat parti döneminde başlamış olup bu gün itibarı ile 70 yıllık siyasetçidir. Deneyimli ve donanımlı bir hukukçu ve devlet adamıdır. 2016 yılında İstanbul, Beyoğlu, İstiklal caddesinde bulunan yazıhanesinde kendisi ile özel bir görüşme yapmıştık. Ardından aşırı ısrarla bizi yemeğe götürüp, ne yememiz gerektiğine kadar samimi tavsiyelerde bulunacak kadar da kibar davranmıştı.

Hüsamettin Cindoruk, deneyimli gazeteci Leyla Tavşanoğlu ile bir söyleyişi yaptı. Ayrıca Milli Merkez oluşumunun başkanlığını da yapan Cindoruk'un konuşmalarını bize Milli Merkez Genel sekreteri dostumuz Haluk Dural ulaştırdı. Kendisine teşekkür ediyoruz.

Hüsamettin Cindoruk programda Cumhurbaşkanlığı başkanlık sisteminin sorulması üzerine sistemin yanlış olduğunu, bu ülke Cumhuriyet kurulmadan 30 kongre yapmıştır. Bunu halk kurmuştur, asker, esnaf, çiftçi, yani Meclis devleti kurmuştur. Bu gün kabine toplantısı var deniliyor. Anayasanın neresinde kabine yazıyor.?  Cemal Gürsel darbe sonrası aynı hatayı yaptı, bugün de bu hata yapılıyor.

Maliye bakanına kızıyor hemen bakanı değiştiriyor, böyle bir şey olur mu? Grup toplantılarına bakıyorum bir gürültü ve hengame, meyve sebze getirenler var gürültü, patırtı, karşı tarafa verip veriştiriliyor ve toplantı bitiyor. İstişare yok münazara yok, karar organları ortadan kalkmış. Önceden grup toplantıları ve meclisi olurdu bunun bir kısmı halka ve basına açık olurdu, bir kısmı da özel ve kapalı kendi aralarında olurdu, şimdi böyle bir durum söz konusu değil.

Siyaset bir bilime dayanır. Cumhurbaşkanlığı başkanlık sistemi diye bir şey yok bu uydurmadır, bunun benzerini ancak Habeşistan da ve benzeri ülkelerde Afrika da, Tanzanya da görürsünüz. Türkiye tam bir boşlukta Amerika da başkanlık sistemi var ama bakanların ataması, temsilciler meclisi ve senatodan geçiyor. Dumlupınar savaşında Atatürk'e verilmeyen savaş yetkisi bugün Cumhurbaşkanına sorgusuz sualsiz veriliyor. Bu çok tehlikeli.!

70 Yıldır siyaset yapıyorum 65 yıllık avukatım Türkiye’nin bu kadar zayıfladığını ve boşluğa düştüğünü hiç görmedim. Türkiye bağlantısız bir yol gibi oldu. Bir tek Nato ile bağlantımız kaldı buda askeri bir yoldur. Tek parti sisteminde ve askeri yönetimlerde dahi bu duruma düşmedi.

Türkiye rejimi şu an hastadır, ne yapacağız ağlayacak mıyız? Türkiye Cumhuriyeti bir Avrupa devletidir. Ülkemizde demokrasiyi oturtmamız lazım biz bir uygarlığız, yapmamız gereken uygar bir hale getirmemiz gerek çok zengin bir dilimiz var, ama kullanamıyoruz. Ekonomide ki sıkıntıyı görüyorsunuz. Siz Cumhurbaşkanı olarak Osman Kavala’nın durumuna müdahale edemezsiniz, Selahattin Demirtaş'ın durumuna müdahale edemezsiniz. Osman Kavala bir vatandaş suçu varsa mahkeme verir, siz müdahale edince orda hukuk biter, bunun üst mahkemeleri var. ipin ucu kaçmıştır.

Demokrasi olsa Osman Kavala 4 yıldır tutuklu olur mu, kendisi benim akrabam da değil, ama bir hukukçu olarak bunları benim söylemem gerekir. Tayyip Bey Başbakanken bölünmüş yolları yaptığını söylüyor. Demek ki parlamenter sistemde problem yokmuş ki bunları yapabilmişsiniz. Yaptığı bütün hizmetleri parlamenter sistemde yaptı. Peki bu sistemde hangi hizmeti yapabilmiş soruyorum.?

Deneyimli siyaset ve hukuk adamı Hüsamettin Cindoruk'un söyleyişisi 32 dakika sürüyor ve ilgiyle izliyorsunuz. Bu gün ekranlara çıkıp sözde siyaset tartışan şahısları da eleştiriyor ve bu konuda da çok haklı bizde aynı fikirdeyiz ve bu sebeple mümkün oldukça bu programları izlemiyoruz. Bu gün ülke yönetiminde bulunan kişilerin Hüsamettin Cindoruk gibi birikimli duayenlerden faydalanması ve istişare etmesi gerekir. Tecrübe para ile satın alınmaz, kazanılmaz. Sakal bırakmakla istişare kurulu olmaz. Buyurun size 1960-1971-1980 darbelerini yaşamış canlı tarih 70 yıllık siyasetçi, 65 yıllık hukukçu ve devlet adamı. Allah kendisine uzun ömürler versin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.