Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hükümete ters eğitim uygulaması

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2021 00:04

Milyonlarca genç, üniversite kapılarını aralamak ve içeriye girip okumak, eğitim alabilme adına sabahın erken saatlerinden itibaren sınav maratonlarında terledi. Kimisi sevindi, kimisi ise üzüldü. Bazıları ise geç kaldıkları için kapılardan içeri bile giremediler.

Türkiye’de her sene aynı tabloyu yaşayıp duruyoruz.

Üniversite sınavı en fazla gündem getiren olay. Ama, lise sınavları, memur sınavları, kamu personel sınavları içinde aynı görüntü ve olayları yaşıyor insanlarımız. Bunun en önemli nedeni, erken davranmayıp, işe son dakika gitme alışkanlığı olan insanlarımız. Sınav yapılacağı yer belli. Öğrencilere, adaylara günler öncesinden tebligat geliyor. Bilgi veriliyor. Gidip okulu görmeleri, etrafında keşif yapmaları, evlerinden bu okula nasıl gidip gelebileceklerini hesaplayıp ona göre hareket etmeleri gerekirken, kulak ardı yapıp yatarak, sınav günü alel acele yola dökülmeleri bence en önemli etken bu sınavlara girip girememe konusunda.

İnsan biraz duyarlı olur. Dikkatli olur.

Okul yolu nasıldır? Nereden gelinir? Nereden gidilir? Diye sorulara cevap bulmadan, yola çıkanlar, yolda kalıyorlar.

Tabi, okulu arayıp bulmayıp, son gün son saatte yola çıkanlar bir yana, birde okulla ev arasındaki mesafeyi iyi hesaplamayıp, hesap hatası yapanlar bu nedenle de sınavlara giremeyenlerde var etrafımızda.

Tek nedeni, ulaşım sırasında geçecek zamanı hesaplama hatası yapmaları. Yolculuk bu. Trafik tıkanır, kaza olur, araba arızalanır, insanlar hastalanır. Olmaz, olmaz diye bir şey yok. Her türlü ihtimal hesaplanıp yola öyle çıkılmalı.

Bizim insanlarımız ise hesap kitabı iyi bilmelerine rağmen, zamanı iyi kullanma beceresinden yoksun olmaları nedeniyle böylesi istenmeyen olaylarla karşılaşıyorlar. Sonrasında, depart atıp, kapılar kapandıktan saniyeler sonra sınav alanına gelseler bile içeriye giremiyorlar. Sonrada bazı kişiler duygusala bağlayıp, akıl almaz eleştirilerde bulunuyorlar.

Oysa ki, eleştirilerden önce, olayın bizzati sebebini kendisinde arayan insanlarımız da var. Çünkü onlar, yaşadıklarının kimsenin suçu değil, kendi ihmalkarlıklarından meydana geldiğinin farkındalar.

Gelelim, sınavla ilgili bu kısa bilgilerden ve değerlendirmelerden sonra, sınava girip, istedikleri bölümü kazanan veya kazanamayan gençlerin, öğrencilerin durumu vaziyetine.

Türkiye’de Yüksek Öğretim Kurumu ile Hükümet politikaları arasında tam bir tutarsızlık izleniyor. Durum öylesine vahim ki galiba hükümet edenler bunun farkında değiller.

Bakın, yurt dışından ülkemize gelen bazı ülkelerde yaşayan öğrencilere, istedikleri bölümlere istedikleri gibi sınavsız giriş imkanı tanınıyor. İyi güzel. Eğitim fırsatı ve eşitliği için gerçekten büyük bir şans bu. Peki, Türk öğrencilerine bu fırsat tanınıyor mu?

Hayır.

İşte eğitimde fırsat eşitsizliğinin ana göstergesi.

Birde, yurt dışında eğitim almış bazı ülkelerdeki üniversite mezunları ile ana dilde, Türkçe eğitim almış, YÖK’ün bütün istemlerine uyan ama sebebi henüz belli olmayan bir nedenle YÖK tarafından denklik verilmeyen on binlerce öğrenci var.

İşte, kritik ve vahim olan mesele burada başlıyor.

Hükümet, eğitim seferberliği ve yurt dışında Türkçe eğitim için çareler arıyor. Devlet kesesinden milyonlarca dolar bu iş ve politikaların geliştirilmesi amaçlı olarak gerek Maarif Vakfı, Gerek Mevlana Vakfı, TİKA ve Yurt Dışı Türk ve Akraba Toplulukları kanalıyla harcanıyor. Öğrencilere burs verilip, eğitim geliştirilmesi sağlanıyor.

Bu hükümet politikası.

YÖK ne yapıyor?

Hükümetin bu Türkçe eğitim geliştirme çalışmalarının önüne set üstüne set çekiyor. Yurt dışında eğitim gören öğrencilere denklik verilmemesi konusunda önlerine mantıksız ve akıl almaz sorunlar çıkarıyor. Engeller çıkarıyor.

Bu durumda 50 binden fazla öğrenci var ülkemizde denklik bekleyen. Bu bekleyenlerin hepsi de Türkiye’de seçmen. Hesap kitap yaparsanız, etkileri, aileleri ile beraber 500 bin seçmene kadar dağılabiliyor. Belki de daha fazla. Bu yazılanlar yanlış anlaşılmasın ama, seçim zamanı sandığa hükümet açısından pek de olumlu yansıma olmaz.

Bunun yanı sıra, hükümet adalet alanında, halkın adalete olan saygısını artırma, inancını pekiştirme ve güvenini yükseltme adına bazı politikalar geliştirdi. Baroların ayrılması kanununu çıkardı. Nedeni, adaletin belli bir ideoloji gurubunun elinden temizlenmesi. Ama gelin görün ki, bu konuda adımlar atılamıyor. Durum, allanıp, pullanıp YÖK’da düğümleniyor. Yurt dışında hukuk eğitimi almış öğrencilere YÖK denklik konusunda deveye hendek atlatmaktan daha zor güçlükler çıkarıyor. Bu öğrencilerden bazıları YÖK mevzuatına göre ülkemizde eğitim almışlar. Bunu gerekçe göstermeleri üzerine YÖK bir karar daha aldı ve Açık Öğretim Adalet bölümlerini kapattı. Baroların ayrılmasına karşı çıkan ideoloji böylece, hükümete karşı bir zafer daha kazanmış oldu. Hem de YÖK sayesinde. Yüz binlerce gencin, öğrencinin hayalleri yıkılarak yapıldı.

Alın size hükümet politikalarına ve beklentilerine yüzde yüz tam tersi uygulama. Baroları elinde bulunduran ideolojinin isteği zaten buydu. Hükümet mücadele ederken YÖK, bu mücadelede karşı cephede yer aldır görüntü sergiledi. Ortaya çıkan sonuç; adalette yeni gelenlere kapıları kapatıp, hukuk alanındaki eğitimleri zorlaştıran ve bu konuda kendilerini Kaf Dağının tepesini tutanlar olarak görenler, YÖK’e istedikleri gibi at koşturtuyorlar. Kendilerini sağlama alırken, on binlerce insanın haklarını gasp ediyorlar.

Bu oyun bozulmalı.

Hükümet politikalarına yüzde yüz ters olan bu durum en kısa zamanda düzeltilmeli. Hak, hukuk, adalet politikalarını uygulamaya çabalayan hükümet ile buna ayak direten YÖK arasındaki soğuk savaş bir an önce bitmeli….

Tekrar hatırlamakta fayda var, seçimlerde oyları Katarlılar değil, Türk seçmenler kullanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.