Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hoş geldin Ramazan!

Yazının Giriş Tarihi: 04.05.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.05.2019 00:03

Hoş geldin ya şehri Ramazan! Sefalar getirdin. Soframıza bereket, alemlere rahmet, bizlere sıhhat ve afiyet getirdin.

On bir ayın sultanı huzur ve bereket ayı ramazanın ilk teravih namazı 5 Mayıs Pazar günü kılınacak. Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan ramazan ayının ilk orucu için 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece sahura kalkılacak.

Teravih namazı, mukabele, fıtır sadakası ve itikaf gibi ibadetlerin ifa edildiği mübarek Ramazan ayında, Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27'nci gecesine denk gelen 31 Mayıs'ta Cuma günü idrak edilecek. Ramazan orucu bu sene Hilale göre 29 gün tutulacak. Arife günü 3 Haziran p0azartesi. Dört Haziran Salı gününden başlayan Ramazan Bayramı 6 Haziran Perşembe günü sona erecek.

Hükümet, Ramazan Bayramı nedeniyle tatil günlerini 9 günü çıkarmış, arife günü ve 7 Haziran Cuma günü çalışanların idari izinli sayılmasına karar almıştı.

Bu tarihlere baktığımızda, 1 Haziran cumartesi tarihinden başlayacak olan tatil, 9 Haziran Pazar akşamına kadar 9 gün olarak devam edecek. Bu sene içinde Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi yüzünden özellikle tatil ve deniz turizminde canlanma bekleniyor.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ramazan ayının yardımlaşma ve insanların birbirleriyle kenetlenmesi ayı olmasına dikkat çekerek, Ramazan fitresinin bedelinin 23 Türk Lirası olduğunu söyledi.

Üsküdar'daki İslam Araştırmaları Merkezi'nde ana teması "Ramazan ve İnfak" olan 2019 yılı Ramazan ayı bilgilendirme toplantısı düzenleyen Erbaş, insanları ihtiyaç sahiplerine yardım etme konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Ramazan'ın, her türlü iyilik ve güzelliği, hayır ve bereketi bünyesinde barındıran kutlu bir mevsim olduğunu anlatan Erbaş, "Ramazan, barış, kardeşlik ve esenlik rüzgarlarının dalga dalga yayılarak bütün hayatı kuşattığı mübarek bir zamandır" dedi.

Fitre bedeline ilişkin bilgi veren Erbaş, "Vatandaşlarımız Ramazan ayı boyunca zekat, fitre, fidye, sadaka, gıda paketi, bayramlık kıyafet gibi bağışlarını 'www.tdv.org ve bagis.tdv.org' adreslerinden online yapabileceği gibi il ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri, tüm PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da yapabileceklerdir. Ayrıca, bağışçılarımız tüm GSM operatörlerine bağlı faturalı ve faturasız hatlardan 5601'e SMS göndererek fitre bağışında bulunabilecektir. Bir SMS ücreti, bir fitre bedeli olan 23 Türk Lirası'dır" diye konuştu.

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası Diyanet'te yer alan bilgiye göre, "Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır" diye açıklanmaktadır.

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Fitre (Fıtır) sadakasının Ramazan bayramının birinci günü verilmesi uygun olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir.

Ramazan ayı, 06 Mayıs Pazartesi günü başlayacak. İlk sahur 5 Mayıs gecesini 6 Mayıs'a bağlayan gece yapılacak.

Her sene Ramazan ayında olduğu gibi bu seneki Ramazan ayında da başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere pek çok belediye, kurum ve kuruluş, Ramazan Eğlenceleri düzenledi.

Hoş geldin Ya Şehri Ramazan teması ile düzenlenen kutlama ve şenliklerde, konferanslar, eğlence programları, tiyatro oyunları ve ünlü Kavuklu halk oyunları gösterileri yapılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da Ramazan ayının bütün bereketi ve bütün güzellikleriyle huşu içinde kutlanması için görev başında oldukları söyledi.

Bu sene de Ramazan kutlamaları programlarının merkezi Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi olacak.

Bursa’nın çeşitli yerlerinde kurulacak olan Ramazan sofralarında ise her gün yaklaşık 10 bin kişiye iftar yemeği verilecek. Büyükşehir Belediyesi ile ilçe Belediyelerinin öncülüğünde yapılan bu çalışmaya, iş insanları derneklerinin ve kuruluşlarının yanı sıra hayırseverlerinde katkıları bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.