Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hoş geldin bahar, hoş geldin Nevruz

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2019 00:00

Dünyadaki en eski Türk Bayramı olarak biliniyor Nevruz. Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz; Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazaklar, Kırgızlar, Kürtler, Uygurlar, Özbekler, Tacikler, Türkmenler ve Zazalar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı.

Ülkemizde geçmiş yıllarda çok değil bundan 5 yıl öncesine kadar Nevruz bir terör örgütü tarafından terör bayramı gibi kutlanıyordu. İnsanlar, Nevruz günü sokağa çıkmaktan bile korkar hale gelmişlerdi. Caddeleri, sokakları işgal edip, illegal gösteriler yapılıyor, insanlarımız geleneksel Türk Bayramı yerine, etnik bir köken günü gibi yapılan terör eylemleriyle Nevruz’u hatırlıyordu.

Oysa ki Nevruz,  Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Nevruz Bayramı ve kutlamalarıyla ilgili olarak bazı bilgileri, kulaktan dolma yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi sitesinden aldım ve sizlere aktarmak istedim. Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.

Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı, (yeniyılın başlangıcı) olarak kutlanır.  

Nevruz günü ile beraber neler olur? İşte bu sorunun cevabı; Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.

Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.

Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.

Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır.

On iki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır.  

İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlana gelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.

Nevruz kısaca böyle özetleniyor. Oysa ki, Nevruz’la ilgili kutlama adet ve gelenekleriyle ilgili pek çok anlatılan olaylar var. Konular var. Hikayeler var.

Türk tarihine de yazılan ve bana göre en anlamlı olayı ise Türklerin Ergenekon’dan çıkıp Anadolu topraklarına ayak bastığı gün olarak kabul edilmiş olması. Görüldüğü gibi Nevruz, bir terör örgütünün bayramı ve o gün eylem yaparak halkı kan kusturacağı bir gün değil, Türklerin özgürlük ve bağımsızlık günü olarak da kabul edilmektedir. Bu nedenle Nevruz, ülkemizde son 5 yıldır Devlet törenleriyle kutlanmaktadır. Bu yapılan kutlamalar, ülkemizdeki Nevruz günü yaşanan terör saldırıları ve terör örgütünün ülkemizdeki çeşitli eylemlerine engel olmuştur.

Nevruz artık, terör eylemleriyle anılmıyor. Nevruz, barış, kardeşlik, dostluk ve ülkemiz için huzur içinde kutlanan bir Bahar Bayramı, bir yeni yıl başlangıcı bir Ergenekon’dan çıkış destanının yazıldığı gün olarak kutlanıyor.

Bende, baharın müjdecisi olan, toprak ananın diriliş ve uyanma günü olarak kabul edilen, ülkemizde ise milli birlik ve beraberlik günü olarak kutlanan Nevruz’un bütün insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.