Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hoş geldin ayların sultanı

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2021 00:02

13 Nisan salı günü başlayan Rahmet ve Bereket ayı olan mübarek Ramazan-ı şerif ayındayız.

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda İslam alemi ve Ülkemiz biraz hüzün ile giriyor Ramazan ayına Camii'lerimiz hüzünlü İnsanlar hüzünlü ve birbirimizden uzak İftar yemeklerimiz yalnızca ailemiz ile yapacağız.inşallah en kısa süre sonunda Sağlıkla Bayramlara kavuşuruz.

Peygamberimiz: “Oruç bir kalkandır; (oruçluyu kötülüklerden korur) Oruçlu kötü söz söylemesin. Oruçlu, kendisi ile itişmek ve dalaşmak isteyene iki defa “ben oruçluyum” desin. Ruhumu kudret elinde tutan Allah’a yeminederim ki oruçlunun ağzının açlık kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.” Buyurmuştur.Bir başka hadisi şerif de de şöyle buyurulmuştur:

“Kim yalan söylemeyi ve yalanla iş yapmayı bırakmazsa Allah teala o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına değer vermez.”Oruç insanda başkalarına yardım etme duygularını geliştirir.

Çoğu varlıklı insanlar, yoksulların çektiklerini bilmezler. Varlıklı kimse tuttuğu orucun nefse olan etkisini tadar da, yıl boyu açlık çeken ve yoksulluk içinde kıvranan yoksulları ve kimsesiz çocukları düşünür; onlara karşı gönlünde şefkat ve yardım duyguları uyanır.

Oruç sağlığı korur;

Orucun sağlık ve tedavi yönünden önemi büyüktür; Peygamberimiz “ Oruç tutunuz ki, sıhhat bulasınız.” Buyurmuşlardır.

Oruç insanı sabra ulaştırır. İnsanın sahip olduğu nimetlerin kadrini öğretir.

Oruç toplum hayatını da olumlu şekilde etkiler. Bunun yanında orucun burada sayamayacağımız kadar bir çok faydaları vardır.

Oruç kimlere farzdır.

Oruç, ergenlik çağına gelmiş, akıllı, Müslüman erkek ve kadına farzdır. Ancak oruç kendilerine farz olanlardan hasta olanlar ile yolcu olanlar oruç tutmayabilir. Hasta olanlar iyileştiklerinde, yolcu olanlar da evlerine döndüklerinde yedikleri günlerin sayısı kadar oruç tutarlar, kaza ederler. Nitekim Kuranı Kerimde: “Sizden her kim hasta yahut yolcu olur ise (orucu yer ve tutamadığı günler kadar) diğer günlerde kaza eder” buyrulmuştur.

Hasta bakıcıların, gebe ve emzikli kadınların durumları da aynıdır. Oruç tuttukları takdirde kendileri ya da çocukları zarar görecekse veya gereği gibi hastaya bakamayacaklarsa bunlarda sonradan tutmak üzere oruçlarını yiyebilirler. Çünkü dinde zorlama yok kolaylık vardır.

Oruç tutamayacak kadar yaşlı olanlar ve iyileşmesi mümkün olmayan hastalar da oruç tutmazlar. Yedikleri her gün için yoksula bir fidye verirler.

Adet gören veya lohusa olan kadınlar ise namaz kılamaz ve oruç tutamazlar. Ancak bu halleri geçtikten sonra, namazları değil, sadece yedikleri günleri kaza ederler.

Bütün ibadetlerde olduğu gibi oruç için de niyet şarttır. Niyetsiz oruç sahih olmaz. Ramazan ayında her günün orucuna niyet edilmesi gerekir. Ramazan orucuna, güneşin batışından başlamak ve imsaktan itibaren yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmamak şartı ile gündüz kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir.

Ramazan ayı rahmet ve bereketi bol olan bir aydır. Bu ayın feyzinden ve bereketinden yararlanmak için elimizden geldiğince ibadetlerimizi eksiksiz yapmaya çalışmalı; orucun, kötülüklere karşı koruyucu bir kalkan olduğunu dikkate alarak kötü söz ve davranışlardan sakınmalıyız. Kimseyi incitmemeye ve Kuran okuyup anlamı üzerinde düşünerek değerlendirmeli, zamanın boşa geçmemesine çaba harcamalıyız. Anne-baba ve büyüklerimizin hayır dualarını almaya, akraba ve komşularımızla olan ilişkilerimizi güçlendirmeye çalışmalıyız. Dini bilgilerimizi artırmak için kitap okumalı, dinin esaslarına ters düşen bid’at ve hurafelerden sakınmalıyız. Çocuklarımıza da zaman ayırmalı, duygu ve düşüncelerinin olumlu yönde gelişmesine katkılarımızı artırmalıyız. Malımızın zekatını da vererek bu mali ibadetimizi de yerine getirmeli, yoksulları sevindirmeli, toplum fertlerinin birbirleriyle sevişip kaynaşmalarına vesile olmalıyız.

Bütün bunlar, bir taraftan günahlardan arınarak yüce Allah’ın rızasını kazanmamıza vesile olacak diğer taraftan ahlakımızın güzelleşmesini sağlayacaktır.

Bu duygularla Tekrar hatırlatmakta şüphesiz faydalı olduğunu düşündüğüm  Maske-Mesafe-Temizlik ve bol bol D vitaminli düzenli beslenme ile tüm okurlarımızın  Ramazanını kutluyor,

Bu mübarek ayın Feyz ve Bereketi ile Tüm Dünya'da ve Ülke'mizde bulunan Kovid 19 Corona virüsünden hepbirlikte en kısa sürede kurtularak Ramazan ayının memleketimize ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini ve daha nice Ramazanlara Sağlıkla erişmemizi yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.