Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hızlı trenin ilacı bulundu

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2021 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2021 00:07

Yıllardır, “ha bugün geldi ha yarın gelecek” diye merakla ve dört gözle beklediğimiz hızlı tren ağına Bursa’nın bağlanması meselesi, ön görüşmeleri tamamlanan dış kredi sayesinde yeni bir heyecan yarattı.

Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Bütçe Plan Komisyonu üyesi Ahmet Kılıç, Bursa’nın hızlı tren projesi için beklenen kredi probleminin çözümlendiğini söyledi.

Bu bilgiyi, Ankara’da geçen hafta yaptığım ziyaret sırasında öğrendim. Tabi, Ankara’ya gidildiğinde mutlaka ziyaret edilmeden geri dönülmesi mümkün olmayan yerlerin başında Türkiye Büyük Millet Meclisi yer alır. Bende öyle yaptım. Bursa milletvekilimiz Refik Özen’in daveti üzerine meclise gittim. Atilla Ödünç’le beraber meclis lokantasında akşam yemeğinde buluştuk. Sonrasında ise Bursa’nın en genç milletvekili Ahmet Kılıç’la buluştuk.  Bahçede kahve içerken milletvekilimiz Mustafa Esgin’le merhabalaştık. Kuliste ise Osman Mestan’la selamlaştık.

Ahmet Kılıç, Bütçe Plan Komisyonu üyesi olması ve meclis gündeminde bütçe kanun tasarılarının görüşülmesi nedeniyle görüşmemiz sık sık “genel kurulda üye eksikliği var. Yeter sayı yok” diye itirazlarda bulunup yoklama isteyen muhalefetin önergeleriyle kesildi.

Bursa ve Türkiye siyaset gündemi ile iktidar AK Parti’nin Bursa için yaptıkları ve yapamadıkları projelerle ilgili görüşme sırasında Yüksek Hızlı Tren projesiyle ilgili önemli gelişme yaşandı.

Gazetecilik açısından baktığımızda, anında ve sıcak bilgi denilecek bu konudaki gelişmeler tabi ki beni mutlu etti. Bursa halkının da senelerdir hacı yolu gözler gibi gözlemekte olduğu hızlı trenle ilgili mali kaynak sıkıntısının aşılması, insanlarımızı mutlu etti.

Bursa Yüksek Hızlı Tren Projesinin tamamlanması için yapılan hesaplamalara göre bir milyar 500 milyon dolar kaynağa ihtiyaç var. Bu kaynağın büyük bir bölümü Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı kaynaklarıyla karşılanıyor. Zaten sık sık duran inşaatın şimdiye kadar ki masrafları da bu bakanlık kaynaklarıyla yapıldı.

Bundan sonraki aşamaların tamamlanması ve Bursa’nın demiryolu ağına bağlanıp, Yüksek Hızlı Trenle yolculuk imkanına kavuşturulması için de ihtiyaç duyulan kaynağın, mali gücün karşılanması için dış kredi araştırmasıyla ilgili görüşmeler olumlu sonuçlandı.

Milletvekili Ahmet Kılıç’ın ofisinde görüşürken gelen bu bilgileri şöyle;

Bursa Yüksek Hızlı Tren Projesinin geriş kalan inşaat ve imalat çalışmalarının tamamlanması amaçlı olarak Danimarka’dan 461 milyon dolar, İşveç’ten de 576.9 milyon dolar olmak üzere toplamda bir milyar 037.9 milyon dolar dış kredi desteği sağlandı.

Bursa adına ve ülkemiz adına çok sevindirici bir haber.

Bende bu haberi alır almaz hemen sosyal medya hesaplarımdan paylaşımda bulundum. Çünkü, senelerdir beklediğimiz bir hizmetin tıkanma noktasından yeniden hizmet olma noktasına gidilen yoldaki engeller artık kalkmak üzere. Aranan ilaç bulundu.

Ahmet Kılıç, TBMM’de Bütçe ve Planlama Komisyonunda olmasından dolayı Bursa adına pek çok önemli projenin kaynağının hazırlanması ve hayata geçirilmesinde, uygulamasındaki sıkıntıların çözümü noktasında önemli bir görev üstleniyor. Bu nedenle de Hızlı Tren projesinin tamamlanmasıyla ilgili kredi ön anlaşmalarının tamamlanması ve kredi destek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulmasının Bursa’nın senelerdir beklediği bir müjde olduğunu çok iyi biliyor.

Hızlı Tren projesi malum, Bursa adına iktidar yatırımlarının en fazla eleştirisi yapılan bir proje. Hem muhalefet hem de iktidar AK Parti içinde bu konuda pek çok kişi benimle aynı fikirde. 20 Yıllık iktidarlık döneminde çözümü en zor olan yatırımlardan bir tanesi. Bu projenin akıbeti, başladığı ilk günlerden itibaren hep sıkıntılı geçiyor.

Önce, güzergâh tartışmaları yapıldı. Eskişehir-Bursa arasında mı olsun? Yoksa Bilecik Bursa arasında mı olsun? Denildi. Dönemin milletvekilleri kendi aralarında uzun tartışmalar yaşadılar. Sonra, CHP’li milletvekili Kemal Demirel, tren için yollara düştü. “Tren Kemal” sıfatını kazandı. Hala, tren projesi ve tren yatırımı konusunda haklı olarak görüşlerini beyan edip, eleştirilerini yapıyor.

Bursa halkı da, Yüksek Hızlı Trenle ilgili nerede bir açıklama yapılsa hemen Bursa projesini hatırlayıp, “ne olacak bu memleketin hali? Bizim tren gelmedi, bari şehir merkezine iskele yapalım, olmayan gemileri getirip, tren gelmedi, siz vapurla idare edin” şeklinde bazen esprili bazen de haklı söylemlerde bulunuyoruz.

Evet, şimdi sorunun büyük bir bölümü çözümlendi. Trenle ilgili mali kaynak sorunu çözümlendi. AK Parti Milletvekili Ahmet Kılıç hem özeleştiri yaptı hem de sabır ve sıkı takiple sorunların nasıl çözümlendiği konusundaki ilerleyişle ilgili ipuçlarını verdi.

“AK Parti iktidarı, son 20 yıl içinde Türkiye genelinde ve uluslararası düzeyde çağ atlatan devrimlere, projelere imza attı. Bursa Yüksek Hızlı Tren projemiz de Bursa adına belki de asrın, yüzyılın en önemli projelerinden birisi. Fakat bugüne kadar doğal engeller başta olmak üzere pek çok engelle karşılaşıldı. :ir sıkıntı çözümlenirken ikinci bir sorunla karışılması ve bu sorunların zaman, güç geçmesine yol açması, belirlenen sürenin aşılmasına, tarihlerin aşılmasına yol açmış.

Bizler, AK Parti Bursa milletvekilleri olarak gerek genel merkezimiz, gerek TBMM çalışmalarımız gerekse sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğindeki proje çalışmalarımız sırasında il teşkilatlarımızla, ilçe teşkilatlarımızla birlikte, Bursa’nın çözüm bekleyen en önemli projesinin Yüksek Hızlı Tren olduğunun bilinci ile hareket ettik.

Mali kaynak sıkıntılarının da dış kredi görüşmeleriyle çözüm noktasına gelmesi üzerine, artık denetim ve takiple ilgili olarak üzerimize düşen görev bilinci ile projeyi sıkı takibe aldık. Bu hizmeti elbirliği içinde gerçekleştireceğiz. Hedeflenen 2024 yılı yerine bir yıl daha geriye çekilip 2023 yılında tamamlanması ve Bursa’ya Cumhuriyetimizin 100. Yılı armağanı olarak kazandırmayı başaracağız. AK Parti başladığı bir işi, projeyi şimdiye kadar yarım bırakmadı. Bundan sonra da bırakmaz…”

Bursa’nın dört gözle beklediği Hızlı Tren Projesinin son aşaması şimdilik böyle. Allah ömür verirse, açılışın yapıldığı gün milletvekili Ahmet Kılıç’la beraber trene binip Bursa’dan Ankara’ya yolculuk edeceğiz. Şimdiden ben yerimi ayırttım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.