Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hiram Abas gerçeği

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2021 00:02

1932'de İstanbul'da doğdu. 1957 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. MİT'te çalışmaya başlayan Abas, 1978'de Namık Kemal Ersun'un tasfiyesiyle ilişkili olarak kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. 1983'te ikinci kez MİT'e dönen Abas, 1988'de yayımlanan MİT raporu olayında sorumlu görülerek, raporu kaleme alan Mehmet Eymür'le pasif göreve alınmak istenince ikinci kez teşkilattan kendi isteğiyle ayrıldı. Amerikan silah firmalarının Türkiye temsilciliğini yapan bir şirkette çalışırken, 26 Eylül 1990 sabahı işine gitmek için yola çıktığında uğradığı suikastta yaşamını yitirdi. Evinin yakınlarında, belediye işçisi gibi giyinmiş kişilerin açtığı çapraz ateşin ortasında kalan Abas, olay yerinde öldü. Cinayeti DEV-SOL üstlendi. Amerikan silah firmalarının Türkiye temsilciliğini yapan bir şirkette çalışırken, 26 Eylül 1990 sabahı işine gitmek için yola çıktığında uğradığı suikastta yaşamını yitirdi. Evinin yakınlarında, belediye işçisi gibi giyinmiş kişilerin açtığı çapraz ateşin ortasında kalan Abas, olay yerinde öldü. Cinayeti DEV-SOL üstlense de, Hiram Abas'ın cinayet faili halen bulunamamıştır.

Ölümü hakkında iddialar

Ergenekon Davası iddianamelerinde ve daha sonra gazetelere verilen röportajlarda Hiram Abas'ı öldüren kişinin, 3 Mart 1995'te Abdullah Çatlı ve ekibi tarafından infaz edilip betona gömüldüğü iddia edilen Tarık Ümit olduğu öne sürülmektedir.[

Popüler kültürdeki yeri

Kurtlar Vadisi'ndeki eski karakterlerden Aslan Akbey'in (Aslan Amca-Dizideki gerçek adı: Abbas Ustaoğlu) Hiram Abas'ı temsil ettiği ileri sürülmektedir. Dizide Pala karakteri Aslan Akbey'i, gerçekte tıpkı Hiram Abas'ın suikaste uğradığı şekilde öldürmüştür.  Soner Yalçın, Hiram Abas'ın da içinde bulunduğu veya dolaylı olarak ilişkili olduğu gerçek olaylardan yola çıkarak 1999 yılında Bay Pipo adlı bir araştırma kitabı yazmıştır.

Hiram Abas ve Asala Terör Örgütü

Hiram Abas ve kurduğu ekip ile Ermeni terör örgütü Asala'yı gerçek manada bitiren kişi olduğu ciddi kaynaklar tarafından iddia edilmişti. Kamuoyun da Asala'yı bitirenler diye anlatılan isimlerin hiç birinin bu olayla ilgisi yoktur, fakat bu yalanlarla ülkemizde çok kaymak yemişlerdir. Hiram Abas ve ekibi ilk olaylarını Beyrut'ta ki Asala merkezine yaptı ve bu saldırıda ciddi kayıplar veren Asala Beyrut merkezini kapatmak zorunda kaldı. Asala bu kez Yunanistan'da Atina'ya taşındı, bu hamleyi önceden tahmin eden, Hiram Abas ekibini buna göre kurmuştu ve Asala nın kurucularından kod adı Agop Agopyan'ı öldürünce Asala ekibi başka ülkelere dağılmak zorunda kaldı.

Kontrt-Terör Daire Başkanı

Mehmet Eymür'ün yazdığı ''Deşifre'' ismini verdiği kitapta anlattıkları da olayı doğruluyor. ''Terör örgütü ASALA'yı Çatlı ve ekibi bitirdi' tezinin bir kurmaca ve palavra olduğunu yazıyor. "İşin doğrusu nedir?" diye soruyorum. Eymür anlatıyor: "Çatlı ve ekibi Avrupa'da uyuşturucu işi yapıyordu. PKK ile işleri vardı. Ben muhaliftim onların kullanılmasına. Zaten kim kimi kullandı belli değil. Onlar Nuri Gündeş'e bağlı olarak çalıştılar. Bir Ermeni anıtına bomba koydular, bir de bir arabanın altına bir şeyler koydular. Doğru düzgün yaptıkları bir operasyon yok yani. Bir diğer grup MİT'in elemanı Sabah Ketene'nin Kerküklü Türkmen grubuydu. Danimarka ve Kuzey Avrupa ülkelerinde aktiftiler. Onlar da ses getiren bir eylem yapmadılar ama Çatlı ve ekibinden daha iyi ve güvenilirdi. İşin doğrusu şu: O dönem ASALA'nın merkezi Beyrut'taydı. Hiram Abas, Mardinli bir grupla birlikte onlarla o kadar çok şiddetli çatışmaya girişti ki, ASALA korktu, merkezini Yunanistan'a taşımak zorunda kaldı. Tek tek ASALA'nın militanlarını imha etmişler. Asıl ASALA'ya darbeyi vuran bu operasyonlardır. Mardin'de görev yapsam da 'Kim bu Mardinliler grubu?' diye merak etmedim. Ama kitabı yazarken araştırdım. Bayağı enterasan bir grup çıktı karşıma. Mardinliler grubu, reisinin Mahmut El Zein olduğu kalabalık bir aile. Lübnan'da yaşayan El Zein ailesi, Mardinli Sincar aşireti ile yakın akrabalardı. El Zein ailesi daha sonra Almanya'da Berlin'e yerleşmiş. Berlin'de Kürt ve Araplardan oluşan 14 aile bulunuyor. Bu grupların en büyüklerinden birinin lideri, kendisini Kürt olarak tanıtan Mahmut El Zein. 'Berlin Cumhurbaşkanı' lakaplı Mahmut El Zein'in grubuna da 'El Zein Ailesi' deniliyor. Bu ailenin 15 bine yakın üyesi olduğu söyleniyor. El Zein, resmi olarak Alman işsizlik yardımı alarak hayatını sürdürüyor. Ancak ünlü mafya babası Mart 2008'de uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla 4 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. ASALA ile mücadelede Lübran'da yanımızda yer alan Mardinli El Zein ailesinin hikayesi böyle." Ayrıca Soner Yalçın'ın yazdığı ''Bay Pipo'' isimli kitapta bu olaylar detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Bay Pipo, 26 Eylül 1990 yılında öldürülen Türk İstihbahratçısı Hiram Abas'ın yaşamını ve MİT ile ilgili araştırmaları içeren bir araştırma kitabıdır. Kitap aynı zamanda Türk istihbarat birimlerinin derin ve gizli ilişkilerini irdelemektedir. Hiram Abas hakkında yazıların bilgilerin çoğu Mehmet Eymür'ün verdiği bilgiler doğrultusunda kitaba aktarılmıştır. Ulusal ve uluslararası yayınlarda kaynak olarak kullanılan kitap 2000 yılında en çok satan kitaplar listesinde yer almıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.