Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayat artık taksit taksit

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2021 00:00

2017 yılından bu yana iç pazarda sürekli düşen otomobil satışlarını artırmanın pratik yolu bulundu; Taksitlendirme… Önümüzdeki 60 aylık süre içinde ödeme gücü olan ve işsiz kalmayacak olan herkes, kendi aracıyla trafiğe çıkabilecek…

Cumhuriyetin ikinci yüzyılına epeyce yüklü bir borçla girecek olan insanlarımız, otomobiline mi yoksa bir türlü ilerlemeyen trafik yüzünden küplere mi binecek tam olarak kestiremiyorum…

Düzenleme şöyle sevgili okur…

Ticaret Bakanlığı, 16 Mart 2021 tarihi itibarıyla geçerli olmak üzere konut satışlarında taksit sınırını kaldırırken, taşıt satışlarında taksit olanağı getirdi.

Araç satışlarda değerine göre 24 ila 60 ay arasında taksit yapılabilecek. Ödeme sırasında sürpriz artışlar olmayacak.

Açıklamalardan edindiğim bilgilere göre; Fatura değeri 120 bin lira ve bu tutarın altında olan taşıt satışlarında 60 ay (5 yıl) taksitlendirme yapılabilecek… Oldukça uzun bir süre… (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği-SSCB- zamanında da Rus vatandaşlar fabrikada sıraya giriyor ve Lada gibi batılıların asla almayacağı araçlarına 5 yıl içinde kavuşuyorlardı…)

FİYATA GÖRE TAKSİT

Bu arada 120 bin liranın üzerinde olup 300 bin lirayı geçmeyen taşıt araçlarında 48 ay sınırı var…

300.000 ile 750.000 bin lira arasında etiket taşıyan araçlara 36 ay; 750 bin liranın üzerindeki taşıt satışlarında ise 24 ay taksit uygulanabilecek. Parası olanlara vade kısa…  

Kısaca; cebinizdeki paranın veya gelirinizin durumuna göre istediğiniz otomobili ya da ticari aracı almanız isteniyor…

Bu arada; Perakende işletmelerin taksitli mal ve hizmet satışlarında genel taksitlendirme süresi 12 ay, bazı mal ve hizmetler için ise farklı taksitlendirme süreleri uygulanıyor.

BAZI SORULARIM VAR

1-Araç satışlarında uygulanacak faiz oranları kaç puan olacak? Her banka farklı faiz oranı uygulayabilir mi?

2-Araçların bayi satış fiyatları, taksitlendirme sırasında zamlı olarak mı uygulanacak? Önlem alınacak mı?

3-Aracın teslim tarihi çok geciktiği takdirde, bankadan bayiye aktarılan miktar üzerinden faiz işletilecek mi? İşletilmesi halinde faizi alıcı mı yoksa satıcı gelir kaydedecek?

4-İthal araçlar üzerindeki ağır vergi ve gümrük oranları bu aşamada indirilebilir mi? KDV oranı hiç görüşüldü mü?

XXX

TEKNOSAB’A GELSİNLER

Türk Savunma Sanayinin gelişmesini gururla izliyorum. Özellikle izlemeye dayalı operasyonlarda önemli fark yaratan İHA ve SİHA gibi hava araçlarımızın kullandığı optik gözler konusunda dışa bağımlılığımızın bitirilmesi gerekiyor.

ASELSAN Hassas Optik AŞ’nin 50 milyon dolarlık yeni yatırımıyla elektro-optik cihazların artık Türkiye’de üretilecek olmasına sevindim. Ancak Sivas’ı da kıskandım…

Sivas’ta 2006 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk göz içi lens üretimini gerçekleştiren Anadolu Tıp Teknolojileri AŞ gibi gelişmeye açık şirketlerin Bursa’da da yatırıma teşvik edilmesi doğru olur. TEKNOSAB, bu iş için ideal bir yer.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.