Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Haramın millisi olmaz!

Yazının Giriş Tarihi: 01.01.2020 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.01.2020 00:05

Milli piyango ve ona benzer şans oyunları ilk defa haram kılınmadı. Diyanet’in milli piyango haramdır fetvası da yeni verilmiş bir şey de değil.  Buna rağmen harama haram demek de güzel bir şey.  Bunu daha önceki dönemlerde Diyanet pek yapamazdı. Şimdi haram ve helal hususunda insanları çekinmeden aydınlatıyor. “Biz kuran ve sünnete göre hüküm veriyoruz” diyor.

        Diyanetin açıklamasında da yer aldığı gibi; kumarın Millisi, Milli olmayanı söz konusu değil. Bir günahın başına “Milli” kelimesini koymak onu Milli veya helal etmez.   Gerçekten bütün toplumu ilgilendiren, milletimizin değerlerini ifade eden “Milli” kelimesini haramlığından şüphe olmayan kumarın başından çıkarmak gerekir. Hatta devlet, haram olan bir şeye öncülük etmemeli.  Çünkü haramdan menfaat elde edilmez, haram ile abat olunmaz. Haram ile zengin olanın yediği ateş, içtiği ateştir. 

     Milli Marş, Milli Maç, Milli Sporcu,  Milli Güreşçi,  Milli Eğitim, Milli İstihbarat, Milli Savunma, Milli ve Yerli üretim vs… şeyleri biliyoruz da Milli Piyango’yu içimize sindiremiyoruz Müslüman bir toplum olarak.

       Yılbaşı ve Noel’ de başlı başına Hıristiyanların adet, gelenek ve göreneklerinden bizim toplumumuza girmiş bir kutlamadır. Milli Piyango idaresi yılbaşına özel çekilişlerle, büyük ikramiyelerle insanlarımızı başka bir günaha teşvik ediyor.   Günah işlemek için adeta hayal kuyruğunda insanlarımız saatlerce bilet almak için bekliyor.  Ya çıkarsa, ümidiyle insanlar sömürülüyor.

     Kumar, birilerinden, ihtimal uğruna, toplanan paraları çekilişle tek bir ve ya birkaç kişiye hakkı olmadığı, ter döküp yorulmadığı halde peşkeş çekmektir.   Spor Loto, Toto, Ganyan, Şans oyunlarının temelinde de bu var.  Dolaysıyla İslam bu gibi şeylere şiddetle karşı çıkmış, buralardan alınan paraların hayır getirmeyeceğini,  bunlarla hayır yapılmayacağını bildirmiştir.

     Müslüman kardeşim Milli Piyango bileti aldığında güya kendince adak adıyor “Çıkarsa cami yaptıracağım,  fakirlere yardım edeceğim” diye.   Şarapla abdest kabul olmayacağı gibi, bu paralarla hayır hasenat da olmaz. Maalesef biz, İslam’a hakkıyla uymayınca İslam’ı kendimize uydurmaya çalışıyoruz. Çeşitli kılıf ve bahanelerle günah olan şeyleri meşru imiş gibi lanse ediyoruz.

   “Yılbaşında Hindi yemek haram mı?  Çam ağacı süslemenin Hıristiyanlarla ne alakası var, yeni yıla giriyor, iyi temennilerde bulunuyoruz” gibi bir sürü safsata...  Allah bizim içimizi ve dışımız elbette biliyor buna rağmen farklı inanç mensuplarına benzememek için de bizi uyarıyor. Bu, öyle sıkı sıkıya tembih edilmiş bir mesele ki;  kendi ibadetimizi ederken bile buna dikkat etmemiz gerekiyor.  Güneş doğarken, tam tepedeyken ve batarken namaz kılınmasının mekruh olması; ateşe karşı namaz kılmanın tasvip edilmemesi, canlı bir resme karşı namaza durulmaması hep bu gerekçelerle hüküm altına alınmıştır.   Muharrem ayının  sadece 10’unda oruç tutmak Yahudilere benzemek olacağından Peygamberimiz  “Aşure orucunu tutun; ancak bir gün ön­ce veya bir gün sonra da tutmak suretiyle Yahudilere muhalefet edin!” (Ahmed) buyurarak uyarmıştır. Daha bunun gibi, İslam her konuda farklı bir kimliğimizin ve yaşayış tarzımızın olmasını istemiş;  giyim kuşamdan tutun aile hayatına kadar; konuşma adabından yürümeye, yemek yemeden, tuvalete giriş çıkışına kadar her hususta Müslüman’a özgü bir yaşam tarzı ve hayat nizamı sunmuştur.   

  Bütün bunlara rağmen Yılbaşı ve Noel kutlamaları Hıristiyanların bayramı olduğu halde nasıl ve hangi gerekçeyle kutlayabiliriz.

  Haram bir şey işlersin, günaha girersin,  pişman olur tövbe edersin Allah, tövbeni kabul eder;  günahsız olursun. Ancak farklı inanç mensuplarını taklit ettiğinde imanın tehlikeye girer.

     Peygamber efendimiz buyuruyor ki:

   “Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” (Ebu Davut)

   Yüce Allah ta özellikle Yahudi ve Hıristiyanlarla ilgili bizi uyararak şöyle buyurmuştur:

   "Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirinin dostudurlar. İçinizden kim onları dost edinirse, o da onlardandır. Allah zalim topluluğa hidayet etmez." (Maide,51)

      Selam ve dua ile…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.