Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hangi insan hakları?

Yazının Giriş Tarihi: 21.12.2018 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.12.2018 00:06

Takvimin yapraklarına şöyle bir baktığınız zaman her kesimin hatta bitkilerin, ormanların, toprakların bile günü ve haftası var.  Biliyorsunuz 10 Aralık ise Dünya İnsan Hakları Günü ve  20 Aralık Dünya İnsan Dayanışma günü.   

2. dünya savaşından sonra güya, insanların haklarını güvence altına almak için Birleşmiş Milletler 1948 de toplanarak “İnsan Hakları Bildirgesi” yayınladılar. O günden itibaren 10 Aralık Dünya Hakları Günü olarak kutlanıyor.

İnsan Hakları Bildirgesinin muhtevadan ve müeyyideden yoksunluğunu, sınırsız bir özgürlük anlayışı benimsediğini, bununda dünyanın huzur ve refahına katkı sağlamayacağını biliyor buna rağmen soruyoruz:  O günden bugüne insanların haklarını bu Birleşmiş Milletler denilen 5 daimi üyenin kararlarının dikkate alındığı diğer milletlerin sembolik olarak temsil edildiği kurulun ne gibi faydaları olmuştur. Bugün insanlık kan ağlıyor. Birleşmiş Milletler nerede? Sahile dalgaların attığı balık ölüleri kadar mazlum ve masum çocuk cesetleri niye gündeme alınıp, somut ve etkili karalar alınamıyor.  Milyonları geçen insanların ölümlerine rağmen insan haklarının neyinden ve olmayan insanlar için nasıl bir haktan bahsedeceğiz. Birleşmiş Milletlerin yapısı ve işleyişi her şeyden önce adil ve hakkaniyete uygun değil.

Neyse!  Biz bunu derinlemesine işleyip boşuna zamanımızı harcamayalım.  Madem insan haklarından söz edilecek. o zaman dönüp bir İslam tarihine bakalım. Hiçbir hakkın es geçilmediği, adamına göre, ırkına,  milletine, inancına ve kültürüne göre değil, sadece insan olduğu için bir arada huzur ve refah bir hayat sürmek için kaleme alınan ilk İslam anayasası diyeceğimiz “Medine “Sözleşmesi(Medine Vesikası) İslam’ın insan haklarına verdiği değeri göstermesi açısından kıyamete kadar en güzel örnektir.

Mekke’den Medine’ye hicret ederek Medine merkezli devlet kuran kâinatın Efendisi Medine vesikasıyla müminleri kardeş ilan ederek Ensar ve Muhacir arasında birlik ve beraberliği sağlamış.  Bu sözleşmeyle Müslümanların birbirleriyle ve yabancılarla olan ilişkilerini düzenlemiş; diğer inanç sahiplerinin dinlerini, özgürlüklerini,  haklarını belirli kurallara bağlanmıştır.  Ta o çağlarda vatandaşlık hakkı tanınmış, sosyal ve siyasal kimlik verilmiş.  Gayri Müslimlerin can ve mal güvenlikleri teminat altına alınmış.  Bu sözde kalmamış, bizzat peygamberimizin hassasiyetiyle titizlikle uygulanmıştır.

Daha sonra bütün bunlar son bir defa özet mahiyetinde, Veda Hutbesiyle teyit edilmiştir. İnsan haklarının teminatı olan Peygamberimizin irat ettiği Veda Hutbesi’nin bir kısmını sunuyoruz:

"Ey insanlar!

Bugünleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mübarek bir şehir ise, canlarınız, mallarınız, namuslarınız da öyle mukaddestir, her türlü tecavüzden korunmuştur.

Ashabım!

Sakın benden sonra eski sapıklıklara dönmeyiniz ve birbirinizin boynunu vurmayınız!

Ashabım!

Kimin yanında bir emanet varsa, onu hemen sahibine versin. Biliniz ki, faizin her çeşidi kaldırılmıştır. Allah böyle hükmetmiştir. İlk kaldırdığım faiz de Abdulmutallib'in oğlu (amcam) Abbas'ın faizidir. Lakin anaparanız size aittir. Ne zulmediniz, ne de zulme uğrayınız.

Ashabım!

Dikkat ediniz, cahiliyeden kalma bütün adetler kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Cahiliye devrinde güdülen kan davaları da tamamen kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası Abdulmuttalib'in torunu Iyas bin Rabia'nın kan davasıdır.

Ey insanlar!

Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah'ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah'ın emriyle helal kıldınız. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakkı vardır…  

Ey mü'minler!

Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. O emanetler, Allah'ın kitabı Kur-ân-i Kerim ve Peygamberin sünnetidir.

Mü'minler!

Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz! Müslüman Müslüman'ın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler. Bir Müslüman'a kardeşinin kanı da, malı da helal olmaz. Fakat malını gönül hoşluğu ile vermişse o başkadır.

Ey insanlar!

Cenab-ı Hak her hak sahibine hakkını vermiştir. Her insanın mirastan hissesini ayırmıştır. Mirasçıya vasiyet etmeye lüzum yoktur. Çocuk kimin döşeğinde doğmuşsa ona aittir. Zina eden kimse için mahrumiyet vardır.

Ey insanlar!

Rabbiniz birdir. Babanız da birdir. Hepiniz Âdem'in çocuklarısınız, Âdem ise topraktandır. Arap'ın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allah'tan korkmaktadır. Allah yanında en kıymetli olanınız O'ndan en çok korkanınızdır…

Dikkat ediniz! Şu dört şeyi kesinlikle yapmayacaksınız:

- Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayacaksınız.

- Allah'ın haram ve dokunulmaz kıldığı canı, haksız yere öldürmeyeceksiniz.

- Zina etmeyeceksiniz.

- Hırsızlık yapmayacaksınız.

İnsanlar!

Yarın beni sizden soracaklar, ne diyeceksiniz?

Sahabe-i Kiram birden söyle dediler:

"Allah'ın elçiliğini ifa ettiniz, vazifenizi hakkıyla yerine getirdiniz, bize vasiyet ve nasihatte bulundunuz, diye şahadet ederiz!"

Bunun üzerine Resul-i Ekrem Efendimiz (S.A.V.) şahadet parmağını kaldırdı, sonra da cemaatin üzerine çevirip indirdi ve söyle buyurdu:

"Şahit ol Ya Rab! Şahit ol Ya Rab! Şahit ol Ya Rab!

Evet, Peygamberimiz  risalet görevini hakkıyla yerine getirmiş ve insanları son bir defa uyararak “yaptıklarıma şahit misiniz?” Diye şahadetlerini istemiştir.  Bizde aynı heyecan ve sedayla Arafat’ta ki sesi duyar gibi, Resulüllah’ı görmüşçesine ŞAHİDİZ EY ALLAH’IN RESULÜ! Diyor ve İslam’ın güzelliklerinden bihaber olanların kulaklarını bir defa daha çınlatıyoruz

Selam ve dua ile…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.