Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hamit Baran'ın izlenimleri

Yazının Giriş Tarihi: 30.08.2021 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.08.2021 00:06

Bu yazımızda genç bir arkadaşımızdan bahsetmek istiyorum. Hamit Baran kendisi benim hemşehrim olur. Ankara, Polatlı doğumlu olan Hamit Baran ile Demokrat parti Osmangazi ilçe başkanlığı yaptığım dönemlerde tanışmıştık. Gelen ziyaretçilerimiz çok olurdu, böyle bir ziyaret esnasında Hamit kardeşimizin kayınpederi yine hemşehrim ve Emniyet teşkilatından emekli olan Osman Üstün ağabeyimiz tarafından tanıştırılmıştık. Hamit Baran düzgün karakterli ve girişken, çalışkan bir yapıya sahip. Bu kişiliğinden dolayı siyasete girmesini çok istemiştim, fakat şartlar denk gelmediği için bir türlü siyasete sokamadık. Umarım ilerde siyaset kapısından içeri girer çünkü ülkemizin ve milletimizin düzgün ve dürüst siyasetçilerin çoğalmasına ihtiyacı var.

Hamit Baran bir müddettir Bursa dışındaydı son olarak Kastamonu da çalışıyordu, biraz kendisini tanıyalım. Hamit Baran Anadolu üniversitesi iktisat fakültesi mezunu. Yıllarca yurt dışında Romanya, Mısır ve Srilanka da üst düzey yöneticilikler yaptı. Anadolu nun farklı şehirlerinde de bu görevleri icra etti. Son olarak çalıştığı Kastamonu yu sorduk. İyi bir gözlemci ve vatan sever olan Hamit Baran, ülkenin ve şehirlerin kalkınması için gerekli gözlemlerini bize ifade ederken vatanın hiç bir bölgesini ayırmadan düşüncelerini gördüğü problemler üzerinden anlatıyor.

''Meslek icabı yıllardır tekstil sanayiinde görev yaptım. En çok ilgimi çeken noktalardan birisi Kastamonu oldu. Kastamonu 30 yıllık tekstil konfeksiyon geçmişi olup, yoğun olarak kalifikasyonu yüksek emekçilerin olduğu bir bölgedir. Bu açıdan tüm tekstil konfeksiyon yatırımcılarının hiç zaman kaybetmeden yatırım yapabilecekleri bir lokasyon olduğunu düşünüyorum. Bölge ve ülke kalkınması için İstanbul ve bursa ya yakınlığı sebebiyle stratejik bir lokasyondur. Gerek yatırımcılar açısından ve gerekse bölge halkının göç etmemesi açısından yatırımcılara ve bölge halkına tekstil konfeksiyon sektörü çok avantajlı imkanlar sunmaktadır. Âmâ sektörün bölgede daha yararlı ve faydalı hale getirilmesi için yapılması gereken faaliyetlerin olduğunu düşünüyorum.

Bunlar kısaca; Kastamonu üniversitesi bünyesinde tekstil mühendisliği fakültesinin oluşturulması. Böylece beyin göçünün önüne geçilip bölgesel müteşebbislerin ön plana çıkarılması sağlanmalıdır. Ayrıca yönetici gereksiniminin böylece bölgeden sağlanması hedeflenmelidir.

Ayrıca KOSGEB ve devlet teşviklerinin daha ılımlı hale getirilip kuruluş ve yapılanma süreçlerinin daha ılımlaştırılması sağlanmalıdır. Böylece kurulacak işletmelerin uzun vadeli plan yapmaları sağlanmalıdır.

Ayrıca dikkatimi çeken diğer iş kollarından bahsetmem gerekirse; madencilik sektörü açısından son derece zengin yeraltı kaynaklarına sahip bir ilimizdir. Buradaki çıkarılan hammaddelerin, işlenip nihai ürünlere dönüştürecek işletmelerin kurulması sağlanarak gerek yurt içi ve de gerekse yurtdışı pazarlara sunularak hem bölgesel istihdam ve gelir, üstelik ülke ekonomisine ciddi katma değerler getireceğine inanıyorum.

Bir diğer önemli sektör ise orman ürünleridir. Hepimizin de bildiği gibi ağacın şehri diye olarak bilinen Kastamonu'nda mobilya sektörünün çok acil nihai ürünler üreten işletmelerle zenginleştirilmesi gerekmektedir. Bu faaliyet için marka patent süreçlerinin dış pazar oluşturma faaliyetleri ile desteklenip hayata acilen geçirilmesi gerekiyor. Bugün Amerika'daki bir dostumun çift kişilik bir oturma koltuğunun 4000 dolar olduğunu söylüyor olması ne demek istediğimi tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermektedir.

Son olarak dikkatimi çeken sektör ise büyükbaş hayvan yetiştiriciliği oldu. Kastamonu iklim, bitki örtüsü ve yem bitkileri yetiştiriciliği açısından son derece kritik ve özel bir bölgedir. Burada çok rahatlıkla yem bitkileri yetiştirip, işletme girdilerini aşağı yönlü baskılayarak verimliliği yüksek her türlü cins büyükbaş hayvan çiftlikleri kurulumu desteklenmelidir. Bölge ülkenin birçok şehrine yakın olması sebebiyle hayvansal ürünler açısından son derece stratejik bir konumdadır.

Tüm bu konuları görev yaptığım dönemde Kastamonu'nun KASİAD şube başkanı ve aynı zamanda nadide iş adamlarından müteşebbis ruhlu Ahmet Katar Bey Efendi ile de uzun uzun sohbet etme fırsatı buldum. Kendisine yapmış olduğumuz güzel sohbetlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Hayalleri ve projelerinin uygulamaya geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Umarım bu konuda gerekli destekleri bulur ve bu müstesna insanın bölge insanı için tüm ideolojileri gerçek olur.''

Hamit Baran kardeşimizin izlenimleri böyle. Aslında bu genel konular Başkent Ankara nın ilçeleri, Bursa nın dağ yöresi ilçeleri Keles, Harmancık, Büyükorhan ve Orhaneli için de geçerlidir. Deyim yerindeyse adama göre iş, işe göre adam. Felsefesi gibi her bölge, şehir, ilçe bölgesel özellikleri baz alınarak kalkındırılmalıdır. Bu cennet vatan hepimizin, kıymetini bilip Atalarımızın ruhlarını şad edelim. Bizler sığınmacılar gibi başka bir ülkeye gidemeyiz. Esenkalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.