Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hamdi Üçpınarlar'dan dünden bu güne

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2020 00:01

Ayvacık, Behramkale, Kadırgakoyu ve Hafız Süleyman Sami Tetik'in namı diğer ''Hafızın yeri''  geldiğimiz de kaldığımız yer ve Hafız Süleyman bey arada güleryüzüyle yanımıza gelir ortaya zekice bir laf atar ve dönüp işine bakar, söylediği konular belki masa da saatlerce tartışılabilecek konulardır. Geçmişte çok kaliteli din eğitimi alıp icazet alan biri olduğu için, günümüzün sorgulamayan yalnızca ezbere dayalı eğitim sisteminde tek düze eğitilen kişiler gibi değildir, gayet bilgili ve donanımlıdır.

Dünyanın en temiz sahillerinden biri Kadırgakoyu denizidir balıkları adeta akvaryum da gibi görüyorsunuz, çevre de sanayi olmaması büyük şans bu açıdan. Bir kaç günlüğüne yatılı geldiğimiz bu mekanda dört kişiyiz Ben, Hüsnü Sungur, Süleyman Güzey Bursa dan birlikte geldik, Mersin Çamlıyayla demokrat parti eski ilçe başkanı dostumuz Bayram Yıldız ise bize katılarak bu sürece eşlik etti ve ilerleyen saatlerde Ayvacık eski ilçe başkanı TÜRK-iŞ eski Genelbaşkanı merhum Seyfi Demirsoy'un oğlu ayrıca eski bakan Turgut Toker'in özel kalemi Bülent Demirsoy katıldı.

Akşam üstü ise Bursa ve Türkiye siyasetinin önemli ismi Hamdi Üçpınarlar beklediğimiz gibi geldi eşi Leman ablamız ve Bülent Demirsoy'un eşi Süheyla ablamızda Hafız Süleyman abimizin eşi ayrı bir masada sohbete dalınca bizlerde genelde olduğu gibi siyasi sohbetlere ve hatıralara dalıp dünü bu günü sorgulayıp yarınların nasıl olması gerektiğini gecenin ilerleyen saatlerine kadar konuştuk.

Hamdi Üçpınarlar günümüzde siyasetin canlı tarihlerinden ve en önemli isimlerinden biridir Merhum Süleyman Demirel'in yanında gençliğinden itibaren yetişmiş bir değerdir, üniversite eğitimine başlarken Çankaya gençlik kollarından başlayan siyasi hayatı en zorlu ve sıkıntılı süreçlerde devam etmiştir. Gençlik kolları genel başkanlığı yapan Hamdi Üçpınarlar Süleyman Demirel'in yanından hiç ayrılmadı ve bizzat ta Demirel kritik konu ve olaylarda Hamdi Üçpınarlar'ın her zaman fikrini almıştır. 1987 seçimlerine gelindiğin de Bursa yı Ankara da Genel idare kurulun da parti kurucusu Hamdi Üçpınarlar temsil etmekteydi.

Hamdi Üçpınarlar 1987 seçimlerinde ilk kez milletvekili adayı olacak, seçim bölgesi ise doğal olarak Bursa  adaylardan biri Hamdi Üçpınarlar ve Diğeri ise yine dönemin önemli isimlerinden merhum Abdülkadir Cenkçiler. Turhan Tayan Her üç isim de Bursa da seviliyor ve milletvekili olmaları isteniyor. Fakat ortada bir sıkıntı var Türk siyasetinin en önemli isimlerinden biri İhsan Sabri Çağlayangil de Bursa dan aday olmak istiyor. Bu sebeple adaylığa müracaat ediyor. Süleyman Demirel İhsan beye hayır demek istemiyor ve süreçte sıkıntı yaşanıyor. Hamdi Üçpınarlar  sıkıntıyı fark ediyor ve hemen Süleyman Demirel ile görüşmeye gidiyor. İşte bu görüşme hem okullarda hem siyasi partilerde ders niteliğinde okutulup anlatılacak bir şekilde cereyan ediyor. Hamdi Üçpınarlar'dan dinliyoruz. Genel idare kurulu toplantısında aday tespiti yapılırken. 

''Sayın başbakanım sıkıntılı sürecin farkındayım ve size fikrimi söylemek için geldim. Bu ülkede senato grup başkanlığı yapmış, cumhurbaşkanlığı vekilin de bulunmuş, büyük devlet adamı İhsan Sabri Çağlayangil'in aday olacağı yerde Hamdi Üçpınarlar'ın esamesi okunmaz, bu sebeple ben aday değilim, aldığım siyasi terbiye gereği iddia sahibi olmam mümkün değildir bu sebeple adaylıktan vaz geçiyorum, siz sayın Çağlayangil'i aday yapın doğrusu budur.!''

Hamdi Üçpınarlar'dan bu cevabı duyan Demirel bir şey demez fakat rahatlar kapıyı açar ''bütün arkadaşlar toplansın Hamdi sizlere bir şey söyleyecek'' der. Neticede toplanan Genel idare kurulu üyelerine  Demirel'e söylediği kelimeleri tekrarlar, bu ibretlik feragat tan Hamdi Üçpınarlar'ı sevenler ve destekleyenler hiç hoşnut olmaz ve kendisine de tepki koyarlar. Oysa Bursa da DYP o süreçte seçimi rahat kazanacak gibi görünüyordu. Bir nevi bu, şu demekti ''ben burada milletvekili olabilirim fakat ama aldığım parti terbiyesi beni bu konuda çekilmem gerektiğini emrediyor.'' İşte bu tarihi olay da ana vurgu siyasette bireysel menfaat yerine yeri ve zamanı geldi mi feragat ve fedekarlık gibi asil duyguların insanın içinde olabilmesinin müthiş büyüklüğüdür.

1989 Yerel seçim sürecinin yaklaştığı bir dönem Hamdi Üçpınarlar, Süleyman Demirel tarafından çağırılır ve kendisine bir görev verir. Zor geçecek bir görev elbette beş ili kapsayan bir çalışma.O dönem tek başına iktidar olan Anavatan partisi var, görev Bingöl, Muş, Bitlis, Van ve Hakkari şehirlerini kapsıyor. Hamdi Üçpınarlar bu beş ilde ayrı ayrı çalışma yapıp adayları belirleyecek. Uzun uzun çalışmalar yapıyor, notlar tutuyor, bireysel görüşmeler yapıyor, sıkıntıları yazıyor ve bulduğu adaylardan biri garanti istiyor. Çalışma neticelerini ve raporları Demirel'e takdim ediyor ve garanti isteyen adayı da anlatıyor Demirel ''ben sana garanti veriyorum sen de adaya garanti verebilirsin'' diyor.

Bu görüşmeden sonra Hamdi Üçpınarlar tekrar bu beş ili karış karış geziyor ve adayları çıkarıyor. 

Muş adayı Necati Kalsın'ı tespit ederken yörenin özelliğine rağmen hiç bir aşirete mensup olmayan bir ismin önerilmesi dikkat çekiyor, bu ismin özelliği sorulduğunda ''beyim bu adam bu yörede yapılan tüm düğünlere iştirak eder, her ölüm olayından sonra da taziyede bulunmak suretiyle tüm cenaze merasimlerine katılır'' derler. Bu aday ile Doğruyol partisi 36 oy farkla seçimi kazanır.

Bitlis teki temaslarda ise 1980 öncesi belediye başkalığı yapmış olup sonradan İzmir'e yerleşmiş olan Mehmet Kumaşçıoğlu ile ancak seçimlerin kazanılacağını tespit eder. Listelerin seçimlere verilmesine iki gün kala aday olması beklenen Kumaşçıoğlu, PKK nın tehditleri ve ailevi baskılar sonuçlarında adaylıktan çekildi.

Van daki temaslarda kendisine önerilen isim ise Muş ta DSİ şube müdürü olan ve bir aşirete mensup Mustafa Kaçmaz idi görüşmeler neticesinde aday yapıldı ve 56 oy ile seçimi kaybetti. Enteresan olan ise seçimlerden bir ay sonra bazı sandık görevlileri Hamdi Üçpınarlar'ı arayarak '' Hamdi abi hakkını helal et çünkü bizler Doğruyol partisinin aldığı oyları Refah partisi adına kaydettik, sandıkta kazandığınız seçimi biz size kaybettirdik.!''

diye helallik istemeleri ise siyasetin acı bir cilvesidir.

Hakkari de Ticaret odası başkanı Ahmet Şen ile görüşülerek aday olması istendi. Fakat Ahmet Şen adaylığı kabul etmedi. Çölemerik soyisimli bir vatandaş son günde aday yapıldı.

Bingöl de ise DYP milletvekilimiz merhum Haydar Baylas yetkili kılınarak aday tespiti yapılmıştır  ve gerekli çalışmalar kendisine bırakılmıştır..

Bu beş ilde bu dönem yapılan çalışmalar ve anılar kitap yazılacak düzeyde. Hamdi abimize kitap yazma konusunda ısrarcı oluyorum. Türkiye siyasetinin canlı tanığı ve tarihi ve her yerde anlatmasa da bir çok derin bilgisi var, fakat kitap yazmayı düşünmüyor, belki bir gün ikna ederiz. Kendisine sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.