Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Günümüzü aydınlatan elektrik

Yazının Giriş Tarihi: 13.02.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.02.2020 00:00

Teknoloji gelişip, yeni buluşlar ve insan hayatını kolaylaştıran icatlar yapılmaya başlandığı günden bu yana elektrik günlük hayatın vaz geçilmezi oldu.

Bakıyorum çevremize, apartmanlardan aşağıya inebilmek adına bindiğimiz asansörlerden tutun da, elektronik kapıların elimizle açılmasına kadar her hizmette elektrik kullanıyoruz. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı gibi evlerin klasik eşyalarının yanı sıra, artık elektrik sayesinde ve uzaktan kumanda ile açılıp kapatılabilen ev perdelerimizde girdi hayatımıza.

Tabi, her hizmetin bir bedeli var. Elektrik hizmeti de çeşitli kaynaklardan üretilip, evimize, işyerimize, sokak lambasına, sanayilerdeki üretim makinelerine kadar kablolar sayesinde getirilip kullanıma sunuluyor.

Dünya genelinde elektrik enerjisi için medeniyetin aydınlatma hizmeti olarak isim kullanılıyor.

Şimdi, teknolojik gelişmeler sayesinde elektrikli otomobilleri bile kullanmaya başladık. Şehir sokaklarında, caddelerde elektrikli otomobillerle geziliyor. Türkiye’nin otomobili TOGG Allah kısmet ederse Bursa’da üretilecek ve elektrikli olacak.

Elektrik ile insan hayatı artık birbirinden vaz geçilmez bir şekilde etle tırnak gibi olmuş, kenetlenmiş durumda.

Ülkemizde elektrik üretim ve pazarlama ile ilgili olarak 200’li yıllardan bu yana özelleştirme var. Bursa, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale illerinde elektrik dağıtım hizmetlerini Limak Enerji Uludağ Elektrik yürütüyor.

Bölgede 3 milyonu yakın abone var. 5 milyon nüfusa hizmet veriliyor.

Limak Enerji Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytaç, Kurumsal İletişim Müdürü Yusuf Ziya Yüce, Kurumsal iletişim yönetmen yardımcısı Sevim Tan ve Medya İlişkileri uzmanı Ayça Kandemiroğlu, Bursa Haber Gazetesi yöneticileri ve yazarları olarak bizleri misafir ettiler.

Tabi, konumuz elektrik ve Bursa’da yaşanılan elektrikle ilgili sıkıntılar. Pek çok örnek var bu konularla ilgili. Mesela, dar bir yolun genişletilmesiyle yol ortasında kalan elektrik direklerinden tutun da sokak aydınlatmaları, yeni yerleşim bölgelerindeki sıkıntılar, elektriklerin kesilmesi, arızalarla ilgili bakım ve onarım süreleri, halkla ilişkiler gibi konularla ilgili görüş alış verişinde bulunduk.

Genel Müdür Ali Erman Aytaç, bölgede 3 milyon aboneye hizmet verdiklerini açıkladı. En büyük abone sayısı evlerde. 2 milyon 350 bin tane mesken yani ev ve konut abonesi var. 421 bin ticarethane gurubu, Bunlar genelde, çarşı Pazar esnafı. Mahallelerdeki işyerleri ve ticarethaneler. Bu durumda, mesken gurubu yüzde 83 ile elektrik abonesinde lider. Ticarethaneler yüzde 15, tarımsal sulama gurubu yüzde 1, yüzde 0.2 sanayi gurubu abonesi var. Tabi, sanayi gurubu abone sayısının az olmasına baktığımızda, Bursa’nın 17 Tane Organize Sanayi Bölgesi olması ile rakam arasında gerçekten dikkat çeken farklar var. Bunun nedeni ise, fabrikalarda ne kadar elektrik kullanılırsa kullanılsın, tek abonelik sistemi uygulanıyor. Geçen yıl, yani 2019 yılı süresince bölgede 11 milyar 3 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi tüketimi gerçekleşmiş.

Genel Müdür Aytaç bu bilgileri verdikten sonra, abone sayılarına baktığımızda, 2018 yılı ile 2019 yılları karşılaştırılmasında sanayide gerileme olduğunu, mesken abone sayısında ile fazlalaşma bulunduğunu belertti.

Elektrik artık hayatımızın vaz geçilmez bir parçası olduğuna göre, bizlerde elektrik dağıtım şirketinden daha ucuz enerji temini için nelerin yapılabileceğini sorduk. Türkiye şartlarında en ucuz elektrik üretim metotları olarak rüzgar, güneş enerjisi ve hidroelektrik santralleri karşımıza çıktı. Kömür ve doğalgazdan elde edilen elektrik enerjisinin ise maliyeti epey fazla imiş.

Limak Enerji Uludağ Elektrik bazı hizmetlerle ilgili olarak özellikle halkımızın sık gündeme getirdiği bürokratik işlemler denilen aboneliklerin yapılması, kapatılması, taşınmasıyla ilgili de pek çok yenilikler ve uygulamaları hizmete sunmaya başlamış. Bunların başında online abonelikler ve e-devlet üzerinden yapılan abonelik işlemleri, açma ve kapatma hizmetleri geliyor. Vatandaş, internet ortamında, kurumların binalarına gitmeden hem abone olabiliyor hem de abonelikleri sonlandırabiliyor. İşletmenin en büyük sıkıntısı ise geçmişten günümüze devam eden abonelerle ilgili güncelleme çalışması. Bazıları vefat etmiş olan kişilerin bile üzerine aboneliklerin devam ettiği görülüyor. Bu durumda olanlara uyarılar yapılıp, aboneliklerin yenilenmesi yapılıyor.

Bir başka konu ise elektrik fatura ödeme tarihlerinin abonelerce belirlenmesi. Yani, emekli olanlar, maaşlarını aldıkları tarihten sonra, çalışanlar ise ücretlerini aldıkları tarihten sonra fatura ödeme tarihi belirleyebiliyorlar. Zamanında faturasını ödemeyen abonelerin elektriklerinin kesilmesiyle ilgili konusunda da yeni bir uygulama başlatılmış, özellikle mesken aboneliklerinde, faturalarla ilg3ili olarak müşterilere hatırlatma yapılıyor. Bazı insanların yoğun iş zamanı veya vakitlerinin olmayışı nedeniyle ödeme konusunda bilgilendirme ve uyarılar yapılmaya başlandıktan sonra, fatura ödemelerinde büyük bir özen gösterilmeye başlanmış.

Elektrik konusunda halkın en fazla mağdur olduğu konu ise elektrik arızaları, kesintiler ve arızanın onarılması. Arıza ihbarı alınır alınmaz, bölgeye ekiplerin intikal etmesi süresi ortalama 15 dakika olarak hesaplanmış. Onarım, arızaya göre değişiyor.

Bursa’da 30 yıllık elektrik tesisat sistemi yenileniyor. Bu esnada, özellikle SİT bölgelerinde ise kazı ile ilgili sorunlar yaşanmaya başlanmış.

Kurumdan daha pek çok konuda bilgiler aldık ama, şimdilik yerimiz bu kadara yetti. Elektriklerimiz hiç kesilmesin, günümüz ve gecemiz sürekli aydınlık olsun….

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.