Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gündem KOBİ OSB

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2022 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2022 00:04


Bursa’da faaliyet gösteren KOBİ’lerin geleceğe taşınması için alınması gereken tedbir ve kararlar ile Ankara’ya ulaşması planlanan raporlar, artık ‘KOBİ Konseyi’nde ele alınacak…

Kamuoyu paylaşılan haber metninde şöyle deniyor… “Yeni dönemde başkanlığını Cafer Yıldız, başkan yardımcılığını ise Arif Demirören’in yapacağı KOBİ Konseyi’nin ilk toplantısı BTSO Hizmet Binası’nda önceki gün gerçekleştirildi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Yönetim Kurulu ve KOBİ Konseyi üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda Konseyin yeni dönemde odaklanacağı öncelikli alanlar ve atılacak yeni adımlar ele alındı.”

Toplantıya katılan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın, KOBİ’lerin sadece ekonomik gelişimin değil, sosyal dengenin ve istikrarın da en önemli aktörleri olduğunu hatırlatması, ekonomik sistemin sadece para kazanmak olmadığını göstermesi açısından önemli bir tespit…

Türkiye’deki işletmelerin yaklaşık yüzde 99,8’ini oluşturan KOBİ’lerin istihdamın yüzde 77,8’ini, yatırımların yüzde 53’ünü, üretimin de yüzde 54’ünü gerçekleştirdiğini de haber metninden bir kez daha öğreniyoruz… Küçük işletmeler, büyük işler yapıyor, ülke döviz kazanıyor… Dövizin yüzde 40’ı Merkez Bankası’nda tutularak rezerv güçlendiriliyor…! 

BTSO Başkanı Burkay’ın 3’üncü başkanlık döneminde Bursa’ya yeni ve gelişmeye açık organize sanayi bölgeleri kazandırmak için elinden geleni yapacağını anlıyorum…

Çünkü sırada Gıda ve Tarım OSB var…

Haberden anlayabildiğim kadarıyla daha önce dört ayrı toplantıda dile getirilen ‘Bursa’nın 11 bin kilometrekarelik toplam yüzölçümü içerisinde sanayiye ayrılan payın binde 8 olduğu’ bir kez daha tekrarlanmış… Burkay’ın “Bu oran Almanya’da yüzde 4,44, Fransa’da yüzde 1,44, İtalya’da ise yüzde 2,15’tir. Bursa’da sanayimiz yüzölçümü içerisindeki sınırlı payına rağmen kent ekonomisinin ürettiği değerin yüzde 46’sını tek başına sağlıyor. Yani Bursa’ya sanayi kenti denmesi boşuna değil. Ancak Bursa’daki toplam sanayi alanlarının yüzde 45’i şehir içindeki plansız sanayi alanları. Bu durum trafik, hava kirliliği ve olumsuz çevresel etkilere yol açarken, kentimizin yaşam kalitesini de düşürüyor. Otoyol ve hızlı tren gibi büyük altyapı yatırımları ile birlikte ulaşım ve lojistik imkanlarını önemli ölçüde güçlendiren Bursa’nın artık yeni bir planlamaya ihtiyacı var. Şehir içinde sıkışıp kalan ve kentin yükünü ağırlaştıran sanayi tesislerinin otoyol, demiryolu ve limanlarla entegre bir şekilde planlı bölgelere taşınması, Bursa’nın çok daha parlak bir geleceğe kavuşmasına imkan sağlayacaktır” sözlerinin hedefi belli. 1/ 100.000’lik planlarda yeni OSB alanlarının gösterilmesi isteniyor… Kendince haklı mı? Evet haklı…

Yaklaşık 4.5 yıldan bu yana KOBİ’lerin mekânsal planlama ihtiyacını gündeme taşıdıklarını aktaran başkan Burkay’ın, ‘KOBİ OSB projesi için 13 ana sektörde 2 bin 500’den fazla firmamızdan taşınma taahhütlü yatırım talebi topladık. Talep edilen yatırım alanının toplam büyüklüğü 14 milyon metrekareydi. Ancak bunun üzerinden çok fazla zaman geçti. BEBKA tarafından son olarak hazırlanan araştırma OSB dışındaki plansız sanayi alanlarında 8 binden fazla KOBİ’nin faaliyet gösterdiğini ortaya koyuyor. Projeye ilişkin talepleri yeniden toplayıp güncel bir şekilde Valiliğimizin bünyesinde oluşturulan KOBİ Komisyonuna sunmayı hedefliyoruz” sözleri yeni alanlara işaret ediyor… Otoyol, demiryolu ve liman bağlantısı olan yerlerde yeni OSB alanları istiyor…

BTSO’nun girişimleri ve AK Parti Milletvekili Efkan Ala’nın destekleri ile Bursa Valiliği bünyesinde ‘KOBİ Komisyonu’ kurulduğuna göre; İstekler, artık resmi yoldan iletilecek demektir… Komisyonda BTSO’yu BTSO KOBİ Konseyi Başkanı Cafer Yıldız ve Başkan Yardımcımız Arif Demirören temsil edecek.

Bursa’nın doğusunda ve batısında düzenli yeni sanayi alanlarının, lojistik merkezlerin, uydu kentlerin planlanması noktasında iş dünyası üzerine düşen görevi yerine getiriyor…

Kimya ve plastik sektörleri de OSB istediğine göre; yeni ‘Çevre Düzeni Planları’ hayati önem taşıyor… Mesleki odalara ve yerel yöneticilere büyük iş düşüyor…

Katma değeri yüksek ürünler hedefleyen, teknolojisini kendi Ar-Ge birimlerinde geliştiren, dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen, tarım topraklarını koruyan, hammaddesinin yüzde 90’ını yerli kaynaklardan elde eden herkese OSB verin! Aksi halde Bursa, yaşanmaz hale geliyor; Hatta geldi bile… 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.