Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gündem dediğimiz konu

Yazının Giriş Tarihi: 18.05.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.05.2021 00:04

Her gün yeni bir sayfa açıp, çevremizdeki olayları, yaşadıklarımızı ve beklentilerimiz ile gerçekleşen olayları kendi kendimize yorumlamaya çabalıyoruz.

Herkesin gündemi farklı.

Dünya gündemine bakalım.

İlk sırada Sağlık var. Covid-19 hastalığı ve hastalığı yayan Koronavirüstenr nasıl kurtulunması gerektiği konusunda tartışmalar yapılıyor. Politikalar geliştiriliyor.

Dünyanın ikinci gündemi ise yaz aylarıyla birlikte turizm sezonunun açılması. Bu konuda, sağlık ve turizm işbirliği halinde çare arıyorlar.

Dünyanın üçüncü gündemi ise Suriye, Filistin ve Afganistan’daki iç çatışma ve savaşlar. Katliamlar, soykırımlar.

Türkiye’ye bakıyoruz.

Birinci gündem yine sağlık. Covid-19 ve beraberinde getirdiği etkiler. Yıkımlar.

Hastalığa ve salgını karşı mücadele için evde kapanmaya devam ediliyor.  Esnafın işyerleri kapalı. Pek çok kişi çalışma sıkıntısı içinde. Bu nedenle insanların gelirleri, kazançları düştü. Aile geçimlerine olumsuz etkiler başladı.

Normalleşme adı altında atılan adımlara yönelik de eleştiriler var.

Mesela, halkın ihtiyaçlarını karşılaması adına açık tutulan AVM’lerle ilgili. “Bu virüs, okullarda bulaşırken, AVM’lerde bulaşmıyor. Bu virüs gündüz saatleri ve hafta sonları bulaşırken, bazı günler bulaşmıyor. Bu virüs, düğün salonlarında bulaşırken, ne hikmetse turizm sezonu geldiğinde sahilde, kamplarda bulaşmıyor. Bu virüs kafe ve restoranlarla bulaşırken, otellerde bulaşmıyor…” benzeri söylemlerle, alınan önlenmelere yönelik haklılık payı olan eleştirilerde bulunuyorlar.

Tabi, bu söylemlerin hepsi, ülkemizin ilk sırasında yer alan sağlık gündemi altında toplanıyor.

İkinci gündem, ekonomi.

Bu konuda, zaten korona önlemleri adı altında yapılan uygulamalar, ekonominin sıkıntıya düşmesinin ana nedeni olarak gösteriliyor. İşyerleri kapanınca ister istemez ekonomi, gelir-gider dengesi etkileniyor ve bozuluyor.

Üçüncü gündem, siyaset.

Muhalefet erken seçim istemini sürekli ön planda tutuyor. Herhangi bir konuda eleştiri yaparken, iktidarı yeterli olmamakla suçluyor. Mesela, muhalefete göre, dünyaya yayılan koronavirüs salgınında bile Türkiye’de iktidar suçlu.

Dördüncü gündem, Filistin, Suriye, Afganistan ve ülkemizdeki sığınmacı durumundaki başta Suriyeliler olmak üzere başka ülkelerden gelen insanların durumları.

Bu konuda, iktidar, Filistin meselesini gündemin ilk sırasında tutuyor. Bana göre de dünyanın ilk sırasında bu katil İsrail’in saldırıları olmalı. Kandil günü, Bayram günü katliam ve soykırım yapan bu katil İsrail’e, dünya devletlerinin dur demesini bırakın, hesap sorması ve yaptıklarıyla ilgili Uluslar arası Ceza Divanında yargılanmaları gerekli.

İsrail’in sözde başbakanı, cumhurbaşkanı, bakanları, tutuklanıp hapse atılmalı.

Dünyanın gözleri önünde, çocukları öldürüyorlar.

Dünyanın gözleri önünde, insanların evlerini barklarını bombalıyorlar.

Sonra da çıkıp, “biz terörle mücadele ediyoruz” sözleriyle dünya insanlarıyla dalga geçer gibi konuşuyorlar.

Allah sizin belanızı versin!

Sonrası, Suriye’den gelen ve ülkemizde sözde misafirlerimiz olan insanların durumları.

İşte bu olaylar büyük bir dert.

Dünya bu konuda nötr davranıyor. Yani, Suriyelilerle Türkiye’yi baş başa bırakmış, “ne haliniz varsa görün!” sözleriyle olayları seyrediyor.

Sıkıntıları ne Birleşmiş Milletler ne de Avrupa Birliği değil, Türkiye çekiyor.

Onların amacı ve isteği belli. “Suriyeliler Avrupa’ya gelmesin. Bizim ülkemize gelmesin. Türkiye’de kalsınlar…” Mantık bu.

Zaten, Ege Denizi ve Marmara Denizi’nden Avrupa’ya geçme niyetinde olan sığınmacılar ve düzensiz göçmenlere Yunanistan Polisinin yaptığı saldırıları görmezden gelen bu ülkeler, hep seyirci kalıyorlar.

Peki, bu günden sonra durum ne olacak?

Bu konuda ne uzmanlar ne de sağlık konusunda canla başla çalışıp, insanların virüse yakalanmaması için önlem üzerine önlem alanlar bugün için bir şey söyleyemiyorlar. Sadece., önlemlere ve tedbirlere uyulmasını tavsiye ediyorlar.

Umudumuz, aşı ile insanların korunaklı hale gelmesi ve virüsün etkisinin yavaşlaması…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.