Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yrd. Doç. Dr. Alpaslan: Dikkat eksiliği, hiperaktivite bir hastalık değildir

AKÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Alpaslan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun bir hastalık olmadığını söyledi. AKÜ Yaşam Boyu Eğitim ve...

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2015 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2015 14:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yrd. Doç. Dr. Alpaslan: Dikkat eksiliği, hiperaktivite bir hastalık değildir
AKÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Alpaslan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun bir hastalık olmadığını söyledi.

AKÜ Yaşam Boyu Eğitim ve Uygulama Merkezi tarafından ‘Çocuklar ve Ergenlerde Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu ve Öğrenme Güçlükleri’ konulu konferansta konuşan Alparslan, gençlerde dikkat ve konsantrasyon problemini 'hastalık' değil, 'bozukluk' olarak değerlendirdiklerini belirten Alparslan, “Biz onu asla hasta olarak nitelendirmiyoruz. Bu durumu ‘dikkatini toplama kusuru veya dikkatini sürdürme kusuru’ olarak nitelendiriyoruz. Bu çok önemli bir husustur.” dedi. Çocukların okul hayatlarında dikkat ve konsantrasyonun çok önemli olduğunu ifade eden Alpaslan, okula başlandıktan sonra dikkat ve konsantrasyonunun öğrenme süreci için çok gerekli olduğunu kaydetti.

Alpaslan, “Öğrencinin eğitim hayatı aksamaktadır. Eğitim hayatında akranlarına göre dikkat, öğrenme, algılama gibi zekâya bağlı olmayan nedenlerden ötürü akademik olarak zorluk yaşayan bir grup çocuk var. İşte bunlar yaklaşık bir asırdan daha uzun süredir ‘dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar’ olarak tanımlanmaktadır.” diye konuştu. Alpaslan, çocuk ergen psikiyatrisi kliniklerine başvuran her yüz çocuktan yaklaşık 15-20 tanesinde dikkat eksikliğinin tespit edildiğini dile getirdi.

Bir çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğunu söyleyebilmek için 3 alanda bozulma olması gerektiğine işaret eden Alpaslan, şunları söyledi: “Bunlar ‘dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüselliktir. Dürtüsellik; çocukların kendi davranışlarını kontrol etmelerinde güçlük yaşamalarıdır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda çocuklarda düşünmeden konuşma, sabırsızlık, kendi davranışlarını kontrol etmelerinde güçlük yaşama gibi durumların tıbbi olarak 12 yaşından önce başlamış olması veya en az iki ortamda olması gerekiyor.” Alpaslan, gerek Türkiye’de gerekse dünyada yapılan bilimsel çalışmaların sonucunda her 10 çocuktan birinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tıbbi olarak görüldüğünü anlattı.

Alpaslan, tedavi edilmemiş dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun çok önemli sorunlara yol açabileceğini, tedavi edilmemiş dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda kaza,yaralanma, sigara, alkol,uyuşturucu kullanımı, yasal problemler ve yaşam süresinin kısalması gibi risklerin yüksek olduğunu kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.