Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Üç şüpheli olayda öldü'

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, yönetim kurulu başkanı Can Gürkan dahil 8 kişinin tutuklandığı Soma soruşturmasında şüpheli olduğu belirlenen 3 kişinin olayda öldüğünün belirlendiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2014 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2014 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
 'Üç şüpheli olayda öldü'

Soma'da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği faciaya yönelik soruşturmada, şüpheli oldukları belirlenen 3 kişinin olay sırasında hayatını kaybettiği belirlendi.

 

Açıklama, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner'den geldi.

 

Şahiner yazılı açıklamasında, soruşturma kapsamında 36 kişinin ifadesine başvurulduğu ve 25 kişinin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildiğini belirtti.

8 kişinin mahkeme tarafından serbest bırakıldığını kaydeden Şahiner, 8 kişi hakkında tutuklama kararı verildiğini, 9 kişinin de adli kontrol getirilerek serbest bırakıldığını ifade etti.

 

Şahiner, açıklamasında önemli bir ayrıntıya da yer verdi; şühpeli oldukları belirlenen 3 kişinin olay sırasında hayatını kaybettiği belirlendi.

 

Soma faciasına yönelik soruşturmada, Soma Linyit'in Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve genel müdür Ramazan Doğru'nun da olduğu 8 kişi tutuklandı.

 

'TRAFO PATLAMASI DEĞİL'

Şahiner, önceki gün de süreçle ilgili bir açıklama yapmıştı. Olayın trafo patlaması sonucu olmadığı, "transformatör patlaması" diye adlandırılan cihaz arızasından kaynaklanmış olamayacağının açıklandığını ifade eden Şahiner, şu ifadeleri kullanmıştı:

 

"Bilirkişi heyetinin cumhuriyet savcılarımızla yapmış oldukları keşif sonucunda verdikleri ilk ön rapora göre yer altı kömür işletmesinde havayla teması sağlanan kömürün oksitlenmesi neticesinde ısının açığa çıktığı, bu ısıyla teması sağlanan kömürün oksitlendiği, bu ısı uzaklaştırılmadığı takdirde birikerek ocak yangınlarına neden olabileceği... Meydana gelen olayın kömürün kendiliğinden yanması sonrası ortaya çıkan karbonmonoksit zehirlenmesiyle olabileceği belirtilmiştir. Olayın meydana geldiği gün ve öncesinde başlayan kömürün oksijen aldığı için yanması sonucu olay günü kömürün yanmasıyla çöktüğü, bunun sonucunda çok yoğun bir karbonmonoksit gazının maden ocağını kaplaması sebebiyle olayın meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmekle birlikte gerekçeli bilirkişi raporunun bilahare dosyaya sunulacağı beyan edilmiştir.

 

Olayla ilgili maden içerisinde cumhuriyet savcılarımız ve bilirkişi tarafından yapılan incelenme sonucunda kusurlu olduğu değerlendirilen maden ocağı teknik nezaretçisi, işletme müdürü, saha sahibi, iş güvenliği baş mühendisi, yönetim kurulu başkanı, vardiya amirleri bilirkişi tarafından düzenlenen ilk rapora göre cumhuriyet savcılarımız tarafından şüpheli olarak tespit edilmiş, şüphelilerin açık kimlikleri ve adresleri tespit edilerek yakalanmaları, gözaltına alınmalarıyla ilgili gerekli koruma tedbirleri gerçekleştirilmiştir."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.