Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SGK, KİTUP-II projesini medya mensupları ve muhtarlara tanıttı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında oluşturulan Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİTUP II) Samsun’da tanıtıldı. Projenin tanıtımının yapıldığı...

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2015 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2015 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
SGK, KİTUP-II projesini medya mensupları ve muhtarlara tanıttı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında oluşturulan Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİTUP II) Samsun’da tanıtıldı.

Projenin tanıtımının yapıldığı 11’inci il olan Samsun’da Nort Point Otel’de medya mensupları ve muhtarlarla bir araya gelen Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanı Savaş Alıç, projeyi sunum eşliğinde anlattı. 2015 yılı Ocak ayı verilerine göre Türkiye’deki kayıt dışı çalışan oranının yüzde 32,37 olduğunu aktaran Savaş Alıç, “Bildiğiniz gibi sosyal güvenlik; bireylerin tüm yaşamları boyunca karşılaşabilecekleri mesleki, fizyolojik ve sosyoekonomik risklere karşı güvence sağlayarak koruyan politika ve sistemler bütünüdür. Yani sosyal güvenlik, toplumun zor durumda olan bireylerine yardım edilmesini daha iyi durumda olan kişilerin vicdanına veya yardımına bırakmayarak, tüm ülke vatandaşlarına hak olarak sunmaktadır. Ancak maalesef vatandaşlarımızın birçoğunun sosyal güvencesi bulunmamaktadır. İşveren açısından haksız rekabet, çalışanlar açısından emek sömürüsüne neden olan kayıt dışılık, sürdürülebilir ekonomiyi ve sosyal güvenliği de sekteye uğratmaktadır. Çalışan kişilerin çalışma günlerinin ve kazançlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na hiç bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi kayıt dışı istihdam olarak adlandırılabilir. Bugün Türkiye’de 2015 yılı Ocak verilerine göre kayıt dışı istihdamın, yani sigortasız çalışanların oranı yüzde 32,37’dir. Tarım dışı sektörde ise bu oran yüzde 20,97’dir.” dedi.

Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya’yı içine alan bölgede kayıt dışı çalışanların oranının yüzde 46,61 olduğu kaydeden Alıç, "Bu oran Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir. Ancak 2009’da yüzde 62’ler seviyelerinde olduğunu düşünürsek yine son 6 yıl içinde büyük bir düşüş seyri içinde olduğunu söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Tanıtım toplantısı SGK İl Müdürü Ünal Kaya’nın teşekkür konuşması ve Emel Esen Altun’un ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ başlıklı sunumunun ardından sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.